Vietnamul, fost inamic al SUA, își va îmbunătății relațiile cu Washingtonul – o decizie închegată în fața agresivității Chinei în regiunea Asia-Pacific.
Președintele Joe Biden va semna un „parteneriat strategic cuprinzător” cu Vietnamul, potrivit oficialilor americani, în cadrul vizitei la Hanoi.
Desemnarea simbolică, dar importantă a parteneriatului, care vine după ani de lobby din partea Washingtonului, ar ridica SUA cu două niveluri la statutul de vârf în ierarhia legăturilor bilaterale ale Vietnamului. Este una rezervată doar Chinei, Rusiei, Indiei și, începând de anul trecut, Coreei de Sud. Vietnamul a evitat mult timp această mișcare de teamă să nu supere Beijingul.
Pasul este „mai mult decât cuvinte”, a declarat Jon Finer, consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA, care a anunțat parteneriatul strategic în timp ce Biden zbura la Hanoi. „Într-un sistem precum Vietnamul, acesta este un semnal pentru întregul lor guvern cu privire la profunzimea cooperării și alinierii cu o altă țară”.
Biden sosește în Vietnam după un summit G20 în care SUA și alți aliați occidentali au fost forțați să facă compromisuri cu privire la condamnarea Rusiei în declarația comună a blocului, ca parte a efortului tot mai mare al Washingtonului de a găsi un teren comun cu națiunile în curs de dezvoltare.
SUA și aliații au acordat prioritate mobilizării așa-numitului Sud Global, ca parte a unei rivalități internaționale în creștere cu Beijingul, cel mai important partener extern al Moscovei.
În mod similar, Biden consideră că țările în curs de dezvoltare din Asia sunt cruciale pentru contracararea ambițiilor crescânde ale Chinei în Indo-Pacific. Vietnamul este privit ca o națiune din prima linie care se confruntă cu China în Marea Chinei de Sud, unde Beijingul a făcut pretenții de suveranitate.
Biden a sărit peste summiturile Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est și Asia de Est de la Jakarta înainte de reuniunea G20 în favoarea călătoriei în Vietnam, în încercarea de a arăta importanța pe care America o acordă relației sale cu Hanoi.
Creșterea legăturilor dintre SUA și Vietnam survine la aproape o jumătate de secol de la sfârșitul războiului din Vietnam, care a fost urmat de ani de neîncredere reciprocă. După victoria Partidului Comunist în 1975, Washingtonul a impus Vietnamului un embargo comercial care a fost menținut până în 1994.
Acum, „parteneriatul actualizat înseamnă la fel de mult despre pașii greșiți ai Chinei, cât și despre persistența SUA”, susține Peter Mumford, analist pentru Asia de Sud-Est la Eurasia Group.
Campania de presiune a Beijingului a împins deja Filipinele mai aproape de SUA, Manila permițând Americii accesul la încă patru baze militare ale țării la începutul acestui an.
Mișcarea Vietnamului va declanșa probabil neliniște la Beijing. China a trimis un oficial de rang înalt la Hanoi la începutul săptămânii, cu puțin timp înainte de vizita programată a lui Biden.
„Acesta este un pas decisiv pe orbita SUA”, a declarat Simon Tay, președintele Institutului de Afaceri Internaționale din Singapore. Cu toate acestea, în ciuda neliniștii legate de China, Vietnamul va încerca să rămână neutru între cele două superputeri și și-a extins legăturile cu alte națiuni, nu doar cu SUA. A indicat că va intensifica, de asemenea, legăturile cu Australia, Singapore, Indonezia și Japonia.