AcasăPoliticaDe ce a mers Klaus Iohannis, "în vizită", la Joe Biden: ca...

De ce a mers Klaus Iohannis, „în vizită”, la Joe Biden: ca să-l convingă pe liderul american să-l susţină pentru şefia NATO. Ce risc s-a născut

Klaus IohannisRĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce au discutat Joe Biden și Klaus Iohannis. Avertismentul președintelui român

Klaus Iohannis a recunoscut: a discutat cu Joe Biden despre dorința de a deveni secretarul general adjunct al NATO, deși SUA anunțaseră deja că-l susțin pe contracandidatul președintelui României, Mark Rutte.

Preşedintele României a fost întrebat dacă există riscul să nu existe unitate în cadrul Alianţei în ceea ce priveşte succesorul lui Jens Stoltenberg.

Biden i-a tăiat rapid „macaroana”

Șeful statului susține că e „foarte bine să existe doi candidați”, precizând că el sau premierul olandez Mark Rutte va fi ales viitorul secretar general al Alianței.

Da, există riscul şi tocmai de aceea cred că este foarte bine să existe două candidaturi, să existe doi candidaţi care, în general, sunt consideraţi acceptabili amândoi, pentru că o organizaţie puternică are nevoie şi de competiţii puternice şi până la urmă unul dintre cei doi candidaţi probabil va fi ales următorul secretar general.

Important este să nu amestecăm lucrurile. Au fost unii care au spus că dacă sunt doi candidaţi se rupe unitatea Alianţei.

Nici vorbă de aşa ceva! Alianţa este puternică, merge mai departe, dar este bine să fie doi candidaţi pentru că atunci există posibilitatea de a deschide noi teme de dezbateri şi există, evident, şansa să facem lucrurile să meargă mai bine”, a răspuns Iohannis.

Ce vrea România să obţină de la summitul de la Washington

Șeful statului spune că la summitul de la Washington din luna iulie trebuie „să se reconfirme unitatea și coordonarea transatlantică”.

Întrebat în ce constau interesele României la summitul de la Washington, Iohannis a răspuns:

Obiectivele României…este o listă întreagă, sunt foarte tehnice, dar aș menționa câteva fiindcă sunt importante: întărirea flancului estic, avem acele battle groups, avem trupe, dar după părerea mea nu este suficient.

Este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru flancul estic și pentru apărare, dar și pentru descurajare. Dar descurajare nu înseamnă să aducem și mai mulți soldați pe flancul estic, ci să fim echipați ca lumea și să avem o industrie de apărare care să fie suficientă.

Să devenim noi mai puternici, iar pentru asta trebuie să alocăm mai mulți bani pentru industria de apărare”.

Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța au anunțat pe 22 februarie în cadrul a ceea ce a părut o acțiune diplomatică concertată că îl vor susține pe Rutte pentru funcția de secretar general al NATO însă în seara aceleiași zile a apărut informația că și președintele Klaus Iohannis a transmis SUA că își dorește postul.

Ce i-a spus Biden lui Iohannis

Biden i-a mulțumit lui Iohannis pentru activitatea României în cadrul NATO, după 20 de ani de la aderarea țării noastre.

Domnule președinte, bine ați venit. Ați depășit toate așteptările de acum 20 de ani când v-ați alăturat NATO. Vă mulțumim pentru toate lucrurile pe care le faceți ca parte a Alianței”, a spus Biden.

author avatar
Andrei Ștefan
676 afisari

4 COMENTARII

  1. La felicitat de ziua de 8 Mai !…1921…!…la câtă minte mai are mumia …trăiască partidul comunist american…😂…

  2. Mana întinsa o medalie de sluga proasta a primit, in rest sa mai dam Americii 6.5 miliarde de dolari pe vechituri. Alea JohanuSS est !

  3. Obiectivele Romaniei? Slugarnicie, slugarnicie si iar slugarnicie. Iar ei, asa zisii poloticieni, slugi perfecte. I-a dat o hartie igienica drept diploma, gata, l-a miluit pentru slugareala.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger