AcasăPoliticaDe ce a fost executat Chesnoiu? Voia să cumpere cereale pentru rezerva...

De ce a fost executat Chesnoiu? Voia să cumpere cereale pentru rezerva de stat

Adrian Chesnoiu a deranjat cuibul de viespi

Execuția fulgerătoare și trasă de păr a fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a lăsat în urmă multe semne de întrebare. Mulți s-au întrebat ce a făcut Chesnoiu de a călcat pe bec și iată că acum se conturează un răspuns. Fostul ministru a intrat pe un teren minat, ciocnindu-se de interesele traderilor de cereale, cei mai importanți fiind americanii, atunci când și-a anunțat intenția de a achiziționa cereale pentru rezerva de stat.

Sobru, distant și ușor antipatic, fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, nu a avut așa priză la public, cum are Petre Daea, pe care îl fugăresc cameramanii prin lanurile de porumb. Măsurile pe care a apucat să le ia anunțau însă un parcurs bun la șefia Ministerului Agriculturii, tocmai de aceea execuția rapidă a acestuia, cu ajutorul DNA, a fost destul de șocantă.

Întrebarea tuturor celor interesați de problemă a fost aceeași: pe cine a supărat? Abia acum însă am aflat un detaliu extrem de important. Chesnoiu și-a anunțat intenția de a achiziționa cereale, prin Casa Unirea, pe care o pusese rapid pe picioare, pentru rezerva de stat. Într-o discuție pe care am avut-o cu Petre Daea, în primul lui mandat de ministru, am abordat și acest subiect, al achiziționării de silozuri de către Casa Unirea, pentru a cumpăra cereale de la fermierii români. Răspunsul acestuia m-a pus pe gânduri: ”Sunt prea multe interese și traderii nu vor să ne lase. Va trebui să mai așteptăm câțiva ani, să vedem cum ne putem strecura”. Deci era periculos să îndrăznești să intri tu, ca stat român, pe piața cerealelor din țara ta. Exact greșeala aceasta a făcut-o Adrian Chesnoiu, din lipsă de informații sau, pur și simplu, și-a asumat riscul.

Mai mult, Adrian Chesnoiu a îndrăznit să facă demersuri pentru cumpărarea de către statul român a unei fabrici de ulei de floarea soarelui și a uneia de zahăr de la patronii străini din România, care le țineau închise. Totodată, același Chesnoiu a obținut un sprijin de 100 milioane de euro pentru procesatorii români. Toate acestea au fost stopate odată cu plecarea forțată a ministrului. Că era deja prea de tot.

Casa Unirea merge mai departe?

Cel puțin după cum i-a promis Petre Daea inițiatorului proiectului, prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat, Casa Unirea merge mai departe. Proiectul are ca obiectiv reducerea deficitului comercial prin stoparea importurilor aberante de produse agroalimentare și sprijinirea fermierilor români să-și vândă produsele. ”Casa Unirea trebuie să fie un integrator între producătorii de legume și fructe români, ceea ce înseamnă pregătirea acestora pentru piață, adică transport, depozitare și prelucrarea în țară a acestor produse. Deficitul comercial al României este un mare pericol, crește în permanență prin importurile de produse agroalimentare, ceea ce este de neînțeles într-o țară ca România, care produce atât de multă materie primă agricolă”, ne spune prof. dr. Mircea Coșea.

Activată în 2016, Casa Unirea a fost aproape permanent sabotată, până când fostul ministru Adrian Oros i-a oprit activitatea, acesta fiind un adversar declarat al acestui proiect, pe care nu l-a înțeles și l-a confundat cu un gostat. Când a venit Chesnoiu la minister, l-a chemat pe prof. dr. Mircea Coșea și i-a spus că intenționează să pună ideea în practică, să continue Casa Unirea, lucru pe care l-a și făcut până la schimbarea din funcție a acestuia. Acum, ministrul Petre Daea spune că vrea să continue proiectul, deși totul este oprit.

Deranjează polii de putere

Prof. dr. Mircea Coșea este conștient că multora nu le place acest proiect, cei mai deranjați fiind lanțurile de supermarketuri, care nu vor să aibă concurenți în piață, și traderii de cereale. ”Domnul Chesnoiu a completat ideea inițială a Casei Unirea prin faptul că a dorit să fie un integrator și pe piața cerealelor, adică să poată Casa Unirea să cumpere cereale și să le orienteze către rezerva statului. Eu am convingerea că, dacă nu există un sprijin politic foarte puternic, proiectul nu va merge mai departe, pentru că este un proiect care deranjează anumiți poli de putere pe piața agroalimentară”, ne-a precizat prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
12.902 afisari

24 COMENTARII

  1. Încă odată se dovedește că DNA face jocuri împotriva intereselor României. Poate, această structură toxică pentru mediul politic, economic și financiar al României ar trebui desființată și trecută ca structură în interiorul Parchetului general.

    • Da. Cloacă de portarei tradatori. Scursuri, zdrente care se vand pe 30 de arginți. Pisa-m-as pe ei si pe toți securiștii tradatori de țară!

      • ZIARE.COM SITE-UL NAZISTILOR SI PROPAGANDEI CRIMINALILOR CE JEFUIESC ROMANIA SUNTETI CENZURATI , AMENINTATI SI INSULTATI GRAV DACA NU LINGETI IN COUR CLASA POLITICA SI TURISTUL CU PLAGIATORUL IMBECIL

        ZIARE.COM SITE-UL CRIMINALILOR IN PRESA ROMANEASCA . SUSTIN CRIMINALII SI FAC PROPAGANDA PUPINCURISTA EXACT CA PE TIMPUL DICTATURII CEAUSISTE
        NIMIC NU S-A SCHIMBAT . LINSUL IN COOR PRIMEAZA
        SLAVA TRANTORUL TURIST SKIOR SI SLUGA LUI PLAGIATOARE

        • Tot ce scrieți (comentați) cu năduf si amărăciune, este apă de ploaie.
          Nu va fi citit de nimeni si nimic nu se va întâmpla, pentru a se schimba ceva din cursul strâmb al istoriei.
          Pâna ciomagul nu va face ordine, toate-s bla-bla….

    • Rezultă că România este o țară ocupată iar deciziile le ia ocupantul nu guvernul. Guvernul are voie dor să lege șireturile pantofilor ocupantului. Atât.

    • Si culmea este ca porc-curorii sunt platiti cu salarii grase , din banii nostri si ei vând tara! Aici numai Tepes mai face lumina !

  2. Claudita , esti mama ranitilor , l-ai pansat si p-asta , ingerasul Chesnoiu n-are nici o traba cu DNA-ul , garantat Cosea si Daea ? Verifica , Vanghelie ce zice ?

  3. Lasa ca l-au luat la intrebari si pe Daea.Intr un dosar care a aparut fix dupa numire.Din sertar.
    Slava justitiei independente.si corecte!

  4. Cum ma sa fie dat jos pentru ca a vrut sa faca bine pentru Romania? Inseamna ca tara e condusa de tradatori, lucru care era stiut de mult, insa a mai fost demonstrat inca odata, daca mai era necesar.

    • OARE CIOLACU SEFUL PARIDULUL CARE NU L-A SUSTINUT PE CHESNOIU NU ESTE UN TRADATOR DE TARA?SA NU UITAM CA DACA AVRUT SA CUMPERE O FABRICA DE ULE CA SA PRODUCEM NAI NU SA EXPORTAM MATERIE PRIMA SI SA CUMPARAM ULEI PRIN MAGAZINELE LOR.O ALTA PROBLEMA ESTE CA NU A DAT DIN REZERVA
      DE STAT ULEI SI GRAUNAZISTILOR DIN GERMANIA.

  5. DNA-ul „Crudutei”,alta institutie a statului care „lupta” impotriva coruptie,de fapt impotriva Romaniei.

  6. JUSTITIA ESTE PLINA DE LEPRELE URMASILOR TORTIONARI, ATEI, INDRACITI, BANDITI IN HAINE DE STAT. SA VA MANANCE VIERMII DE VII, TRADATORI SI NEMERNICI! ATI MANCAT, ATI BAUT SI ATI FU..SI PENTRU ASTA V-ATI VANDUT TARA SI ATI TRADAT POPORUL. ATI UMPLUT PUSCARIILE CU SARACI SI ATI FACUT BANI CU VRAJITOATELE SI INTERLOPII! NU O SA VEDETI SPECIE UMANA MAI DORITOARE DE GHICIT SI VRAJITORIE CA SLUJBASII JUSTITIEI….SI CURVARASIE ..AMAN..AMAN…NU E POPOR MAI RABDATOR, PENTRU CA DUMNEZEU ECHILIBREAZA TOTUL IN LUMEA ASTA…SICRIUL NU ARE BUZUNARE, IDOTILOR UTILI….

  7. Ca angajat la stat vroia sa umple rezerva ststuluî cu cereale si a fost agatat de dna ??!! Mai clar sa spuna pt cine lucreaza decat ei??

  8. Desigur, intuiam dar nu stiam exact despre ce este vorba. Noi nu avem voie sa facem nimic pentru noi; doar pentru altii. COLONIE numele tau este Romania.

  9. Mai bine desfiintau dna-ul si nu SIIJ-ul. Dar daca le este de folos tradatorilor, cum sa-l desfiinteze? Si mai iau si bani multi pentru tradarea tarii. Romanii isi platesc gras tradatorii.

  10. Cu parerede rau ca trbuie sa o spun de la DECEBAL incoace sintem o rasa de TRADATORII am trait vremurile astea cind vrei sa faci cevabun sar 100 la gitul tau

  11. DACA NU VOM SPRIJINI TOTI, PE ACEI OAMENI, CARE FAC TOTUL PENTRU BINELE NOSTRU, SI NU VOM PEDEPSI PE CEI CARE NE TRADEAZA POPORUL, VOM FI MURITORI DE FOAME, SI FRIG. DE ASTA L_AM IMPUSCAT PE CEAUSESCU????? RASPUNSUL?

  12. Nu mai suntem stăpâni nici pe noi înșine ne termină ăștia

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger