„Ziua Mondială a Vieții Sălbatice este un bun prilej de a aduce în atenția publică nevoia de a conserva speciile de animale și plante sălbatice. Anul acesta, Națiunile Unite au propus ca temă centrală pădurile și rolul lor esențial în susținerea vieții noastre”, a declarat Klaus Iohannis azi. Atâta grijă și gingășie nu are cum să nu impresioneze. Pe Traian Băsescu, chestiunile astea l-au lăsat rece. Și pe Emil Constantinescu, pe care știu că l-am votat, dar nu mai știu dacă am făcut bine. De Iliescu, nu mai zic. Nu prea avea el sensibilități cu ghiocei și veverițe.
Ce ne-a spus președintele? Că pădurile fac parte din patrimoniul nostru natural, protejează biodiversitatea și sunt cruciale pentru combaterea schimbărilor climatice. Și ne-a mai spus că pomii absorb carbonul. Uluitor, câtă profunzime! Ce cunoștințe vaste!
Nu mai dați cu pietre
V-ați fi gândit vreodată că fără Iohannis zăceam în haosul necunoașterii? Că dacă nu ar fi fost ziua asta mondială n-am fi aflat niciodată că flora și fauna trebuie protejate? Că avem păduri care găzduiesc mii de specii de animale și plante sălbatice, multe dintre ele dispărute în Vestul Europei? Eu nu cred că fără Klaus Iohannis nu v-ar fi trecut așa ceva prin minte. Ține de rolul lui constituțional să ne pună în vedere că pârșii și târâtoarele pământului nu trebuie chinuite. Și nu numai pârșii, ci orice lighioană care trăiește în România lui normală. „Torturarea, traficarea sau uciderea animalelor sălbatice sunt acte reprobabile, care trebuie pedepsite conform legii în vigoare fără nicio ezitare”, ne-a avertizat el.
Nu sunt sigur, dar cred că în Constituție există un capitol care prevede că n-avem voie să dăm cu pietre după guguștiuci. Spun asta foarte serios, pentru că Iohannis, după cum se știe, nu iese din cadrul ei. Ce scrie acolo e literă de lege pentru el. Cu urșii care mor pe marginea drumului, accidentați și așteptând un ajutor, e altceva. Ei sunt doar ocazii pentru imbecili să le facă poze, și pentru televiziuni să aibă subiect două zile. Iar când se petreceau faptele, Iohannis nu vorbise încă de Ziua Mondială a Vieții Sălbatice.
Protecția animalelor, nu și a copiilor
Este uluitor cum președintele a găsit modalitatea prin care să ne facem frate cu bursucul, cu stejarul și cu bujorul, de parcă asta era garanția propășirii noastre. N-a găsit însă calea prin care să vorbească despre copiii care se duc flămânzi la culcare, cam 150.000 la număr, sau care, cu o familie aflată sub limita pragului de subzistență, renunță la școală. Pentru asta a fost ales președinte? Ca să înseileze povești despre zambile și popândăi, în loc să se preocupe de bunăstarea oamenilor? Ne-a turnat un discurs despre animale sălbatice ce trebuie protejate, fără a scoate o vorbă despre alocațiile majorate de care ar fi trebuit să beneficieze copiii. E tot protecție. L-a interesat protejarea habitatelor speciilor sălbatice, nu și a copiilor care merg la școală pe rând, căci nu au toți haine și încălțăminte. Pentru asta a fost ales președinte?
Ora de povești
Tabloul grijii pentru păduri este fals. Pe de-o parte în discurs vorbește despre 50 de milioane de puieți plantați, pe de alta se face că nu vede jaful care a golit de copaci munții. Pe de-o parte vorbește despre crearea de ecosisteme, iar pe de alta, prin pârghii parcă anume născocite, se opune ca vreme de zece ani România să mai exporte lemn. Exact ca în cazul României Educate. Vorbește de performanțe, dar ignoră că încă nu există calculatoare sau tablete pentru copiii defavorizați sau că școlile nu sunt toate racordate la internet. Este ciudat acest demers al lui Iohannis, venit într-un moment în care România are de rezolvat probleme mult mai grave. Frământări sociale foarte puternice, pensionari împinși spre o sărăcie devastatoare, salarii și pensii blocate, creșteri de prețuri la produse și servicii, un sistem de sănătate în colaps, o economie care se prăbușește. Din moment ce ne vorbește despre jivine, pe care, de altfel, le iubim toți fără a fi nevoie ca el să ne deschidă ochii, e limpede că Iohannis iar a simțit nevoia unui exercițiu de imagine. Pentru asta a fost ales? Pentru ora de povești?