AcasăPoliticaDe ce a dat Ludovic Orban Guvernul în judecată. Decizia Curţii de...

De ce a dat Ludovic Orban Guvernul în judecată. Decizia Curţii de Apel

Ludovic Orban, cel care acum este preşedintele Partidului Forţa Dreptei, a anunţat că în procesul pe care l-a intentat Guvernului pentru că nu au fost organizate alegeri locale în peste 50 de localităţi, Curtea de Apel a stabilit primul termen de judecată în 6 februarie.

Fostul premier acuză Guvernul că încalcă grav Constituția și că interzice dreptul de vot pentru sute de mii de cetățeni români care ar trebui să își aleagă primarul.

Acuză că a fost încălcat dreptul la vot

2023 începe cu o veste bună! De peste un an de zile, Guvernul refuză să organizeze alegeri locale în peste 50 de localităţi în care s-a vacantat funcţia de primar. Aceste comunităţi locale sunt conduse de oameni care nu au legitimitatea dată de votul cetăţenilor.

Guvernul încalcă grav Constituţia, legile ţării şi cele mai elementare norme de funcţionare a unei democraţii. Practic, Guvernul a interzis dreptul de vot pentru sute de mii de cetăţeni români, care sunt împiedicaţi de Guvern să îşi voteze primarul”, precizează Orban, duminică, într-o postare pe Facebook.

Orban forţează alegerile

Prin lege, în termen de 90 de zile de la vacantarea postului de primar sau de la dizolvarea Consiliului Local, Guvernul este obligat să emită o hotărâre de organizare a alegerilor.

Orban îşi doreşte, de la Instanţă, o decizie care să oblige Executivul să emită hotărârea de guvern de stabilire a datei alegerilor.

Văzând nesimţirea partidelor din coaliţie, dispreţul guvernanţilor faţă de dreptul de vot al oamenilor şi refuzul sistematic de a organiza alegeri la oricâte solicitări publice, am formulat ca parlamentar, am luat decizia că nu mai există nicio altă soluţie decât să dau în judecată Guvernul pentru a obţine din partea unei instanţe o decizie care să oblige Guvernul să emită hotărârea de guvern de stabilire a datei alegerilor.

După 6 luni de la declanşarea procedurii, Curtea de Apel a stabilit primul termen de judecată pentru data de 6 februarie. Legea este clară.

În termen de 90 de zile de la vacantarea postului de primar sau de la dizolvarea consiliului local, Guvernul este obligat să emită hotărârea de guvern de organizare a alegerilor„, a adăugat Orban.

 

author avatar
Andrei Ștefan