AcasăPoliticaDe-a gaia-mațul cu alerta

De-a gaia-mațul cu alerta

Guvernul prelungește starea de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 12 iunie. Aș îndrăzni să spun că nejustificat. Datele furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică arată că numărul cazurilor de îmbolnăviri este într-o scădere continuă de mai bine de două săptămâni. Tendința, de asemenea, este descrescătoare și pentru perioada următoare. Cel mult Cîțu poate vocifera pe lângă subiect, dar nu poate contrazice evidența. Dacă lucrurile nu ar sta așa, nu ar fi dat dezlegare pentru alte măsuri de relaxare. Ar însemna să se contrazică singur și să-și nege propriile cuvinte.

Școala online a distrus învățământul

De la un pas la altul, guvernul a mai slăbit strânsoarea chingii Covid. E limpede că măsurile de constrângere impuse nu prea au legătură cu scăderea ratei îmbolnăvirilor. Pe măsură ce relaxarea era tot mai mare, numărul de îmbolnăviri era tot mai mic. Apoi, caz unic, numărul morților a ajuns să fie mai mare decât cel al noilor pacienți înregistrați. La prima vedere, o aberație. În realitate, o coțcărie prin care decedații de anul trecut abia acum se raportează. De ce, cui folosește? Ca să fie în continuare un număr ridicat, de natură a menține starea de alertă?

Fără bază legală

Restricțiile impuse de stările de alertă am văzut ce au însemnat. De la program pentru cumpărături și până la acces limitat în magazine, sub diferite pretexte. De la locuri de joacă pentru copii închise și până la impunerea școlii online, ceea ce a dus la imbecilizarea generației. De la protecție socială inexistentă și până la punerea pe butuci a economiei, cu peste 20.000 de firme falimentate.

Noua regulă a protestelor țipați în limita locurilor disponibile

De la achiziții fără licitație și până la sufocarea instituțiilor statului cu angajați fără concurs, toți cu pile în coaliția de dreapta, care se declara incoruptibilă. Și au mai însemnat și frică, multă frică semănată în rândul populației, cu scopul de a o ține sub control. Cu excepția uneia singure, stările de alertă nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Amenzi și matrapazlâcuri bazate pe ceva ce nu exista și nu avea vreo bază legală.

Cât peste sută?

Ni s-au încălcat drepturile și libertățile. Nici pe rețelele de socializare nu mai puteam deschide gura. Eram imediat blocați sau ne trezeam cu conturile desființate. Protestele în stradă au fost târziu aprobate, de parcă ni se făcea o favoare. Nu mai aveam voie să ne exprimăm nemulțumirile față de un guvern rămas repetent la Constituție. Perverși, guvernanții ne-au dat dezlegare la proteste, dar nu mai mult de 100 de participanți. După mitinguri, polițiștii, la fel de perverși, ne vânau la colțul străzii și ne amendau pentru participarea la proteste. Însă, în niciun proces verbal de sancționare nu scria că am fi fost participanții cu numărul nu știu care peste cei 100 admiși.

Teama de răzmeriță

Între timp, am scăpat de imbecilitățile care ne împiedicau să mergem la restaurant după cum calculau guvernanții. Multă vreme a fost ca în filmele cu proști, cu număr limitat de locuri, cu număr redus de participanți la vreun chef. Acum se poartă șantajul cu certificatul de vaccinare sau testarea înainte de nuntă. Este o altă anomalie, născută parcă din dorința de a face rău și de a șicana. În sfârșit, avem voie și 200 de participanți la o nuntă în interior sau în număr nelimitat, în aer liber. Dar cu aceeași condiție, să dovedim că ne-am vaccinat. Stadioanele pot primi și ele la jumătate din capacitate. Tot cu certificat de vaccinare. Numai în privința protestelor nu s-a schimbat nimic. 100 de oameni a rămas regula. Iar asta arată că guvernul se teme. Știe ce ușor un miting se poate transforma într-o mișcare de protest care să cuprindă mase mari de oameni. Unei mulțimi nervoase degeaba îi explici că a încălcat regula celor 100 de participanți. Va primi drept răspuns valuri de înjurături. Se adeverește, astfel, ce spuneam cu multă vreme înainte. Starea de alertă e menținută doar pentru a nu lua guvernul în furci.

author avatar
Valentin Boeru
2.387 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger