AcasăPolitica„Davos de vară”. Jocul de seducție al Chinei va atenua tensiunile...

„Davos de vară”. Jocul de seducție al Chinei va atenua tensiunile cu SUA?

Beijingul alege ofensiva diplomatică pentru a atrage afacerile

În cadrul unui summit desfășurat săptămâna trecută la Tianjin, premierul chinez Li Qiang a profitat de ocazie pentru a-i face pe directorii străini prezenți să se simtă bineveniți.

Ofensiva diplomatică a lui Li la această reuniune – supranumită „Davosul de vară”, cu referire la evenimentul WEF, mult mai mare, care a avut loc în Elveția în luna ianuarie – a fost menită să îi facă pe participanții de peste hotare să renunțe la orice gând de „decuplare” și „de-risking”.

Dar, aici și în alte părți, este greu de scăpat de tensiunile geopolitice dintre țara sa și Occidentul condus de SUA. Beijingul acuză Washingtonul de noi controale  asupra exporturilor de înaltă tehnologie către China.

Când președintele Xi Jinping s-a întâlnit cu secretarul de stat american Antony Blinken la Beijing săptămâna trecută, cele două părți au declarat că au existat „progrese” în direcția stabilizării legăturilor – deși acestea au fost rapid anulate ulterior, când președintele Joe Biden l-a numit pe Xi „dictator” la un eveniment privat de strângere de fonduri.

Cu toate acestea, Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan, a fost curtat de înalți oficiali la Shanghai la sfârșitul lunii mai, iar Elon Musk, de la Tesla, a fost invitat să se întâlnească cu miniștrii guvernului la Beijing.Tim Cook de la Apple și Mary Barra de la GM au vizitat, de asemenea, China în această primăvară, în timp ce cofondatorul Microsoft, Bill Gates, s-a întâlnit cu Xi însuși în iunie.

Având în vedere că redresarea economică slăbește, mulți se întreabă dacă Beijingul va fi obligat în curând să aleagă dacă să acorde prioritate economiei în detrimentul securității – sau dacă China intră într-o nouă fază în care guvernul va lua măsuri mai drastice pentru a întări rezistența la amenințările externe.

Dintre diverșii participanți la Tianjin, unii au salutat șansa de a vedea China cu ochii lor, după ce ani de zile au auzit despre „amenințarea chineză” în SUA.

Frank Bournois, decanul Școlii Internaționale de Afaceri China-Europa (CEIBS), care are campusuri în mai multe orașe mari din China, a lăudat „spiritul antreprenorial” de la acest eveniment.

În timp ce SUA și Beijingul încearcă să calmeze spiritele înaintea unei posibile întâlniri între Biden și Xi în cursul acestui an, traiectoria pe termen lung este clară, spun analiștii, în special în ceea ce privește înalta tehnologie.

„SUA își dau seama că acesta este un moment important în dezvoltarea Chinei”, spune Eswar Prasad, membru senior la Brookings Institution, un think-tank american. Washingtonul știa că încercarea Chinei de a investi mai mult în producția avansată și în alte domenii de înaltă tehnologie înseamnă că trebuie să caute investitori străini și în străinătate. „În acest moment, China are nevoie de tehnologie străină”.

Întrebarea care persistă este cum vor juca tensiunile geopolitice dintre SUA și China în această schimbare. Directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, Ngozi Okonjo-Iweala, spune că investițiile se mută din China către alte părți ale Asiei. „Dacă modelele de investiții se schimbă, se vor schimba și modelele comerciale”.

Pe termen scurt, obiectivul principal al Chinei va fi încercarea de a atinge ținta de creștere de 5% din acest an, cea mai mică din ultimele decenii. Pentru aceasta, ar putea fi nevoie să reducă dezacordurile politice, în special cu SUA, dar și cu alți parteneri comerciali.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
314 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger