AcasăPoliticaDacă tot vrea să ajute Ucraina, de ce Occidentul cel viteaz se...

Dacă tot vrea să ajute Ucraina, de ce Occidentul cel viteaz se uită la banii rușilor?

Confiscarea activelor rusești ar reprezenta o abatere dramatică de la practicile obișnuite, comportând riscuri juridice și economice

După ce au lovit Rusia cu o serie de sancțiuni fără precedent, aliații din G7 iau în considerare o măsură și mai drastică: cheltuirea banilor Moscovei.

Națiunile occidentale, inclusiv SUA, explorează modalități de a justifica confiscarea activelor băncii centrale rusești care sunt înghețate în sistemul financiar și de a le folosi pentru a finanța Ucraina.

Cu alte cuvinte, Occidentul cel viteaz nu mai vrea să dea din buzunare, ci să folosească banii rușilor. Însă experții juridici avertizează că ar reprezenta o abatere dramatică de la practicile obișnuite, comportând riscuri juridice și economice. De asemenea, este foarte controversată în rândul aliaților.

Aproximativ 260 de miliarde de euro din activele băncilor Moscovei au fost imobilizate anul trecut în țările G7, UE și Australia, potrivit unui document al Comisiei Europene consultat de Financial Times.

Cea mai mare parte – aproximativ 210 miliarde de euro – este deținută în UE, inclusiv numerar și obligațiuni guvernamentale denominate în euro, dolari și alte monede. În comparație, SUA au înghețat doar o mică parte din activele statului rus: aproximativ 5 miliarde de dolari.

În Europa, cea mai mare parte a activelor – aproximativ 191 de miliarde de euro – sunt deținute la Euroclear, un depozitar central de valori mobiliare cu sediul în Belgia. Franța a imobilizat a doua cea mai mare sumă, aproximativ 19 miliarde de euro. Alte dețineri sunt mult mai mici – 210 milioane de euro în Germania.

Washingtonul – alt viteaz –  nu a sprijinit public confiscarea activelor înghețate, dar o susține în mod privat. Oficialii americani au sugerat că activele confiscate ar putea fi plătite Ucrainei în tranșe, de exemplu prin intermediul Băncii Mondiale sau al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Ghinion: însăși deea de a confisca activele suverane rusești este foarte complicată din punct de vedere juridic. Activele băncilor centrale sunt protejate în temeiul dreptului internațional; acțiunile care pun la îndoială acest principiu ar avea implicații profunde asupra sistemului financiar. Mai mult, ar afecta ordinea internațională și ar submina încrederea pe care țările o arată atunci când plasează rezerve la alte națiuni.

Acest din urmă argument are o influență considerabilă în rândul unor state membre ale UE și al Băncii Centrale Europene. Confiscarea activelor rusești ar însemna să se depășească o limită, sugerând unor țări precum China sau Arabia Saudită că activele suverane depozitate în euro sau dolari nu sunt întotdeauna în siguranță.

BCE deja a avertizat statele membre cu privire la riscul de a submina „fundamentele juridice și economice” pe care se bazează rolul internațional al monedei euro.

Mai există o întrebare: de ce UE nu  stoarce profiturile extraordinare pe care Euroclear le generează prin deținerea activelor ruse?

Depozitarul central belgian de titluri de valoare a câștigat anul trecut aproximativ 3 miliarde de euro din reinvestirea numerarului provenit din titlurile ajunse la scadență care nu pot fi plătite Rusiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
499 afisari

2 COMENTARII

  1. Vor sa recupereze. Ori din reconstrucția Ucrainei ori din jaful pus la cale dupa prabusirea Rusiei . Calcam pe cadavre numai sa PROFITAM!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger