AcasăPoliticaDacă Putin câștigă?

Dacă Putin câștigă?

Aliații Ucrainei iau în considerare ce au refuzat să își imagineze încă din primele zile ale invaziei rusești: Vladimir Putin ar putea câștiga

Impasul în ceea ce privește ajutorul din partea SUA și a Europei îi face pe aliații Ucrainei să se gândească la ceva ce au refuzat să își imagineze încă din primele zile ale invaziei rusești:  Vladimir Putin ar putea câștiga.

Cu un ajutor de peste 110 miliarde de dolari împotmolit în disputele politice de la Washington și Bruxelles, cât timp or putea ucrainenii să se lupte cu forțele rusești și să apere orașele, centralele electrice și porturile împotriva atacurilor cu rachete este din ce în ce mai mult sub semnul întrebării.

Dincolo de consecințele teribile pentru Ucraina, unii aliați europeni au început să se gândească la impactul unui eșec al NATO în cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Potrivit unor analiști militari chestionați de  Bloomberg, impactul unui astfel de eșec strategic ar fi mult mai profund decât cel cauzat de retragerea SUA din Afganistan în 2021. Și asta lăsând la o parte perspectiva ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale de anul viitor și să își realizeze promisiunile publice de a se retrage din alianțele majore, inclusiv din NATO, și de a face o înțelegere cu Putin în privința Ucrainei.

„Dacă Ucraina nu are sprijinul UE și al SUA, atunci Putin va câștiga”, a declarat premierul irlandez Leo Varadkar la summitul Uniunii Europene, unde liderii nu au reușit să depășească opoziția tot mai mare față de pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro și abia au reușit să aprobe gestul în mare parte simbolic de a deschide calea spre aderare pentru Ucraina –  cândva în viitor.

În SUA, președintele Joe Biden a promis săptămâna trecută că va susține Ucraina „atât timp cât vom putea”, o schimbare vizibilă față de angajamentele anterioare „atât timp cât va fi nevoie”. Republicanii de linie dură din Congres au refuzat să aprobe un sprijin de 61 de miliarde de dolari. Luni, Pentagonul a avertizat că banii pentru noile arme destinate Ucrainei se vor epuiza la 30 decembrie dacă legiuitorii nu acționează.

Obiectivul declarat al forțelor ucrainene de a recuceri tot teritoriul ocupat de ruși nu mai este realist.Contraofensiva din vară nu a deblocat frontul.

„Se acumulează o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la ajutorul pentru Ucraina și o frustrare că există această stagnare cu consecințe grave pe câmpul de luptă”, spune Kristine Berzina, director general la German Marshall Fund din Washington. „Există posibilitatea ca Ucraina să piardă teritorii suplimentare și chiar suveranitatea sa”.

Perspectivele sunt destul de sumbre:  în statele baltice, oficialii îi avertizează pe cetățeni să fie pregătiți pentru următorul război, deoarece forțele lui Putin nu vor fi distruse în Ucraina. Discuția s-a mutat de la „dacă” Rusia ar putea ataca la o concentrare asupra pregătirilor concrete pentru această perspectivă odată de neconceput.

În pofida asigurărilor publice ale lui Biden, se pune întrebarea dacă SUA și alți aliați și-ar pune efectiv trupele în pericol pentru a apăra țări mici care au făcut cândva parte din Uniunea Sovietică. Rusia nu se teme de NATO. Pariul lui Putin că poate rezista mai mult decât Occidentul s-ar putea dovedi corect.

Un oficial european a descris modul în care o victorie a Rusiei ar declanșa o avalanșă de refugiați care se îndreaptă spre UE, exacerbând tensiunile dintre statele membre. În același timp, rezistența ucraineană ar trece la tactici de gherilă, ceea ce înseamnă că luptele ar continua la o pârghie inferioară, perpetuând instabilitatea de la granița estică a UE.

Unele țări europene ar putea căuta să își consolideze legăturile cu Moscova sau Beijingul pentru a evita să se bazeze prea mult pe o Americă nesigură, au declarat alți oficiali.

Cu forțele rusești potențial mult mai aproape de granițele Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, iar Crimeea oferind Kremlinului o poziție dominantă în Marea Neagră, SUA ar trebui să facă o investiție semnificativă în forțele sale europene pentru a reprezenta un factor de descurajare credibil.

Limitările producției americane ar putea forța Casa Albă să aleagă între a păstra suficiente forțe în Asia pentru a apăra Taiwanul de un potențial atac al Chinei sau a descuraja un atac rusesc asupra NATO.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
567 afisari

5 COMENTARII

  1. Putin a cîștigat de mult doar că decrepiții de occidentali nu vor să recunoască.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger