Să ne imaginăm că, după ani de provocări, președintele Xi Jinping a acționat: China atacă Taiwan. Președintele Joe Biden sprijină Taipei și trimite Flota a șaptea a SUA în strâmtoarea Taiwan. Este doar un scenariu, dar riscurile sunt mari.
Deoarece situația este diferită de criza din 1996, când Bill Clinton a ordonat ca două grupuri de portavioane – la acea vreme, simbolul dominației militare americane – să navigheze prin strâmtoarea Taiwan pentru a descuraja China. Beijingul nu a putut face altceva decât să privească de pe margine.
De data aceasta, subliniază The Diplomat, China are avantajul unui meci acasă, cu arsenalul său sofisticat de rachete care amenință să scufunde portavioanele americane.
În 2020, China a construit 40% din toate navele din lume, în timp ce SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au construit împreună mai puțin de 1%.
Statele Unite invocă Pactul AUKUS, un tratat de apărare vechi de trei ani încheiat cu Regatul Unit și Australia.
Cum se poate pregăti Europa? În primul rând, liderii săi trebuie să recunoască faptul că o competiție dură între marile puteri este o caracteristică a sistemului internațional, așa cum a fost în timpul Războiului Rece.
Europa trebuie să definească cum ar arăta apărarea colectivă fără Statele Unite. În termeni concreți, aceasta implică creșterea pregătirii militare a unităților, accelerarea inițiativelor de deplasare a trupelor, achiziționarea de artilerie, sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune și consolidarea structurilor de comandă și coordonare pentru a conduce operațiunile chiar și fără americani.
Spre deosebire de perioada Războiului Rece, lumea este interconectată din punct de vedere economic și tehnologic. Europa nu poate schimba intențiile Chinei. Cu toate acestea, pârghiile de influență ale lui Xi Jinping asupra Europei pot fi reduse.
Extinderea controalelor la export și a regimurilor de filtrare a investițiilor care vizează bunurile cu dublă utilizare și noile tehnologii va contribui la împiedicarea Armatei Populare de Eliberare de a umple lacunele fundamentale ale capacităților sale folosind resurse europene, cum ar fi războiul antisubmarin și tehnologia avioanelor de vânătoare.
Trebuie reduse dependențele față de China în sectoarele strategice. Diferite mărfuri de consum pot fi importate din China și în 2024. Tehnologia nucleară, rețelele 5G și dronele, nu.
În plus, Europa trebuie, de asemenea, să împiedice apariția unei noi generații de dependențe în cadrul infrastructurii critice prin tranziția energetică.
Alegerea între a sprijini Statele Unite sau a sta departe de confruntare va afecta securitatea și prosperitatea Europei timp de decenii. Prin urmare, o decizie în acest sens trebuie luată cu mult înainte de izbucnirea unei crize, cu un sprijin politic și social larg și ar trebui să fie coordonată de statele europene.
Ca un prim pas, acest subiect trebuie să fie inclus pe agenda Consiliului European în viitorul apropiat. O decizie de o asemenea anvergură este prea importantă pentru a fi lăsată în urmă.
Bune sfaturi mai dai matale domnule Jacota.
Pai Europa nu a reusit sa iasa din dependenta economica fata de Rusia si o sa reuseasca fata de China?
Astea’s visuri umede ce pateaza cearceaful …
eu i- l patez mereu….
China se pisa pe NATO ,acesti criminali occidentali sint in fata chinei la drogat ,la pedofilie ,la poponari si la crime
China nu va ataca Taiwan. Dar nici nu le place influenta Sua si prezenta lor in zona.
Asta i face razboinici.