AcasăPoliticaCursa pentru posturile de conducere din UE și NATO – o înțelegere...

Cursa pentru posturile de conducere din UE și NATO – o înțelegere occidentală?

Țările din Europa de Est se tem că vor fi din nou depășite în momentul în care vor fi redistribuite funcțiile de conducere în UE și NATO

La două decenii după ce au aderat la Uniunea Europeană și la NATO, țările din Europa de Est se tem că vor fi din nou depășite în momentul în care, la sfârșitul acestui an, vor fi redistribuite funcțiile de conducere ale celor două instituții.

Numirea probabilă a prim-ministrului olandez Mark Rutte ca nou secretar general NATO  în această vară ar putea să fi primit aprobarea Washingtonului, Londrei, Parisului și Berlinului. Cu toate acestea, notează Politico, în rândul multor membri mai noi ai alianței, în special a celor care se învecinează cu Rusia, Belarus și Ucraina, primirea a fost mult mai puțin caldă.

Ce spune premierul estonian Kaja Kallas: „Dacă ne gândim la un echilibru geografic, va fi al patrulea secretar general al NATO din Olanda. Și apoi se pune problema dacă există țări de rangul întâi și țări de rangul doi în NATO. Suntem egali sau nu suntem egali?”

„Ce credibilitate morală are tipul ăsta?”, a întrebat fostul președinte estonian Toomas Hendrik Ilves, subliniind faptul că Olanda nu și-a respectat angajamentul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în timpul celor 13 ani în care Rutte a fost premier.

Țările din Europa de Est au ocupat puține dintre cele mai importante locuri de muncă ale UE și NATO, de când majoritatea acestora s-au alăturat celor două instituții în 2004, la aproximativ 15 ani după căderea Cortinei de Fier.

Polonia este singura țară din regiune care a primit unul dintre posturile de conducere ale blocului. Fostul (și acum actualul) prim-ministru Donald Tusk a îndeplinit un mandat de președinte al Consiliului European, iar Jerzy Buzek, un alt fost prim-ministru polonez, a condus Parlamentul European timp de trei ani, aproximativ o jumătate de mandat.

În prezent, cel mai înalt responsabil est-european în UE este Valdis Dombrovskis, un leton care a fost pus în fruntea puternicului portofoliu al comerțului după ce predecesorul său, Phil Hogan, un politician irlandez, a demisionat în urma unui scandal. Românul Mircea Geoană este secretar general adjunct al NATO.

Pe lângă numirea unui nou șef la NATO, care se așteaptă să aibă loc până la summitul liderilor de la Washington din vară, posturile de conducere din UE vor fi redistribuite în urma alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

„De la extinderea din 2004, în Europa Centrală și de Est trăiesc 110 milioane de persoane”, a precizat Ilves. „Există cinci posturi mari în UE și NATO, iar acestea se rotesc la fiecare cinci ani, ceea ce înseamnă 25 de locuri de muncă în total. În acest timp, 20% din UE primește 7% din locurile de muncă.”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării, este de așteptat să primească un nou mandat. Dar cursa pentru celelalte posturi – președintele Consiliului European, președintele Parlamentului European și cel mai înalt diplomat al UE, însărcinat cu politica externă – rămâne deschisă.

În Estonia, Lituania și Letonia, oficialii susțin că marile puteri din Europa de Vest îi tratează pe baltici cu prejudecăți, în special având în vedere pozițiile lor dure față de Rusia după invazia Ucrainei. Viziunea din regiune despre Rusia ca fiind o amenințare existențială este adesea interpretată de omologii lor occidentali ca fiind o atitudine “hawkishness”.

Ideea ca premierul estonian Kaja Kallas să devină principalul diplomat al UE „rămâne sensibilă” în unele capitale, a declarat un oficial al UE. „Nu văd Franța și Germania să fie de acord, din aceleași motive pentru care ea nu a fost o opțiune pentru postul din NATO.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
488 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger