AcasăPoliticaCum vor gestiona forțele israeliene lupta urbană?

Cum vor gestiona forțele israeliene lupta urbană?

Bătălia împotriva Hamas în Fâșia Gaza va fi dificilă și costisitoare

Deși detaliile sunt încă greu de prevăzut, pare foarte probabil ca Israelul să organizeze o invazie terestră a Fâșiei Gaza în viitorul apropiat. Dacă și când se va întâmpla acest lucru, campania va avea mai multe elemente comune oricărei bătălii urbane de mare amploare și intensitate.

În orașele irakiene Fallujah, Mosul și Ramadi, în orașele ucrainene Bakhmut și Mariupol și în multe alte locuri, forțele militare s-au luptat în spații urbane.

Un potențial atac terestru în Gaza nu ar fi diferit, potrivit Foreign Affairs. Ar implica condiții tactice extrem de dificile și război în tuneluri care ar duce la pierderi masive de vieți omenești. Ar necesita lupte la sol, în aer și pe mare – lupte care trebuie să se desfășoare într-un mod atent sincronizat.

Majoritatea conflictelor de la începutul secolului au avut loc în medii urbanizate, interconectate și dens populate. Războaiele au loc acolo unde trăiesc oamenii, iar lumea s-a urbanizat încă de la Revoluția Industrială. Din 2008, mai mult de jumătate din populația globală trăiește în orașe.

În plus, așezările umane se grupează pe coaste, astfel încât conflictele urbane necesită ca forțele să opereze atât pe uscat și pe mare, cât și în aer. În acest sens, întreaga Mediterană de Est formează un singur teatru regional, care influențează și este influențat de evenimentele de pe teren din Gaza.

Înapoi pe uscat, pentru soldații și civilii aflați în mijlocul luptelor urbane, pericolul, oboseala, sentimentul de amenințare permanentă din toate direcțiile și oroarea luptei corp la corp, toate acestea au un impact fizic și psihologic imens.

Bătăliile tind să fie confuze, trecătoare (măsurate în minute) și cu rază scurtă de acțiune, cu ținte deseori la mai puțin de 50 de metri. Trupele pot fi concentrate asupra țintelor, dar, în același timp, pot fi vizate de la distanță de către lunetiști și operatori de drone.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au  experiență în luptele urbane din Jenin, în Cisiordania, în 2002, din sudul Libanului în timpul războiului cu Hezbollah în 2006 și din teritoriile palestiniene.

În Gaza, un obiectiv inițial cheie al IDF a fost acela de a separa luptătorii Hamas de civili: este una dintre cele mai dificile tactici ale luptei urbane, având în vedere că forțele inamice sunt adesea încorporate în populații necombatante care, indiferent dacă le susțin sau nu, devin scuturi umane.

Chiar și atunci când civilii încearcă să plece, distrugerile și haosul luptelor urbane fac ca acest lucru să fie extrem de periculos și dificil pentru ei, ceea ce îi determină pe mulți să se adăpostească pe loc.

Orașul Gaza, Khan Younis și Rafah (cele mai populate trei părți ale Fâșiei) sunt labirinturi de clădiri cu mai multe etaje din beton și cărămidă, adesea prost construite, șubrede și predispuse să se prăbușească sub loviturile de artilerie sau de aviație.

Hamas a petrecut aproape două decenii dezvoltând o rețea densă de apărare, inclusiv unul dintre cele mai extinse sisteme de tuneluri văzute vreodată în lupta urbană. Războiul în această rețea de pasaje subterane va fi probabil una dintre cele mai dificile sarcini pentru IDF.

Ceea ce a început ca un atac îngrozitor asupra civililor israelieni, exploatând șocul și surpriza, se va transforma acum într-o bătălie cruntă, lentă, controversată și costisitoare.

În mediul complex, aglomerat, puternic populat și dens urbanizat din Gaza, va fi extraordinar de greu de înțeles ce se întâmplă, chiar și pentru cei de la sol.

Sunt efectele permanente ale luptei urbane identificate de NATO – fricțiune, densitate, complexitate și amenințări în toate direcțiile – împreună cu constrângerile fizice, informaționale și de infrastructură pe care orașele le impun forțelor militare.

Înțelegerea dificultăților tactice ale războiului urban adaugă un context pe care Israelul îl poate folosi pentru a evalua  orice atac terestru pe scară largă în Gaza fără a declanșa un conflict pe mai multe fronturi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
195 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne

Guvernul SUA a prezentat condoleanțe pentru moartea președintelui Raisi, dar va continua să ceară socoteală Iranului „pentru comportamentul destabilizator”, a anunțat luni purtătorul de...

VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2

Pompierii din Capitală intervin luni seara la un incendiu cu degajări mari de fum izbucnit într-o clădire dezafectată din Sectorul 2.Potrivit ISU București-Ilfov, incendiul...
proger