Cauta

Cum vor cheltui partidele politice banii de la stat

Guvernul a aprobat, ieri, normele de aplicare a noilor reglementari legale referitoare la finantarea partidelor politice.

Noua legislatie este menita sa puna frau campaniilor electorale opulente

Substantial modificata anul trecut, legea este menita sa elimine folosirea banilor negri in campaniile electorale. ”Noile norme metodologice au scopul sa asigure mai multa transparenta si un control mai riguros al aplicarii legislatiei privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale”, se precizeaza in comunicatul prin care Guvernul anunta aprobarea normelor de aplicare. Concret, conform modificarilor operate, nu numai ca donatiile care depasesc valoarea a zece salarii de baza brute vor putea fi efectuate acum doar prin conturi bancare, dar partidele sunt obligate si sa verifice si sa inregistreze identitatea donatorilor, indiferent de modul in care au fost facute donatiile. Mai mult, procedura trebuie respectata intocmai si in cazul donatiilor confidentiale, singura exceptie permisa fiind nepublicarea identitatii donatorului in Monitorul Oficial si pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente. In plus, de acum inainte toate cheltuielile electorale se vor derula doar prin conturi bancare deschise in mod expres pentru campania electorala, conturi anuntate la Autoritatea Electorala Permanenta. Legea reglementeaza si algoritmul de acordare a subventiilor de la bugetul de stat pentru partidele politice. Astfel, subventia este majorata proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de catre candidatii femei si cu numarul de mandate obtinute la alegerile locale si parlamentare. In ceea ce priveste rambursarea cheltuielilor electorale, aceasta se face de la bugetul de stat, prin intermediul Autoritatii Electorale Permanente, dar numai partidelor si aliantelor politice  care obtin minimum 3% din totalul voturilor valabil exprimate si care s-au incadrat in limitele de cheltuieli stabilite de lege pentru fiecare categorie de cheltuiala electorala. Limitele maxime admise fiind de 40% pentru propaganda in presa scrisa si audio-vizuala, 30% pentru propaganda on-line, 30% pentru cercetari sociologice, 20% pentru afise, 50% pentru materiale de propaganda tiparite (exceptand afisele), 30% pentru inchiriere spatii si echipamente, consultanta si protocol. De asemenea, mai trebuie mentionat ca partidele care vor incalca legea isi asuma riscul de a fi sanctionate cu amenzi ale caror limite variaza intre 10.000 si 200.000 de lei.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version