AcasăPoliticaCum va arăta o lume post- Putin?

Cum va arăta o lume post- Putin?

Dacă Vladimir Putin va fi înlăturat din funcție, va aduce propriul său tip de haos: o bătălie teribilă pentru putere și un arsenal nuclear pus la bătaie.

Deocamdată, puțini sunt cei care doresc să vorbească public despre această lume fără Putin, temându-se de percepția de amestec în politica internă. Dar, în privat, țările occidentale și analiștii pun la cale scenariile care s-ar putea desfășura atunci când președintele rus va pleca în mod inevitabil – și cum ar trebui să reacționeze aliații Ucrainei.

„Indiferent de ceea ce ar putea indica diferite analize, cred că ceea ce trebuie să facem este să fim pregătiți pentru orice eventualitate și, când vine vorba de Ucraina, să fim pregătiți să continuăm să o sprijinim”, a declarat  pentru Politico  secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Un consens: nu va fi o tranziție curată, ceea ce va ridica o multitudine de dileme care ar putea pune la încercare aliații occidentali. Cât de mult pot – și cât de mult ar trebui – să influențeze aceștia procesul de succesiune? Ce relație ar trebui să aibă cu succesorul lui Putin?

„Ar trebui să lăsăm deoparte orice iluzie că ceea ce se va întâmpla imediat post-Putin este democrație”, spune Laurie Bristow, fost ambasador britanic în Rusia.

O luptă explozivă pentru succesiune

Pentru moment, Putin controlează în continuare aparatul de stat, iar armata execută ordinele sale în Ucraina.Dar eșecurile de pe front i-au diminuat poziția pe plan intern și au adâncit incertitudinile cu privire la cine și cum va prelua conducerea.

„Pentru a gestiona o succesiune stabilă atunci când va veni momentul – care, în mintea lui Putin, va fi un moment ales de el – atunci ai nevoie de un grad ridicat de consens al elitelor. Ceea ce au făcut acum este să rupă acest consens, există mai multe lupte pentru putere în cadrul Kremlinului”,  a precizat  Bristow, care a fost trimisul Regatului Unit la Moscova din 2016 până în 2020.

Alexander Vershbow, un fost oficial de rang înalt al SUA și al NATO, susține că cel mai probabil scenariu este încă o „tranziție lină” în cadrul actualului cerc de apropiați ai lui Putin – dar a recunoscut că răsturnarea tiranilor poate genera tulburări. „Ar putea exista instabilitate internă, iar lucrurile devin foarte imprevizibile în sistemele autoritare”.

Armele nucleare înseamnă putere

Rusia deține cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, a fost mult timp o sursă de putere  a țării pe scena mondială și o parte dominantă a imaginii sale globale – timp de ani de zile, posibilitatea unui atac nuclear al Kremlinului a dominat imaginația publică din SUA și din alte părți.

Într-o perioadă de incertitudine a conducerii, arsenalul ar putea deveni un simbol râvnit al puterii. Acest lucru ar pune accentul pe protectorul nuclear al armatei ruse, cea de-a 12-a Direcție principală, sau GUMO.

William Alberque, fost director al centrului de control al armelor din cadrul NATO, este de părere că va exista o „competiție mortală în rândul oficialilor GUMO”, care încearcă să mobilizeze diferite părți ale armatei pentru a-și susține proprii candidați la conducerea Rusiei.

Rusia nu se schimbă niciodată

Odată ce o nouă echipă de conducere este înființată, atunci vor începe cele mai tulburătoare dezbateri politice pentru guvernele occidentale.

Cu Putin în afara scenei politice, unii oficiali – în special în Europa de Vest – ar putea argumenta că există o oportunitate de a construi o relație nouă cu Moscova.

SUA au oferit Rusiei un buton simbolic de „resetare” la începutul președinției lui Barack Obama, doar pentru a vedea că relațiile se deteriorează și mai mult. Și Germania a predicat ani de zile Evanghelia angajamentului economic cu Rusia.

Dar politicienii din Europa de Est nu se lasă păcăliți. Spun că se așteaptă la un regim cu o ideologie similară – sau la unul chiar mai extremist. “Ceea ce este important din perspectiva noastră este să izolăm Rusia”, a declarat ministrul polonez al Apărării Naționale, Mariusz Blaszczak.

Pentru Ben Hodges, fost comandant al armatei americane din Europa, “Rusia rămâne la fel, indiferent că o nouă conducere vine în față și spune că vrea o resetare”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
275 afisari

6 COMENTARII

  1. Vine altul si mai rau: Dmitri Medvedev sau unul ca raposatul de Vladimir Jirinovski, Dmitri Rogozin, etc.

    • Niciun rus nu are motive să se gândească măcar o secundă la schimbarea lui Putin cu altcineva. Urmăriți discursul și răspunsurile „la liber”, fără fițuică, la conferința de presă de la Astana și veți vedea un adevărat mare conducător al unei mari țări. Puteți să-l comparați cu sclerozatul Bideu care nu mai e în stare nici să citească și nici să știe unde se află. Long live Russia! Long live Putin!

  2. Suntem la fel de curiosi cum va arata o presa post-idioti ca voi.Presa face rau lumii mai mult decat politicienii.

  3. Wolf Edmond esti troliu rus ? Regreti sistemul comunist din Romania ? Nu gasesc alte explicatii, banuind totusi ca nu ai probleme cu sanatatea mintala, ca nu te droghezi si ca nici nu esti alcoolic. Oricum sunteti doar cativa imbecili care il sustineti pe criminalul Putin

    • Federația Rusă nu este o țară comunistă. Și-a recuperat întreaga istorie adevărată care acum se învață în școli laolaltă cu credința ortodoxă. Nu homalăi, nu lingătoare, nu pedofilie mascată. Și este de admirat atât pentru principiile pentru care luptă cât și pentru curajul de a spune adevărul în gura mare. Îi doresc o victorie rotundă în fața naziștilor, decăzuților, perverșilor și dezmățaților care o atacă. Și eu la rândul meu sunt dispus să mor pentru adevăr. Amin!

  4. toate gunoaile ocidentale tijesc dupa bogatiile imense ale rusiei ei ar vrea unul ca betivul de eltin dar filmul ala nu/l mai vede odata vede nasul …..finei cind o boteaza .slava.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger