Cauta

Cum trebuie să lupte UE împotriva protecționismului american?

Când vine vorba de a face față măsurilor protecționiste ale SUA împotriva intereselor europene, Europa trebuie să contracareze cu o abordare mai deschisă a globalizării, în loc să cadă doar într-un război comercial protecționist care nu reușește să abordeze problemele economice actuale.

Ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire a declarat că Franța ar putea încerca să negocieze unele scutiri de la obligațiile și limitele impuse de actul anti-inflație al SUA, dar Europa trebuie să acționeze pentru a proteja interesele economice ale blocului.

Comentariile lui Le Maire au fost făcute chiar înainte de vizita de stat a președintelui francez Emmanuel Macron în SUA, programată pentru 1 decembrie. Având în vedere contradicțiile economice din ce în ce mai mari dintre SUA și UE, se anticipează că vizita lui Macron va servi ca o fereastră pentru a vedea cum vor reacționa europenii față de disensiunile lor cu America.

SUA au adoptat în august Legea privind reducerea inflației (IRA), care va oferi subvenții generoase pentru mașinile electrice, bateriile și produsele din energie regenerabilă fabricate în SUA. Acest lucru va dezavantaja enorm companiile din UE și va face ca regiunea să fie expusă unui risc și mai mare de dezindustrializare în masă.

De la lansarea IRA, Franța și Germania se numără printre cei care au atacat politicile protecționiste ale SUA, în timp ce Comisia Europeană caută modalități de a proteja interesele companiilor din UE.

Uniunea Europeană a încercat să se opună încălcării de către SUA a principiilor comerțului liber și echitabil, după ce și-a dat seama că americanii ar putea, de fapt, să sacrifice oricare dintre aliații săi pentru a-și servi propriile interese.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că unele voci au susținut că nu este nevoie ca Europa să continue să susțină regulile comerțului liber pe fondul valurilor în creștere anti-globalizare.

Este o strategie riscantă: ar fi total greșit dacă UE ar alege să lupte împotriva protecționismului renunțând la comerțul liber. Istoria a dovedit că nicio țară nu își poate rezolva problemele economice prin protecționism.

Și una care vine prea târziu: economia UE este foarte depedentă de piețele internaționale și  nu își va atenua riscul de recesiune, inflația ridicată și criza energetică prin protecționism.

Barierele mari pot proteja industriile interne pe termen scurt, dar se vor contracara pe termen lung. Dacă toate țările folosesc măsuri protecționiste pentru a-și proteja companiile interne, economia globală ar fi blocată în stagnare.

Nu se poate nega faptul că războiul Rusia-Ucraina a adus provocări severe Europei, care este prinsă în presiunea energetică și inflația ridicată. Dar cu cât sunt mai multe dificultăți economice, cu atât Europa are nevoie de mai multă independență, decât să urmeze pur și simplu SUA și să cadă într-o altă capcană strategică a protecționismului.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version