AcasăPoliticaCum trebuie să lupte UE împotriva protecționismului american?

Cum trebuie să lupte UE împotriva protecționismului american?

Când vine vorba de a face față măsurilor protecționiste ale SUA împotriva intereselor europene, Europa trebuie să contracareze cu o abordare mai deschisă a globalizării, în loc să cadă doar într-un război comercial protecționist care nu reușește să abordeze problemele economice actuale.

Ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire a declarat că Franța ar putea încerca să negocieze unele scutiri de la obligațiile și limitele impuse de actul anti-inflație al SUA, dar Europa trebuie să acționeze pentru a proteja interesele economice ale blocului.

Comentariile lui Le Maire au fost făcute chiar înainte de vizita de stat a președintelui francez Emmanuel Macron în SUA, programată pentru 1 decembrie. Având în vedere contradicțiile economice din ce în ce mai mari dintre SUA și UE, se anticipează că vizita lui Macron va servi ca o fereastră pentru a vedea cum vor reacționa europenii față de disensiunile lor cu America.

SUA au adoptat în august Legea privind reducerea inflației (IRA), care va oferi subvenții generoase pentru mașinile electrice, bateriile și produsele din energie regenerabilă fabricate în SUA. Acest lucru va dezavantaja enorm companiile din UE și va face ca regiunea să fie expusă unui risc și mai mare de dezindustrializare în masă.

De la lansarea IRA, Franța și Germania se numără printre cei care au atacat politicile protecționiste ale SUA, în timp ce Comisia Europeană caută modalități de a proteja interesele companiilor din UE.

Uniunea Europeană a încercat să se opună încălcării de către SUA a principiilor comerțului liber și echitabil, după ce și-a dat seama că americanii ar putea, de fapt, să sacrifice oricare dintre aliații săi pentru a-și servi propriile interese.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că unele voci au susținut că nu este nevoie ca Europa să continue să susțină regulile comerțului liber pe fondul valurilor în creștere anti-globalizare.

Este o strategie riscantă: ar fi total greșit dacă UE ar alege să lupte împotriva protecționismului renunțând la comerțul liber. Istoria a dovedit că nicio țară nu își poate rezolva problemele economice prin protecționism.

Și una care vine prea târziu: economia UE este foarte depedentă de piețele internaționale și  nu își va atenua riscul de recesiune, inflația ridicată și criza energetică prin protecționism.

Barierele mari pot proteja industriile interne pe termen scurt, dar se vor contracara pe termen lung. Dacă toate țările folosesc măsuri protecționiste pentru a-și proteja companiile interne, economia globală ar fi blocată în stagnare.

Nu se poate nega faptul că războiul Rusia-Ucraina a adus provocări severe Europei, care este prinsă în presiunea energetică și inflația ridicată. Dar cu cât sunt mai multe dificultăți economice, cu atât Europa are nevoie de mai multă independență, decât să urmeze pur și simplu SUA și să cadă într-o altă capcană strategică a protecționismului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
165 afisari

2 COMENTARII

  1. Mda…Sunt curios cind s-o trezi Europa si va reactiona la toate mizeriile pe care le face USA in propria ograda europeana. Politica USA in Europa distruge Europa, o saraceste. Economia UE e in deriva dupa ce relatiile cu Rusia care furniza resurse pt. industrie au fost taiate de acet razboi americano/UK-Rusesc din Ukakaraina! Economia UE cade sub cea a Chinei, iar US pierde aliati distrugindu-i economic si apoi abandonindu-i!
    Se pare ca vorba Victoriei Nuland „F*** EU!” s-a adeverit literalmente!

    • UE si-a sapat mormantul cu propriile maini, dar cei care au impins-o in groapa sunt SUA si UK.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger