Organismul executiv al Uniunii Europene cere tuturor angajaților să își supună „activitățile externe” la control – o încercare de a depista eventualele conflicte de interese înainte ca să devină o problemă. Dar cumpărarea unui hotel în Bali? Se pare că asta nu se pune.
În 2009, Gert Jan Koopman a făcut exact acest lucru, achiziționând luxosul Munduk Moding Plantation Nature Resort & Spa, relatează Politico. Cu toate acestea, Koopman nu era un afacerist în domeniul turismului, ci era și este unul dintre cei mai înalți funcționari din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles.
Koopman, șeful puternicei divizii de extindere a executivului UE DG NEAR, și familia sa au transformat complexul într-o destinație de primă clasă, prezentată ca o „stațiune de lux ecologică”. Și nu a fost nevoit în niciun moment să anunțe angajatorul său, Comisia Europeană, în ciuda normelor privind conflictul de interese, care impun tuturor angajaților să dezvăluie toate „activitățile externe”.
Raționamentul, potrivit Comisiei: proprietatea externă nu este considerată a „face” ceva.”Faptul de a fi proprietar nu este considerat o activitate exterioară – deoarece nu implică o activitate în sensul de a investi o cantitate de timp care ar putea avea un impact asupra îndeplinirii sarcinilor la locul de muncă”.
Întrebare: dacă Comisia nu consideră că trebuie să știe despre faptul că un angajat deține un hotel și că ajută la exploatarea acestuia, cum va determina în mod corespunzător dacă există sau nu un conflict de interese? Este, a declarat Nick Aiossa, director adjunct al Transparency International din Bruxelles, „un sistem stricat”.
Regulamentul Comisiei stabilește anumiți parametri în ceea ce privește activitățile pe care angajații săi le pot desfășura în paralel.
Pentru început, angajații nu au voie să câștige mai mult de 10.000 de euro pe an din orice „activitate externă”. De asemenea, le este interzis să accepte „misiuni și activități” pentru companii cu orientare comercială, potrivit unui document din 2011 al Comitetului de anchetă și disciplină al Comisiei.
Cu toate acestea, normele de divulgare a informațiilor financiare ale instituției sunt mai încurcate. Angajații Comisiei – chiar și cei de rang foarte înalt – nu sunt obligați să își dezvăluie interesele financiare personale. În cazul conflictelor de interese reale sau potențiale, regulamentul se bazeză pe…. bunăvoința funcționarului de a se autodenunța. De asemenea, normele nu prevăd nicio sancțiune în caz de nerespectare.
Faptul că personalul de rang înalt al Comisiei nu este obligat să își declare interesele financiare nu este în concordanță cu practicile din cadrul executivului american sau francez, precum și cu cele mai bune practici recomandate atât de Banca Mondială, cât și de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Contactat de Politico, un angajat al hotelului l-a identificat pe Gert Jan Koopman ca fiind „proprietarul” hotelului, iar într-o postare pe blog din 2022 – în care este văzut întâlnindu-se cu demnitari locali – se spune că este „nimeni altul decât” proprietarul Munduk.
În martie, același Politico a dezvăluit că Henrik Hololei – un oficial estonian care, la acea vreme, era responsabil de departamentul de transport al Comisiei – a acceptat zboruri gratuite la bordul Qatar Airways în timp ce echipa sa negocia un acord important cu regatul din Golf.
Comisia a declarat că Hololei a „autoaprobat” zborurile și s-a exonerat de orice conflict de interese, deoarece nu exista o procedură care să permită funcționarilor de la acel nivel să ceară aprobarea superiorilor.Paralelă cu cazul lui Koopman: se pare că și el și-a „autoaprobat” achiziționarea și deținerea hotelului din Bali.
Deși este necunoscut pentru majoritatea cetățenilor UE, Koopman este bine cunoscut în cadrul sistemului de la Bruxelles. Înainte de a deveni șef al DG NEAR – care se confruntă acum cu problema admiterii sau nu a Ucrainei – Koopman a fost responsabil de DG BUDGET, care se ocupă de unele dintre cele mai sensibile aspecte financiare din punct de vedere politic din UE. Acum, el poate adăuga o nouă linie la CV-ul său public bine garnisit: proprietar al unui hotel de lux în Bali.
eu am șase case, în pLm !!
Càti cá asta la bruxeles?
Se numeste,democratie,cicá!
Și Bușoi?
A luat șpagă de la arabi?
De ce mai sta?