AcasăPoliticaCum se pregătește lumea pentru o victorie a lui Trump sau Harris

Cum se pregătește lumea pentru o victorie a lui Trump sau Harris

Rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA va avea un impact major la nivel global, de la Ucraina și Orientul Mijlociu la comerțul mondial

Mapamondul stă cu ochii pe rezultatul alegerilor prezindențiale din Statele Unite. Pentru unii, Kamala Harris reprezintă continuitatea, iar Donald Trump haosul.

Bloomberg News a analizat starea de spirit în toate fusurile orare, iar sentimentul predominant, de la Grupul celor Șapte la puterile aspirante din Sudul global, este unul de precauție și pragmatism.

Ucraina și NATO

După mai mult de doi ani și jumătate de la invazia Rusiei, Ucraina depinde de sprijinul SUA pentru orice, de la arme avansate la bani. Kievul speră să obțină un sprijin și mai mare pentru a-l convinge pe Vladimir Putin să negocieze, însă președintele rus, care pare să aibă întâietate, nu se arată dispus la compromisuri.

Harris a promis că va menține sprijinul atât timp cât va fi necesar, dar probabil că se va confrunta cu un scepticism tot mai mare în Congres în ceea ce privește finanțarea suplimentară majoră.

La fel ca Biden, a refuzat până acum să se angajeze să acorde Ucrainei permisiunea de a utiliza rachete aliate pentru lovituri în interiorul Rusiei sau o invitație de a adera la alianța NATO, despre care Volodimir Zelenski spune că este necesară pentru a asigura securitatea țării sale.

Trump a declarat că va pune capăt războiului „în 24 de ore” după alegeri, convingându-i pe Putin și Zelenski să negocieze. Nu a explicat cum ar face acest lucru, dar a semnalat în mod repetat că Ucraina trebuie să fie pregătită pentru concesii.

Republicanul a pus sub semnul întrebării motivul pentru care SUA cheltuie atât de mult pentru Ucraina și a afirmat că aliații din Europa trebuie să preia mai mult din povară.

Orientul Mijlociu

De când Hamas a ucis 1 200 de israelieni la 7 octombrie 2023, luptele din regiune s-au extins constant, în ciuda eforturilor SUA de a limita violențele, în timp ce continuă să înarmeze Israelul.

După ce au zdrobit în mare măsură Hamas prin lovituri în Gaza, ucigând peste 43 000 de civili și combatanți, forțele israeliene se află acum în Liban, unde se luptă cu Hezbollah. Israelul a făcut schimb de lovituri și cu Iranul care sprijină cele două grupări teroriste, precum cu  Houthi din Yemen, care au închis practic Marea Roșie pentru navele occidentale prin atacurile lor.

Harris se angajează să se asigure că Israelul are mijloacele necesare pentru a se apăra, dar a cerut mai multe eforturi pentru a reduce suferința civililor din Gaza.

Susține o soluție cu două state, ceea ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu exclude. Harris  a evitat întrebarea dacă Netanyahu poate fi considerat un aliat apropiat al SUA, dar a numit Iranul cel mai mare adversar.

Trump spune că atacul din 7 octombrie nu s-ar fi produs niciodată dacă ar fi fost președinte, fără a spune cum l-ar fi prevenit. El a declarat că Israelul trebuie „să facă o treabă mai bună în domeniul relațiilor publice”.

În primul său mandat, Trump a contribuit la negocierea Acordurilor Abraham, normalizând relațiile dintre Israel și unele state arabe.

Tarife

Perspectiva creșterii protecționismului îi îngrijorează pe bancherii centrali și pe economiști.  Mișcările SUA de a-și închide piața ar putea alimenta războaie comerciale mai ample care vor încetini creșterea globală și vor crește inflația.

Harris a susținut o decizie a administrației Biden de a prelungi tarifele impuse Chinei de Trump.  Și sprijină programele de subvenții pentru energie curată, infrastructură și investiții de înaltă tehnologie în SUA.

Trump preconizează tarife de până la 20 % pentru importuri, precum și taxe de până la 60 % pentru comerțul cu China, ca mijloc de stimulare a investițiilor în SUA, deși a declarat că unele dintre cifre ar putea fi tactici de negociere. Susține că actualul sistem comercial internațional este manipulat împotriva intereselor Amercii și promite o reechilibrare dacă va câștiga din nou președinția.

China și Taiwan

Eforturile SUA de a gestiona competiția cu China au devenit din ce în ce mai dificile, pe măsură ce influența economică și militară a Beijingului a crescut, în paralel cu încercările Washingtonului de a le contracara.

China a intensificat exercițiile militare în jurul Taiwanului, pe care îl revendică drept o provincie rebelă. Insula și locuitorii acesteia se bazează pe sprijinul SUA în cazul în care presiunea escaladează într-un conflict deschis. În balanță se află inima industriei mondiale de fabricare a cipurilor – vitală pentru economiile din întreaga lume.

Harris îmbrățișează abordarea administrației Biden față de China, cu controale ale exporturilor de cipuri cheie și alte tehnologii sensibile și sprijină angajamentul SUA de a asigura securitatea Taiwanului, dar nu independența.

Trump se angajează să impună tarife drastice asupra exporturilor chineze, în încercarea de a reduce dependența de Beijing în „domenii critice”. A afirmat că Taiwanul a „furat” afacerea americană cu semiconductori, susținând că ar trebui să plătească mai mult pentru propria securitate, fără a detalia ce vrea să spună.

De asemenea, Trump a făcut apel la aliații SUA, Japonia și Coreea de Sud, să cheltuiască mai mult pentru propria apărare, amenințând în trecut cu reducerea angajamentelor militare în aceste țări și cu restricționarea comerțului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
135 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger