AcasăPoliticaCum se învârte roata norocului. Oligarhii se întorc în Rusia lui Putin?

Cum se învârte roata norocului. Oligarhii se întorc în Rusia lui Putin?

Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat totul pentru miliardarii care au prosperat sub regimul Putin

Mihail Fridman și Petr Aven au reprezentat oligarhii ruși care și-au folosit averile pentru a se integra în economia globală și pentru a scăpa de asocierea cu regimul președintelui Vladimir Putin. Acum, roata norocului se învârte în cerc complet.

Fridman a fugit la Moscova de la Londra via Israel, nemulțumit de viața de om de afaceri sancționat în Marea Britanie. Aven ar putea, de asemenea, să fie nevoit să cântărească o întoarcere în Rusia din Letonia, unde autoritățile amenință că îi vor retrage pașaportul.

Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat totul pentru ei și pentru alți miliardari care au prosperat sub Putin până când SUA și Europa au impus sancțiuni radicale menite să îl izoleze pe liderul de la Kremlin și să îi îngenuncheze economia.

Sancțiunile, notează Bloomberg, au eșuat în mare măsură să atingă aceste obiective până acum, deși au distrus poziția multor magnați ruși din străinătate care au tăcut sau au evitat criticile directe la adresa Kremlinului.

La o zi după ce trupele rusești au trecut în Ucraina, Fridman și Aven au părăsit Moscova pentru Londra. Fridman, care s-a născut în Ucraina, a denunțat conflictul ca fiind o „tragedie”.Organizația de caritate a lui Fridman, Genesis Philanthropy Group, a anunțat că va dona 10 milioane de dolari organizațiilor evreiești care sprijină refugiații din Ucraina.

Nimic nu a ajutat. Fridman și Aven au fost sancționați de Uniunea Europeană la câteva zile după invazie. Partenerii lor de la LetterOne și Alfa Group, German Khan și Alexei Kuzmicev, au fost sancționați în martie 2022, în aceeași zi în care Marea Britanie i-a pus pe toți patru pe lista sa de sancțiuni.

UE a declarat că Aven a fost „unul dintre cei mai apropiați oligarhi ai lui Vladimir Putin”, l-a numit pe Fridman un „facilitator” al cercului intim al președintelui și i-a descris pe Khan și Kuzmicev printre „cele mai influente persoane din Rusia”.

Khan a părăsit Londra și s-a întors la Moscova la câteva luni după invazie. Kuzmicev, care avea sediul la Paris, a fost reținut în Franța pentru interogatoriu în legătură cu o presupusă evaziune fiscală și spălare de bani.

La o zi după ce s-a aflat că Fridman se afla la Moscova, președintele camerei inferioare a parlamentului rus a declarat în fața deputaților că cei care au părăsit țara și au criticat-o din străinătate ar trebui să fie trimiși în lagăre de prizonieri sau să lucreze în mine.

Însuși Putin a subliniat că cei care au încălcat legea rusă „trebuie să fie responsabili pentru acest lucru”, ca răspuns la o întrebare despre întoarcerea lui Fridman și a altora din străinătate.

Cel puțin inițial, Fridman nu intenționa să se întoarcă în Rusia. El a părăsit Londra în septembrie pentru Israel, plângându-se că era „imposibil să trăiești în Marea Britanie în condițiile sancțiunilor”, apoi a zburat la Moscova la câteva zile după atacul Hamas din 7 octombrie din Israel, care a declanșat războiul din Gaza.

Fridman și Aven sunt ținte convenabile, deoarece „sunt bogați și acest lucru este extrem de enervant pentru toată lumea”, a declarat Evgheni Chichvarkin, un critic al lui Putin stabilit la Londra, care a cofondat retailerul rus de telefoane mobile Euroset Holding NV și a părăsit Moscova în 2008, când autoritățile au început o anchetă penală împotriva sa, ulterior închisă.

Ucraina a naționalizat Sense Bank, deținută în coproprietate de Fridman și Aven, în iulie. Autoritățile de la Kiev au demarat în august o anchetă penală împotriva lui Fridman sub suspiciunea de organizare a unui grup infracțional implicat în fraudă, fals și evaziune fiscală, indicând că ar putea solicita extrădarea acestuia din Marea Britanie.

Tot în august, Trezoreria SUA i-a sancționat pe Fridman, Aven, Khan și Kuzmicev. Statele Unite au impus sancțiuni de blocare totală a Alfa Bank și a altor creditori ruși de top în aprilie anul trecut, la aproximativ șase săptămâni după ce Putin a ordonat invazia Ucrainei.

Ca și Fridman, Aven nu înțelege de ce a fost sancționat. Oamenii de afaceri și politicienii occidentali, a spus el, sunt responsabili „pentru consolidarea actualului regim rusesc cu siguranță nu mai puțin decât așa-numiții oligarhi ruși”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
437 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger