AcasăPoliticaCum se folosește Rusia de energia nucleară pentru a câștiga influență globală

Cum se folosește Rusia de energia nucleară pentru a câștiga influență globală

Rusia este implicată în peste o treime din noile reactoare construite la nivel global în acest moment

Rosatom, gigantul nuclear rusesc, construiește prima centrală nucleară din Bangladesh. Cu un cost estimat la aproximativ 12 miliarde de dolari,  este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din istoria acestei națiuni de 170 de milioane de locuitori.

Guvernul din Bangladesh susține că centrala de 2 400 MW, ale cărei teste ar trebui să înceapă în acest an, va rezolva problema lipsei de energie electrică.

Dar, pentru Moscova, proiectul are un alt scop: să lege cele două țări pentru decenii și să-și extindă influența, așa cum a făcut cu alte națiuni care nu au propria capacitate nucleară, notează Financial Times. Până în prezent, sancțiunile nu au împiedicat sectorul energiei nucleare, care poate crea legături politice de lungă durată și poate perturba eforturile occidentale de a izola regimul lui Vladimir Putin.

Un exportator fără rival de centrale nucleare

Înainte de invazia Ucrainei, Rusia reprezenta deja jumătate din toate acordurile internaționale privind construcția de centrale nucleare, aprovizionarea cu reactoare și combustibil, dezafectarea sau gestionarea deșeurilor. Principalii săi concurenți – China, Franța, Japonia, Coreea de Sud și SUA – reprezentau împreună aproximativ 40%.

Rusia continuă să fie un exportator fără rival de centrale nucleare. Este implicată în peste o treime din noile reactoare construite în lume în acest moment, inclusiv în China, India, Iran și Egipt.

Guvernele occidentale încearcă să riposteze. Luna trecută, Joe Biden a semnat un proiect de lege bipartizan care interzice importurile de uraniu îmbogățit rusesc –  reprezintă aproape 25% din aprovizionarea totală a SUA !

Dar relațiile pe care Rusia le forjează prin proiectele nucleare depășesc chiar și contractele îndelungate de furnizare a gazelor prin conducte.

Construcția unei centrale nucleare durează aproximativ 10 ani, cu o durată de viață a reactorului de 60 de ani pentru centralele mai noi. Pregătirile de dezmembrare, inclusiv îndepărtarea pieselor radioactive, durează alți 10-20 de ani și necesită fonduri substanțiale, spune Vladimir Sliviak, copreședinte al grupului rus Ecodefense, care a studiat sectorul energiei nucleare din această țară timp de decenii.

„Acesta este un angajament foarte lung pentru a avea o prezență rusă într-o țară. Nu este vorba doar de construcția propriu-zisă, ci  de întregul ecosistem”, a precizat Daria Dolzikova, cercetător al programului de politică nucleară la Royal United Services Institute, think-tank-ul de studii de apărare și securitate cu sediul la Londra.

Peste 56 de mliarde de dolari, în visteria Rosatom

Rusia construiește prima centrală nucleară din Turcia, o instalație de 4.800 MW la Akkuyu, care ar trebui să înceapă să producă energie electrică în acest an.

Rusia și Uzbekistan au semnat un acord pentru construirea unui reactor modular de mici dimensiuni cu o capacitate de 330 MW.

Rostatom a semnat memorandumuri de înțelegere cu țări din Africa și America Latină, printre care Zimbabwe, Mali, Burkina Faso și Brazilia.

Chiar și în Europa, Rusia nu este complet exclusă. Centrala ungară Paks de 2.400 MW, atribuită Rosatom fără concurență în 2014, nu a fost afectată de invazia din Ucraina. Se preconizează că va fi predată la începutul anilor 2030, cu o forță de muncă pregătită și cu primul transport de uraniu îmbogățit livrat.

Pentru Rosatom, proiectele externe – inclusiv construcția de centrale nucleare, exportul de uraniu îmbogățit și alte inițiative – reprezintă jumătate din veniturile sale totale, potrivit rapoartelor anuale. În 2023, a câștigat 16,2 miliarde de dolari din aceste proiecte, în creștere de la 11,8 miliarde de dolari în 2022.

Până în 2030, se așteaptă ca veniturile totale ale companiei de stat să ajungă la peste 56 de miliarde de dolari, mai mult decât dublu față de nivelul actual.

author avatar
Radu Jacotă Redactor