AcasăPoliticaCum s-au făcut jocurile de culise în PNL! Cîțu, guvernator BNR, în...

Cum s-au făcut jocurile de culise în PNL! Cîțu, guvernator BNR, în locul lui Mugur Isărescu

florin cituCum s-au făcut jocurile de culise în PNL! Cîțu, guvernator BNR, în locul lui Mugur Isărescu

Înțelegerea secretă dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban a ieșit la iveală, în plin scandal politic. Președintele Camerei Deputaților a dezvăluit, într-un interviu pentru un post de televiziune, o înțelegere pe care o făcuse cu premierul înainte de anunțarea alegerilor din PNL pentru funcția de președinte al partidului.

În opinia sa, înțelegerea a fost încălcată pentru că „un personaj foarte important din România” a decis că „trebuie să decreteze ca Orban să nu mai fie președinte PNL”, dar nu l-a numit pe cel la care se gândea.

„Sunt literalmente profund afectat de ceea ce se întâmplă. (…) M-am trezit brusc pe 30 mai că Florin Cîțu candidează. Noi am avut o înțelegere de sprijin reciproc. Din momentul respectiv, s-a născut o competiție în partid. Eu am încercat să rămân echilibrat, mi-am axat campania prezentând ceea ce vreau să fac eu, ce obiective și literalmente am fost pus în situația de a face față unei dispute dure. Aveam o înțelegere pe care a încălcat-o”, a spus Ludovic Orban.

Înțelegerea secretă dintre Orban și Cîțu

Potrivit liderului liberal, înțelegerea era ca Florin Cîțu să fie pus în funcția de guvernator al BNR, Mugur Isărescu fiind pe picior de plecare. Florin Cîțu a ales, însă, să devină contra-candidatul său la alegerile din interiorul PNL și să aspire la candidatura la președinție în 2024, când Klaus Iohannis va pleca de la Cotroceni.

„Din data de 1 iunie, de când, practic s-a declanşat această competiţie pe care, repet, nu mi-am dorit-o, nu am ştiut de ea, iar în momentul în care eu mi-am anunţat intenţia de a candida, aveam înţelegeri făcute. Eu, preşedintele partidului, la muncă, celălalt premier şi guvernator la BNR, după ce se termină mandatul lui Mugur Isărescu.

Şi mie mi-ar fi convenit, vă spun sincer, ar fi fost o chestiune cât se poate de firească ca doi oameni care se află pe poziţiile astea să se înţeleagă, nu să ajungă să se concureze. Nu eu am hotărât să candidez contra lui Cîţu, ci Cîţu a hotărât să candideze contra mea. Vreau să restitui adevărul”, a declarat președintele Camerei Deputaților.

Orban: „Sunt aşa cum era Frodo în drum spre munte când uitase Shire-ul”

Orban a adăugat că s-a gândit mult până să ia decizia de a candida pentru un nou mandat de preşedinte al PNL. „M-am gândit foarte mult, dacă să mai candidez la preşedinţia PNL. Sunt, totuşi, la o vârstă, după 30 de ani de carieră, în care credeţi-mă, am dat totul pentru PNL şi de multe ori nu am primit nici măcar un mulţumesc. Plus că viaţă personală, familie, preocupări, le-am uitat de mult. Sunt aşa cum era Frodo în drum spre munte când uitase Shire-ul (comitatul, n.red.) cum e.

M-am gândit foarte mult şi am decis să candidez dintr-un motiv foarte serios, nu am văzut soluţie, o soluţie de care eu să fiu eu convins că e o soluţie bună pentru PNL. Am avut toate discuţiile care se impun în aceste situaţii şi sus, şi cu premierul, să reconstituim înţelegerea care era înainte de nominalizarea lui. Am vorbit cu preşedinţii de filiale şi mi-am depus candidatura”, a declarat Ludovic Orban.

author avatar
Andreea Vlad