AcasăPoliticaCum s-a jucat Putin cu micul Napoleon

Cum s-a jucat Putin cu micul Napoleon

Niciun alt lider nu petrece atât de mult timp vorbind cu Vladimir Putin ca Emmanuel Macron. Cei doi președinți au stat la taclale de 11 ori în ultima lună. Este posibil ca Macron să fi reușit să mențină deschisă o linie de comunicare cu Rusia în contextul războiului din Ucraina. Dar nu a  reușit să demonstreze că a influențat comportamentul lui Putin.

În februarie, în timp ce trupele ruse se adunau la granița cu Ucraina, Macron a zburat la Moscova, unde s-a așezat la celebra masă foarte lungă și a încercat să-l convingă pe Putin să dea dovadă de reținere.

“Geniul” de la Kremlin(cum l-a numit alde Trump) i-a râs în nas și, câteva săptămâni mai târziu, Rusia și-a lansat invazia în Ucraina.

Pe 3 martie, Putin a inițiat un apel cu Macron pentru a-l informa că operațiunile în Ucraina se desfășoară „conform planului”. Potrivit unui comunicat de la Palatul Elysee, preluat de Politico,  Putin i-ar fi spus lui Macron că ucrainenii foloseau „scuturi umane” și „se comportă ca naziștii”. Macron i-a răspuns: „Ceea ce îmi spui nu este conform cu realitatea și nu poate justifica în niciun fel violența a ceea ce ai dezlănțuit astăzi”.

Pe 6 martie, ultima dată când cei doi bărbați au vorbit, Putin i-a comunicat lui Macron  că își va  continua „fără compromisuri” ofensiva împotriva „naţionaliştilor” în Ucraina. „Rusia nu este partea agresată, ci ea este agresorul”, a răspuns președintele francez.

Pe lângă vizita de la Versailles din 2017, Macron l-a găzduit pe Putin de trei ori. A călătorit în Rusia de două ori în 2018, dar prima sa vizită în Ucraina a avut loc chiar luna trecută.

Macron, obsedat de Trump și Putin

„Macron avea o obsesie pentru Trump și Putin”, a spus unul dintre foștii consilieri de la Elysee. În 2019, Macron i-a spus lui Putin că vede Rusia  o „națiune profund europeană” cu un loc important într-o Europă a valorilor comune. Pe naiba.

De fapt, Macron tânjește după influența globală a Franței din trecut și pentru asta a încercat să-i apropie atât pe Putin, cât și pe Trump. O socoteală greșită și în detrimentul relațiilor cu partenerii europeni.

Iarna franco-rusă?

„Una dintre marile dificultăți în a vorbi cu Putin este că nu există prea mult dialog”, a explicat un fost diplomat francez, care a participat la negocierile pentru acordurile de la Minsk în 2014.

Relatările de la Elysee despre conversațiile dintre cei doi lideri au venit cu un șir de fotografii  care îl arată pe președintele francez încordat și concentrat în timp ce vorbește cu omologul său rus, stârnind speculații că își joacă rolul de “erou al politicii europene”, cu priză la electoratul francez înaintea alegerilor prezidențiale din aprilie. Dar mulți politicieni europeni îi reproșează că privilegiază relații cu Moscova fără a aduce niciun folos.

Cu toate acestea, Macron și-a dat seama că strădaniile  diplomatice cu Putin nu dau rezultate – deși președintele rus s-a comportat întotdeauna la fel. Franța a sprijinit sancțiuni drastice, inclusiv excluderea băncilor din Rusia din sistemul SWIFT, și a luat măsuri rapide la domiciliu, înghețând activele rusești și confiscând iahturi aparținând oligarhilor apropiați lui Putin.

Macron nu este singurul lider care discută cu Putin. Prim-ministrul israelian Naftali Bennett l-a vizitat pe la Moscova săptămâna trecută, iar cancelarul german Olaf Scholz a făcut schimb de apeluri cu președintele rus.

În ciuda bătăliei de briefing-uri între Elysee și Kremlin, este puțin probabil ca Macron să întrerupă discuțiile cu Putin în curând.

În Franța, opinia este că președintele este persoana cel mai bine plasată pentru a menține deschise liniile de comunicare – chiar dacă nu are prea multe de arătat pentru efortul său de până acum.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.282 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger