AcasăPoliticaCum s-a ajuns aici? Ucraina poate declanșa un nou conflict mondial!

Cum s-a ajuns aici? Ucraina poate declanșa un nou conflict mondial!

În timp ce Xi Jinping era primit cu mare pompă și ceremonie la Moscova săptămâna trecută, Fumio Kishida se afla la peste 1200 de kilometri distanță, la Kiev.

Faptul că președintele Chinei și prim-ministrul Japoniei au efectuat vizite simultane și concurente în capitalele Rusiei și Ucrainei subliniază semnificația globală a războiului din Ucraina. Japonia și China sunt rivali aprigi în Asia de Est. Ambele țări înțeleg că lupta lor va fi profund afectată de rezultatul conflictului din Europa.

Această luptă din umbră între China și Japonia în legătură cu Ucraina face parte dintr-o tendință mai largă. Rivalitățile strategice din regiunile euro-atlantică și indo-pacifică se suprapun din ce în ce mai mult între ele. Ceea ce se conturează este ceva ce seamănă din ce în ce mai mult cu o singură luptă geopolitică.

Vizita lui Xi la Moscova a confirmat ceea ce profesorul de la Harvard, Graham Allison, numește „cea mai importantă alianță nedeclarată din lume” – o axă Rusia-China care se întinde pe toată masa continentală eurasiatică.

Împotriva alianței Rusia-China se află un grup de națiuni strâns aliate cu SUA. Acesta este ancorat de NATO în zona euro-atlantică și de aliații din tratat ai Americii în Indo-Pacific, printre care se numără în primul rând Japonia.

Administrația Biden încurajează o strângere a legăturilor dintre aliații asiatici și europeni ai Americii. Anul trecut, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă au participat pentru prima dată la un summit NATO. La acea reuniune, NATO a deschis un nou drum prin identificarea explicită a Chinei ca fiind o amenințare la adresa „intereselor, securității și valorilor” alianței. Aceleași patru țări din Indo-Pacific vor participa la un summit NATO care va avea loc în Lituania în luna iulie.

Toate acestea au fost remarcate cu nemulțumire la Moscova și la Beijing. Declarația ruso-chineză de săptămâna trecută a exprimat „îngrijorarea serioasă cu privire la consolidarea continuă a legăturilor militare de securitate ale NATO cu țările din Asia-Pacific”. De asemenea, a condamnat în mod explicit Aukus, noul pact de securitate dintre Australia, Regatul Unit și SUA.

În curând va avea loc o avalanșă de vizite ale liderilor europeni la Beijing pentru a testa care este poziția reală a Chinei în ceea ce privește Ucraina. Dar este puțin probabil ca Xi să le ofere președinților Franței și Comisiei Europene ceva mai mult decât amabilități diplomatice de fațadă.

Guvernul de la Tokyo consideră că asaltul lui Putin asupra Ucrainei este o dovadă că puterile autoritare sunt în plină expansiune. Se teme că o victorie a Rusiei în Ucraina ar putea încuraja China în Japonia.

Cresc temerile unui nou război,  cu o alianță Rusia-China care se confruntă din nou cu o coaliție de democrații condusă de SUA – în timp ce un grup mare de națiuni nealiniate, etichetate acum drept „sudul global”, se află pe margine.

Cu toate acestea, Financial Times susține că  există o paralelă istorică și mai sumbră: tensiunile internaționale din anii 1930 și 1940. Atunci, ca și acum, două puteri autoritare – una în Europa și una în Asia – erau profund nemulțumite de o ordine mondială pe care o considerau dominată în mod nedrept de puterile anglo-americane.

În anii 1930, națiunile nemulțumite erau Germania și Japonia. Ziarul Asahi a sintetizat punctul de vedere oficial de la Tokyo atunci când s-a plâns, în 1941, că SUA și Marea Britanie impuneau un „sistem de dominație mondială pe baza viziunii anglo-americane asupra lumii”. Versiuni contemporane ale acestei plângeri sunt acum făcute cu regularitate la televiziunea de stat din Rusia și China.

Pericolul unei alunecări în conflictul global este vizibil. Izbucnirea războiului în Europa, combinată cu creșterea tensiunilor în Asia de Est – și legăturile tot mai mari dintre aceste două teatre – încă mai are ecouri distincte ale anilor 1930. Toate părțile au responsabilitatea de a se asigura că, de data aceasta, rivalitățile legate între Europa și Asia nu culminează cu o tragedie planetară.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.121 afisari

12 COMENTARII

  1. Nu-i mai dati arme idiotului de Zelenski. Asta viseaza sa ia inapoi Crimeea ceea ce-i imposibil. O sa dureze 100 de ani si tot nu o va lua.

    • Mai bine-ti dam tie una in cap… Scăpam lumea de un idiot! Si sper sa-l ții si pe jacota-n brațe…

      • Date in p izda ma-tii! Mergi in mortii matii si lupta ptr zelenski. Bag lindikul in gura ta.

  2. Dominația Anglo-Americană se aproprie de sfârșit dupa cum ne spune și Șvabu de la Davos:
    „SUA nu vor fi o superputere in lume – mai multe state vor deține controlul”
    „Dominația SUA se va fi încheiat. Vom avea o mână de puteri globale. Statele naționale vor cunoaște o revigorare.”
    „Valorile occidentale vor fi fost testate până la punctul de rupere. Nu vom uita mecanismele și echilibrele care au stau la baza democrațiilor noastre.”

    Declaraţia semnată la 21 martie 2023 privind Noua Ordine Mondiala:
    Declaraţia indică o nouă eră „multipolară, globalizare economică şi democratizarea relaţiilor internaţionale”. Această epocă se va construi pe următoarele principii: Nicio ţară nu este superioară alteia, niciun model de conducere nu este universal şi nicio ţară nu poate dicta ordinea internaţională.
    – Declaraţia califică relaţiile dintre China şi Rusia ca fiind relaţii care depăşesc modelul relaţiilor din perioada Războiului Rece.
    – Declaraţia subliază că cele două ţări au dreptul ca fiecare să-şi aleagă modelul de dezvoltare, aducându-se obiecţii la adresa SUA de a clasifica ţările în aşa-zise „democrate şi autocrate”.

  3. Kurva jidoveascá,o cautá cu lumánarea,la ordinul satanistilor,pana la ultimul hucrainian,si nu numai!
    Timpuri tulburi ne asteaptá!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger