AcasăPoliticaCum o ia guvernul la vale

Cum o ia guvernul la vale

Și aseară au fost proteste. Vor fi și în seara aceasta. Mai multe. Tot mai multe. În orașe mici, îndeobște liniștite sau cam adormite, până și acolo lumea nu a mai stat în case. Ora 18, la care restricțiile puneau lacătul pe ușă, a devenit ora la care s-a ieșit în stradă. În câteva locuri s-a mărșăluit până după miezul nopții. Au fost și evenimente mai puțin plăcute, pentru că proteste fără îmbrânceli cu poliția sau jandarmii nu prea există. Vicepremierul Dan Barna s-a repezit să profite de situație pentru a-și îmbogăți capitalul politic și a ieșit cu declarații de toată jena. Protestatarii sunt fasciști. Se face că nu știe că la asemenea acțiuni lumea e nervoasă, mai agitată, înjură și mai pune mâna și pe pietre. Exact cum a fost la 10 august 2018.

Dan Barna nu poate înțelege ce se întâmplă în jurul lui

Cine or fi fost mai fasciști? Cei de acum sau cei care, acum trei ani, luaseră cu asalt guvernul și intenționau să dea o lovitură de stat? A protesta, deci, împotriva unor măsuri care îngrădesc dreptul la libera circulație, la întrunire, la libertatea de exprimare este un act de fascism. Se vede limpede că ordonanțele date nu au nicio legătură cu prevenirea pandemiei. Guvernul se teme de protestele care urmează și încearcă să blocheze întrunirile. Credeți că degeaba au spus că au voie doar 100 de persoane?

Nu mai au încredere

Nu violența a caracterizat protestele din țară. Au fost cazuri izolate. Alta a fost dominanta, evitată atât de Barna cât și de Klaus Iohannis. Lumea s-a săturat, de restricții ca de restricții, dar mai ales de lipsa oricărei perspective. Și unul și altul și-au concentrat luările de poziție pe munca medicilor, pe masca de protecție, pe eforturile care se fac de un an de zile pentru combaterea pandemiei. Românii, însă, nu mai sunt pasionați de subiectele astea. Nu mai au încredere în autorități și în comunicatele lor mincinoase. Nu mai au încredere în experimentele prin care se încearcă prevenirea răspândirii pandemiei, de fiecare dată altele și tot mai proaste.

Klaus Iohannis a pierdut încă o ocazie să tacă

Nu mai au încredere într-un guvern care duce țara într-o direcție complet greșită. Acestea sunt lucrurile care au generat protestele, mai puțin interdicțiile cu părăsirea locuinței după ora 18 sau închiderea magazinelor la ora 20. Ele reprezintă doar momentul în care s-a dat un zvâc protestelor.

De unde atâta rasism?

Lozincii scandate de nemulțumiți, „Libertate!”, i s-a deturnat sensul. Au făcut-o și Barna, și Klaus Iohannis. Aceasta nu se referea la libertatea de a circula fără mască de protecție, ci la libertatea de a trăi civilizat, de a avea un loc de muncă, la libertatea de a-și exprima atât dorințele, cât și nemulțumirile. La libertatea de a-și trimite copiii la școală, fără restricții absurde. Dar și aici vicepremierul a trimis subiectul în derizoriu, punând accent pe ieșirile și pozițiile extremiste ale partidului AUR, care și-ar fi asumat protestele. Nimic mai fals, căci AUR a participat, pe ici pe colo, nefiind însă organizator. De aici și până la a acuza protestatarii că au imprimat accente de xenofobie, rasism și antisemitism nu a mai fost mult. Sunt cuvintele lui Iohannis. Și eu cred că a făcut-o cu intenție directă, căci, când s-a scandat „Arafat, demisia!”, nimeni nu s-a referit la palestinianul Arafat, ci la medicul Arafat. Apoi, pe bună dreptate, palestinienii sunt o rasă, după cum lasă să se înțeleagă Iohannis? N-ar strica să mai pună mâna pe o carte, să se mai documenteze.

La un pas de „Jos Iohannis!”

Lipsa de comunicare a guvernului va duce la căderea acestuia. Nu este interesat să discute cu nimeni. Nu vrea să iasă în fața protestatarilor și să-și precizeze poziția. S-a scandat „Jos Guvernul!” și „Jos Cîțu!”, și nu degeaba. Dar acestea sunt lucruri pe care guvernanții nu vor să le lămurească. Dacă treburile merg atât de bine în țară, de ce lumea îi vrea plecați din scaune? Câteva zeci de mii de oameni au protestat în toată țara. Numărul lor a fost minimalizat, tocmai pentru a reduce importanța evenimentelor. Însă când toate orașele vor fi cuprinse de febra protestelor, tot puțini se va considera că au fost? E greu de acceptat că toată România se împotrivește doar purtării măștilor și obligativității de a nu părăsi domiciliul după ora 18. „Jos Arafat!” merge mână în mână cu „Jos Cîțu!”, dar când „Jos Guvernul!” va merge mână în mână cu „Jos Iohannis”, tot protest față de măsurile luate împotriva pandemiei va fi?

author avatar
Valentin Boeru
3.100 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger