AcasăPoliticaCum joacă Putin cartea nucleară în fața NATO

Cum joacă Putin cartea nucleară în fața NATO

Cu câteva zile înainte ca liderii NATO să ajungă la Vilnius pentru summitul anual al alianței, luna viitoare, se vor petrece evenimente îngrijorătoare la granița din Belarus.

În cadrul unei întâlniri cu liderul belarus Alexander Lukașenko la reședința sa de vară din Soci, Vladimir Putin a dezvăluit vineri că Rusia va începe să desfășoare arme nucleare în această țară în weekendul 7-8 iulie.

Decizia lui Putin de a muta arme nucleare în Belarus cu doar trei zile înainte de începerea summitului NATO din Lituania nu este aproape sigur o coincidență, subliniază The Spectator. În timp ce alianța pe care o critică cu regularitate se pregătește să se așeze la masă pentru a discuta despre apărare și descurajare, președintele rus își umflă mușchii  pentru a aminti Occidentului că  merită să fie luat în serios.

“În ceea ce privește cele mai sensibile chestiuni asupra cărora am convenit”, i-a spus Putin lui Lukașenko, „totul decurge conform planului. După cum știți, pe 7 și 8 iulie, pregătirea instalațiilor va fi finalizată și vom începe imediat măsurile legate de desfășurarea tipurilor relevante de arme pe teritoriul dumneavoastră. Așadar, totul este conform planului, totul este stabil”.

Cei care nu urmăresc în mod obișnuit fiecare mișcare a lui Putin ar putea fi iertați că nu au nicio idee despre ce vorbește. Dacă subiectul conversației nu ar fi fost armele de distrugere în masă, neclaritatea sa conspirativă despre „probleme sensibile” și „măsuri” ar părea aproape comică.

Dar nu este așa. „Tipurile relevante de arme” sunt de tip nuclear. Putin a insistat că această desfășurare nu ar încălca termenii tratatului internațional pentru neproliferarea armelor nucleare (TNP). Susține că a luat această decizie ca un răspuns la anunțul Marii Britanii că va furniza Ucrainei proiectile cu uraniu sărăcit.

După cum a confirmat luna trecută ministrul apărării, Serghei Șoigu, „Rusia nu transferă arme nucleare către Republica Belarus: controlul asupra acestora și decizia privind utilizarea lor rămân la partea rusă”. Acest aspect tehnic este cel care face ca Putin să aibă dreptate atunci când afirmă că mutarea armelor nucleare în Belarus nu încalcă în mod oficial termenii TNP.

Realitatea este că armele nucleare vor fi amplasate în țara lui Lukașenko, iar acesta nu va avea niciun control asupra momentului, motivului sau modului în care vor fi folosite.

Deplasarea armelor nucleare în Belarus nu sugerează, totuși, că Putin este mai probabil să le desfășoare pe frontul ucrainean sau oriunde altundeva. Însă mișcarea antagonistă este cu siguranță menită să crească tensiunile cu NATO. Dar unii experți au speculat dacă nu cumva are un alt scop, fiind un instrument de negociere la îndemână atunci când va veni în cele din urmă momentul discuțiilor cu Ucraina  și Occidentul.

Cu toate acestea, fie că a fost întârziată din coincidență sau intenționat, data la care armele urmează să fie transferate nu este nesemnificativă: doar trei zile mai târziu, liderii mondiali se vor reuni la summitul NATO pentru a discuta despre cheltuielile pentru apărare și despre modul în care Ucraina poate fi sprijinită în continuare. De asemenea, este posibil ca potențiala aderare a Ucrainei la alianță să fie inclusă în discuții.

Mutarea armelor nucleare la o distanță apropiată de granițele NATO în ajunul summitului său este o strategie punctuală. Putin va spera că va servi ca un memento oportun pentru SUA și UE despre ceea ce au de înfruntat atunci când se vor așeza să discute despre război.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
369 afisari

3 COMENTARII

  1. Americal se pregătește să livreze Ukrainei arme nucleare tactice chipurile pentru a descuraja folosirea acestora de către Russia. Mi se pare absolut normal ca și Putin să amplaseze câteva mai mari în Bielorusia. Chiar și în Cuba.

  2. Mai Jacota! MERGI pana la capat! Explica-ne noua, prostilor cine are controlul armelor nucleare americane stocate in Belgia, Olanda, Germania Italia, UK si Turcia? Are cumva caltabosul suparat codurile de lansare? Nu. Sau Erdogan? Tot nu. Nu va place vad echilibrul nuclear, nici daca e numai tactic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger