AcasăPoliticaCum funcționează sancțiunile împotriva Rusiei? UE, SUA și Marea Britanie au băgat...

Cum funcționează sancțiunile împotriva Rusiei? UE, SUA și Marea Britanie au băgat în ceață băncile europene

Cei mai mari creditori din Europa  își intensifică plângerile la Bruxelles și denunță lipsa de claritate cu privire la modul de punere în aplicare a sancțiunilor UE împotriva Rusiei și o „aliniere greșită” cu măsurile echivalente impuse de SUA și Marea Britanie.

Reprezentanții celor mai mari bănci din regiune, inclusiv Federația Bancară Europeană, urmează să discute despre preocupările lor cu oficialii Comisiei Europene.

Potrivit Financial Times, problemele includ dacă se gestionează veniturile din vânzările de investiții pentru clienții ruși, cum se judecă dacă o companie este controlată de persoane sancționate și gestionarea acordurilor existente cu banca centrală a Moscovei.

Ideea este că aceste instituții financiare sunt trase în direcții diferite din cauza lipsei de armonie între sancțiunile UE, SUA și Marea Britanie împotriva Rusiei.În timp ce țările occidentale au încercat să-și coordoneze măsurile, băncile spun că există diferențe importante.

De exemplu, SUA consideră că  o entitate este controlată de persoane sau companii de pe lista de sancțiuni în proporție de până la  50%, dar UE o definește ca fiind mai mult de 50%.

Dacă două persoane sau entități sancționate dețin împreună mai mult de jumătate dintr-o companie, UE și SUA consideră că asta contează drept control, dar Marea Britanie nu.

În plus, Regatul Unit nu consideră tranzacțiile secundare cu acțiuni ale unei companii sancționate drept încălcare a sancțiunilor, dar SUA o face și UE în unele cazuri.

De asemenea, unele bănci nu sunt sigure ce ar trebui să facă cu acordurile de răscumpărare în care contrapartea este banca centrală rusă, care este acum supusă sancțiunilor.

Acordurile de răscumpărare reprezintă o modalitate prin care băncile strâng bani sau oferă finanțare prin asigurarea unui împrumut împotriva unui activ.

Băncile caută îndrumări dacă ar trebui să încerce să anuleze acordurile de răscumpărare cu banca centrală prin returnarea fondurilor sau lichidarea activelor.

Dacă astfel de tranzacții de derulare ar fi considerate a încălca sancțiunile, acele acorduri ar fi efectiv înghețate.

Există, de asemenea, îngrijorare în rândul creditorilor cu privire la conturile de tranzacționare și de investiții pe care le dețin în numele rușilor. Băncile doresc claritate dacă clientul rus care vinde investiții în valoare de peste 100.000 de euro ar încălca sancțiunile.

Confuzia dintre bănci cu privire la măsurile UE împotriva Rusiei ca răspuns la invazia sa din Ucraina s-ar putea intensifica, deoarece Bruxellesul discută săptămâna aceasta o a cincea rundă de restricții pentru a viza importurile de cărbune și a extinde restricțiile asupra sectorul bancar rus.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
378 afisari

1 COMENTARIU

  1. Confuzia ca, confuzie. Dar îngrijorarea cea mai mare a acestor bănci provine din pierderile de miliarde de euro sau dolari, datorita lipsei acestor tranzacții. Iar pericolul cel mai mare este dat de faptul ca foarte multe tari, mai ales cele emergente, îşi pun problema siguranței depozitelor lor si a conturilor curente de la aceste bănci, existând precedentul, oricând, pentru orice, clienții se pot aștepta sa fie victimele blocării, confiscării banilor aflați in conturile acestor bănci. Si deja a început un proces de fuga a banilor din aceste conturi, spre alte destinații mai sigure, sau măcar care sa nu fie sub dictatura americana. Oare de ce a început sa funcționeze sistemul BRICS ( Brazilia , Rusia , India , China și Africa de Sud ), care da o puternica lovitura actualului sistem monetar mondial, mai ales dolarului. Este doar începutul începutului, dar după cum evoluează lucrurile, viteza si profunzimea acestora, in câțiva ani băncile occidentale îşi vor plânge de mila pentru obedienta făcută de dictatorul lumii actuala, fiindcă UE nu va fi lovita doar in pântecele bancar ci mai ales in competitivitatea produselor europene, care vor fi cu mult mai scumpe, din acuza dispariției surselor de energie, materii prime, materiale si mâna de lucru ieftina, din estul Europei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger