Chemat de PSD în Parlament, pentru a „da socoteală pentru scandalul Unifarm”, după cum a prefațat Marcel Ciolacu dezbaterile din cadrul „Orei prim-ministrului”, de luni după-amiază, din plenul Camerei Deputaților, Ludovic Orban s-a arătat mirat de subiectul aflat în discuția aleșilor neamului.
„Sincer, sunt uimit de subiectul care este pus în dezbatere, pentru care este utilizată procedura de chemare a premierului în faţa Camerei Deputaţilor, pentru că acest subiect mi se pare că nu are legătură directă cu activitatea mea de premier şi în care se încearcă crearea unei legături inexistente între mine şi Guvernul pe care îl conduc, cu o cercetare a unei instituții a statului”, a ales să menționeze Orban încă din startul discursului său.
Se bucură de anchetă
Mai mult, șeful Executivului a căutat să demonteze orice insinuare venită din direcția social-democraților și salutat faptul că se face o anchetă în cazul Unifarm, știut fiind faptul că fostul director, Adrian Ionel, a intrat în vizorul DNA-ului. „Îmi pare că în loc să ne concentrăm pe adevăratele priorități, PSD caută să arunce în spatele meu, într-un mod insidios, să facă legături fără niciun fel de fundament între mine, ca premier, și activitatea unei societăți a statului, despre care este adevărat că există o anchetă în curs și mă bucur că există o anchetă în curs și asta e cea mai bună dovadă a faptului că instituțiile din domeniul justiției își fac datoria și că este bine ca orice suspiciune de corupție să fie cercetată, să fie studiată și justiția să pedepsească pe oricine a săvârșit infracțiuni de corupție. Repet: subiectul nu are legătură cu activitatea mea de prim-ministru”, a susținut Ludovic Orban.
Cum e cu achizițiile
Referindu-se, totuși, la achizițiile derulate în ultima perioadă, de când cu criza COVID, șeful Guvernului a venit și cu exemple, fără să uite să arunce săgeți în direcția PSD-ului. „În ceea ce privește achizițiile, vă rog să vă uitați la achizițiile din zona guvernamentală, chiar ultimele achiziții din zona guvernamentală. Cu cât s-au achiziționat echipamente și materiale în cadrul procedurilor derulate de ministere. Am să vă dau numai două exemple: licitația de măști, pentru a putea asigura măști pentru elevi, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, care s-a făcut cu 1,42 de lei, ultima achiziție făcută de Ministerul Sănătății care, din păcate, este contestată de o firmă care este abonată la contracte la spitalele aflate în subordinea Primăriei Capitalei și din cauza asta 2.300.000 de români nu pot să beneficieze de măștile pentru care Guvernul a alocat banii; achiziția s-a finalizat cu adjudecarea la un preț unitar fără TVA de 0,68 de lei pe mască.
Nu aș vrea să vă dau lunga listă a achizițiilor care au fost derulate de consilii județene conduse de PSD, sau de manageri de spital sau de alte instituții publice aflate în subordinea PSD-ului, dar vă dau așa, câteva: Poliția Locală Sector 1 – 5,12 de lei per mască chirurgicală, ca să nu vorbesc de alte achiziții; Primăria Sectorului 5, l-am schimbat noi pe primarul sectorului 5? l-am obligat noi să achiziționeze cu 5,12 lei preț unitar per mască chirurgicală? Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, neschimbat, managerul este în funcție – 4,68 de lei. Nu aș vrea să mai continui lista achizițiilor făcute de entitățile aflate în coordonarea unor președinți de consilii Județene aparținând PSD sau unor primari PSD. Îmi pare mie aşa, că ne aflăm într-o situaţie în care hoţul, adică PSD, strigă „Hoţii!”. Despre nişte oameni care sunt deasupra oricărei bănuieli şi pentru care integritatea, corectitudinea, cinstea, reprezintă reguli de exercitare a mandatului”, a subliniat Orban.
Trimitere la comisia parlamentară și câteva sugestii
Nu în ultimul rând, referindu-se la achizițiile derulate de Cabinetul pe care îl conduce, în perioada pandemiei COVID, Ludovic Orban a adus în discuție comisia de specialitate constituită la nivelul Parlamentului, condusă de către fostul ministru Marius Budăi. Ba chiar a venit cu unele sugestii la nivel de teme de analiză. „Vă rog să includeţi în obiectul de activitate al acestei comisii achziţiile derulate de toate entităţile, de ministere, evident, dar şi de consiliile judeţene, de preşedinţii consiliilor judeţene, de primari, de directorii de spitale, care n-au fost schimbaţi din funcţie, şi de directorii de spitale pe care i-aţi numit dumneavoastră, şi faceţi o anchetă serioasă parlamentară, ca într-adevăr să se afle cu adevărat adevărul şi, în urma acestei anchete parlamentare, să puteţi să furnizaţi organelor de anchetă penală, instituţiilor statului care se ocupă cu respectarea legii şi cu lupta anticorupţie, informaţii care să-i ajute în activitate pe care o derulează”, a fost auzit spunând Orban.
Fără pată
Concluzionând, șeful Guvernului a adus în discuție în fața parlamentarilor activitatea sa, derulată pe trei decenii. Și a pus accent pe corectitudine, unul dintre pilonii acesteia. „Activitatea mea de 30 de ani este o activitate în lumină publică şi este o activitate în care n-am luat niciodată niciun capăt de aţă care nu mi s-a cuvenit în funcţiile publice pe care le-am deţinut, o activitate în care corectitudinea, cinstea şi dedicarea pentru servirea interesului public au fost lege şi că orice încercare de a arunca cu noroi în direcţia mea, prin ventilator, este sortită eşecului, pentru că stă drept dovadă toată activitatea mea pe care am derulat-o în ultimii 30 de ani”, a conchis premierul.