AcasăPoliticaCum arată proiectul de buget pentru 2022. Ministerul care primește cei mai...

Cum arată proiectul de buget pentru 2022. Ministerul care primește cei mai mulți bani

bugetCum arată proiectul de buget pentru 2022. Ministerul care primește cei mai mulți bani

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că vrea ca bugetul de stat pe 2022 să fie aprobat până la finele anului. Proiectul de lege este aproape finalizat și urmează să fie pus în dezbatere publică. Cel mai probabil va fi aprobat într-o ședință de guvern care va avea loc la începutul săptămânii viitoare, potrivit unor surse guvernamentale.

Potrivit cifrelor vor merge mai mulţi bani la economie, transporturi, afaceri interne, muncă, educaţie şi sănătate. Pierd în schimb fonduri ministerele Energiei, Finanţelor, SIE, SPP şi STS. Ministerul Afacerilor Interne va primi 23.6 mld de lei, o creștere de 11.7% comparativ cu 2021, Ministerul Muncii va primi 56.6 mld de lei, cu o creştere de 6,9% asta pentru că sunt cheltuieli mai mari cu pensiile şi alocaţiile după ce ele vor fi mărite la începutul anului.

Ministerul Educaţiei va primi 32.4 mld de lei cu o creștere de 4.96% pentru că şi aici vor fi cheltuieli cu salariile profesorilor. Ministerul Public va primi 15 mld de lei cu o creştere de 19%. SIE va primi o creştere de 44%, iar SPP va primi un buget cu +27%. Pe de altă parte, STS va primi un buget cu un plus de 36%. Ministerul Economiei câştigă de departe o creștere de 453 milioane de lei adică o creștere de 62%. Şi Administraţia Prezidențială primește mai mulţi bani, la fel şi Senatul sau Camera Deputaţilor.

Cei mai mulți bani merg la Transporturi

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2022 prevede o creștere puternică la Ministerul Transporturilor, principalul minister care se ocupă de investiții. Bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii crește cu 20%, pe creditele bugetare, la 17 miliarde lei.

O creștere mai puternică are loc însă la creditele de angajament, la 51,23 miliarde lei, de la 31,57 miliarde lei. Specialiștii susțin că aceste majorări reprezintă bani din fonduri europene, în contextul în care România a început să primească sumele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ministere care primesc mai puţini bani

Ministerul Energiei va primi 3.4mld de lei, mai puţin cu 11.4%, Ministerul Dezvoltării va primi 8,1mld de lei adică mai puţin cu 23.64%, iar Ministerul Finanțelor va avea un buget de 6 mld de lei, cu 14.53% mai puţin ca în 2021. La Ministerul Finanţelor bugetul va fi mai mic cu 8.9%, adică 4.9 mld de lei.

author avatar
Andreea Vlad