AcasăPoliticaCum arăta Ion Iliescu în 1957, când avea 27 de ani. Lângă...

Cum arăta Ion Iliescu în 1957, când avea 27 de ani. Lângă el, apare şi Nicolae Ceauşescu (VIDEO)

Au apărut, pe Facebook, imagini rare cu Ion Iliescu la vârsta de 27 de ani.

Cineclic, o platformă care difuzează materialele video ale Centrului Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Filme, îl prezintă pe fostul preşedinte al României la Casa de Cultură a Studenților din București „prima conferință pe țară a asociațiilor studențești”, în 1957.

Apare şi Nicolae Ceauşescu

Imaginile surprind lucrările primei conferințe pe țară a asociațiilor studențești, la care Ion Iliescu a fost ales președinte.

La vremea respectivă, viitorul președinte al României era deja secretar al CC al UTM (viitorul UTC – Uniunea Tineretului Comunist, o funcție similară celei deținute în aceeași perioadă de către Nicolae Ceaușescu, în cadrul PMR (viitorul PCR – Partidul Comunist Român).

În filmare, în care poate fi văzut și Nicolae Ceaușescu, se mai arată că „tovarășul Miron Constantinescu a adus conferinței salutul Comitetului Central al Partidului și Consiliului de miniștri”.

În rezoluția conferinței Asociațiilor Studențești conduse de Iliescu, noua conducere își lua angajamentul să fie „cetăţeni devotaţi regimului democrat popular, patrioţi înflăcăraţi, luptători neobosiţi pentru cauza poporului muncitor, pentru socialism.

Vom lupta cu hotărîre împotriva tuturor acelora care încearcă să otrăvească conştiinţa studenţilor cu concepţiile burgheze reacţionare, vom dezvolta înrîndul studenţilor vigilenţa”.

Ceauşescu s-a simţit ameninţat de Iliescu

Conform martorilor vremurilor, în 1971, Ceaușescu, care se simțea amenințat de Iliescu (văzut de mulți ca moștenitorul lui Ceaușescu), l-a marginalizat pe acesta și l-a îndepărtat din funcțiile politice majore, fiindu-i atribuită funcția de vice-președinte al Consiliului Județean Timiș între 1971 și 1974, apoi cea de președinte al Consiliului Județean Iași (1974-1979).

Înainte de „ostracizare”, Ion Iliescu a ocupat funcția de șef al Departamentului de propagandă al Comitetului Central al PCR. A servit mai târziu ca ministru pentru problemele legate de tineret între 1967 și 1971.

1.118 afisari

6 COMENTARII

  1. Mamaaa, ce de tovarasi mincati-as! Toata sala aia ierea plina de tovarasi! Putzea Casa Studentilor de atitzia tovarasi! Popii ie obsedati da icoane si comunistii ierea obsedati da aplauze si da portrete … Dh, maica anumite obiceiuri ramin la fel si dupa mii sau zeci de mii de ani! Societatea Tehnocrat-Industriala trebuie si va fi distrusa. A se citire „The Industrial Society and Its Future” a Martirului American THEODORE JOHN KACZYNSKI care se gaseste si in Spaniola ca „La Sociedad Industrial y Su Futuro”. Cine nu citeste in alte limbi[1] poate sa foloseasca Yandex Translator care traduce 10.000 de cuvinte de-odata.

    [1] Engleza si Spaniola nu sint chiar limbi straine. Engleza e Limba Romana vorbita cu accent Danez si Spaniola e unul dintre cele doua dialecte Iberice ale Limbii Romane.

  2. iliescu e nascut pe 3 martie
    „stirea” a aprut pe 3 septembrie:
    -in horoscop se numeste „opozitie”, 6 luni differentza,
    asa lucreaza Cabala,vampirism energetic!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

S-a POCĂIT: A BĂUT DUPĂ IOHANNIS!

Păi nu mai suntem și noi corecți? Domnii mari bărbați de stat? Atunci barem recunoașteți franc că nu vă deranjează chiar așa din cale...

UPDATE. Senatul a decis: Cîțu rămâne fără imunitate parlamentară. Poate fi anchetat de DNA

UPDATE Senatorii l-au lăsat pe fostul premier Florin Cîțu - actualmente membru al Senatului - fără imunitate parlamentară, dând, practic, undă verde solicitării DNA...