AcasăPoliticaCum ar putea reacționa Biden în fața Iranului. Trei opțiuni

Cum ar putea reacționa Biden în fața Iranului. Trei opțiuni

Există trei potențiale căi de urmat: lovirea în interiorul Iranului, lovirea țintelor iraniene din regiune sau urmărirea diplomației

La doar câteva ore după atacul mortal comis duminică de presupuși militanți susținuți de Iran asupra unui avanpost militar american din Iordania, unii politicieni de la Washington au  început să ceară – încă o dată – ca administrația Biden să bombardeze Republica Islamică.

Mai întâi a fost senatorul republican Lindsey Graham. „Loviți Iranul acum”, a scris el pe Twitter. Colegul lui Graham din Senat, John Cornyn, a fost și mai tranșant: „Țintiți Teheranul”. Iar senatorul Tom Cotton a declarat că orice altceva mai puțin decât lovirea directă a Iranului „îl va confirma pe Joe Biden ca fiind un laș nedemn de a fi comandant suprem”.

Casa Albă susține că  serviciile de informații americane au stabilit deja că atacul cu dronă a fost orchestrat de „grupuri militante radicale susținute de Iran” în Siria și Irak. Associated Press a relatat luni că grupuri din Irak au fost responsabile în mod specific.

Timp de câteva săptămâni, administrația Biden a încercat să folosească o abordare limitată pentru a opri atacurile militanților susținuți de Iran în Irak și Siria – care au vizat membri ai serviciilor americane din aceste țări de 165 de ori începând din octombrie, potrivit unui oficial american – în încercarea de a împiedica escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, care s-a extins deja dincolo de Fâșia Gaza pentru a include sudul Libanului, Yemen, Irak și Siria, într-un război regional cu drepturi depline.

 

Acum, sub o presiune imensă la Washington după cel mai mortal atac asupra unor membri ai serviciilor americane din regiune din ultimii patru ani, Biden însuși pare să indice că status quo-ul de lovituri limitate asupra bazelor milițiilor susținute de Iran în Irak și Siria și  Yemen nu va mai fi suficient.

Dar cum ar putea Biden să facă acest lucru? În timp ce Departamentul american al Apărării elaborează planuri militare, Foreign Policy a discutat cu o serie de  experți despre opțiuni. Aceștia au subliniat trei potențiale căi de urmat: lovirea în interiorul Iranului, lovirea țintelor iraniene din regiune sau urmărirea diplomației.

„Loviturile cuprinzătoare în interiorul Iranului sunt singura modalitate de a transmite Teheranului mesajul de a înceta atacurile”, susține  amiralul John Miller, care a comandat anterior Flota a cincea a SUA în Golful Persic. „Iranul a depășit linia roșie și trebuie tras la răspundere pentru asta”.

Miller a precizat că Statele Unite ar trebui să conducă lovituri în interiorul Iranului care să diminueze interesele economice ale Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, precum și capacitatea acestuia de a expedia arme peste hotare.

Pe de altă parte, Nathan Sales, fost coordonator al Departamentului de Stat pentru combaterea terorismului în timpul administrației Trump, sugerează că Statele Unite ar trebui să își limiteze provocările prin lovirea unor ținte iraniene „de mare valoare din regiune”, precum navele din Golful Persic și comandanți militari iranieni.

În cele din urmă, calea diplomației ar fi o opțiune mai eficientă, spune Matt Duss, vicepreședinte executiv la Center for International Policy, un think tank din Washington, și fost consilier de politică externă al senatorului Bernie Sanders.

Duss consideră că apelurile la represalii militare americane împotriva Teheranului riscă să deraieze eforturile administrației Biden de a găsi o soluție diplomatică pentru a pune capăt conflictului dintre Israel și Hamas și pentru a detensiona tensiunile cu Iranul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
352 afisari

2 COMENTARII

  1. Trebuie să meargă la ONU cu eprubeta în mână să arate că are arme de distrugere în masă. Upps este din altă realitate , îmi cer scuze, oricum aici după ultimele evenimente nu mai e necesar ONU , (de fapt și data trecută a fost inutil) iar apoi Dumnezeu cu mila. Căci cu multă propagandă si apocalipsa e mult , mult mai frumoasă.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger