AcasăPoliticaCum “apără” Biden democrația. Conducere globală prin intervenții militare

Cum “apără” Biden democrația. Conducere globală prin intervenții militare

“Defense of democracies” încurajează politici unilaterale, maximaliste, care intensifică conflictele fără a le rezolva

„Trebuie să dovedim că democrația funcționează”, a declarat Joe Biden în prima sa conferință de presă în calitate de președinte. Și-a dedicat administrația acestei sarcini.

Și-a  preluat funcția la câteva săptămâni după ce Trump a încercat să anuleze alegerile și a declanșat o insurecție. Tranziția violentă a puterii a confirmat locul Americii în „recesiunea democratică” care a afectat zeci de țări de la mijlocul anilor 2000.

De atunci, subliniază The Atlantic, Biden a remarcat de mai multe ori că generațiile viitoare vor vedea că “disputa globală dintre democrație și autocrație” a fost decisă în mare parte în timpul președinției sale.

Și totuși, ce contează cel mai mult pentru poporul american? Nu norocul democrației de peste ocean. Și în niciun caz intervenționismul și hegemonia. În timpul acelorași aproape două decenii în care democrația a scăzut la nivel global, publicul s-a întors împotriva încercărilor de a reface alte țări după imaginea Americii, în special prin intervenție militară.

În sondaje, americanii plasează promovarea democrației printre cele mai mici priorități de politică externă. Poate că Biden crede că unifică țara prin apărarea democrațiilor îndepărtate, dar abordarea sa de tipul „democrația înainte de toate” creează diviziuni și poate agrava conflictele de peste mări.

Biden a încadrat fiecare punct central al politicii externe americane – Ucraina, Israel/Palestina și Taiwan – în jurul imperativului de a apăra democrațiile împotriva forțelor care urmăresc distrugerea lor.

Problema este că strategia lui nu dă rezultate, nici în străinătate, nici acasă. Războiul din Ucraina a ajuns într-un impas și își pierde sprijinul politicienilor americani.

Războiul din Gaza este un dezastru umanitar și chiar amenință realegerea lui Biden prin respingerea unui segment al alegătorilor săi. Iar un război catastrofal din cauza Taiwanului se profilează drept o perspectivă mai mare ca niciodată.

Credo-ul  lui Biden de a „apăra democrația” nu a creat aceste provocări, dar le-a agravat. Încurajează politici unilaterale, maximaliste, care intensifică conflictele fără a le rezolva și care, în același timp, implică Statele Unite în ele.

De la George W. Bush încoace, niciun președinte nu a mai legat atât de strâns idealurile democratice de instrumentele militare. Iar efortul lui Biden eșuează din motive similare cu cel al lui Bush, doar că într-o Americă mai divizată și într-o lume mai competitivă.

Când Biden pare să facă din democrație primul său principiu, o mare parte a lumii aude că un război agresiv este greșit doar atunci când este purtat de o autocrație împotriva unei democrații.

Multe țări nu au prea mult interes să susțină un astfel de principiu,  indiferent dacă forma lor de guvernare întrunește sau nu aprobarea Washingtonului.

În cele din urmă, conceptul “defense of democracies” devine un tip de conducere globală care divizează nu numai lumea, ci și națiunea pe care ar trebui să o servească.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
582 afisari

3 COMENTARII

  1. Dar de ce sa vina armele americane, plasate in miinile unor criminali, sa impuna tipul de societate oriunde in Lume ?!
    N-ar vrea America sa se duca in Sahara sau in Antartica sa construiasca ”democratii” si apoi sa traiasca in ce a zamislit ?
    Oare urmasii alora care au gindit si aplicat experimentul american, nu vad ce monstru impotriva Naturii au creat ?
    ORICUM, NATURA VA TRANSFORMA EXPERIMENTUL IN CENUSA !

  2. LA DRACU CU ASA ZISA DEMOCRATIE AMERICANA ,DE CE O EXPORTA CU SILA ??,SA SI-O PASTREZE DACA E ASA BUNA PENTRU EI SI ZECILE DE MILIOANE CARE MOR DE FOAME IN AMERICA.

  3. Biden nu apara democratia in lume ci propriile interese hegemonice. Daca ar fi aparat democratia ar fi intrebat prin referendum cetatenii din tarile pe care le impinge spre razboi daca ei isi doresc sa fie bagati in razboi. Sau daca nu referendum, macar vot in parlament. Romania este tarata in razboi fara referendum si fara vot in parlament, cindoar prin semnaturile unor cozi de topor care angajeaza tara impotriva intereselor tarii. Apropo, acele angajamente sunt ilegale si neconstitutionale si ar trebui sa fie declarate nule de catre justitie, numai ca tradatorii si-au aservit si justitia prin salarii grase si pensii speciale de la varste fragede.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger