AcasăPoliticaCum alimentează Putin criza migranților din Europa

Cum alimentează Putin criza migranților din Europa

Din cauza influenței rusești, regiunea Sahel va fi sursa următorului val de migrație și extremism către Europa, a prognozat fostul premier britanic Tony Blair într-un articol din  Daily Telegraph.

După cum a demonstrat numărul crescut de persoane care au traversat Mediterana din Africa spre Europa în 2022, următorul val de migrație a început. Frontex, agenția de frontieră a UE, a raportat recent că anul trecut migrația prin Mediterana Centrală „a crescut cu mai mult de jumătate, ajungând la mult peste 100 000 de detecții”.

Franța este mai conștientă decât majoritatea celorlalte țări europene de ceea ce se întâmplă în Africa subsahariană. Duminica trecută, trupele franceze s-au retras oficial din Burkina Faso, la insistențele guvernului  care, după cum a declarat prim-ministrul Apollinaire Kyelem de Tembela, consideră acum Rusia ca fiind un aliat „rezonabil” în lupta împotriva insurgenților islamici.

Expulzarea francezilor din Burkina Faso urmează retragerii lor din Republica Centrafricană(RCA) în decembrie, precum și din Mali în vara anului trecut, după un deceniu de sprijin militar acordat țării din Africa Centrală. Lupta lor împotriva teroriștilor islamiști a costat viața a 59 de soldați francezi, dar Mali preferă acum asistența Grupului Wagner al Rusiei.

Vorbind după retragerea Franței din Mali, ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat că „regresul democratic din Africa de Vest este extrem de îngrijorător”. Ea a promis că Franța va continua să „ajute armatele din Africa de Vest să lupte împotriva grupurilor teroriste”, dar vor dori acestea acest ajutor?

Se pare că Wagner operează în Sudan și în Republica Centrafricană, unde, în schimbul sprijinului militar acordat regimurilor, Rusia primește acces la produse de bază precum aurul și uraniul, potrivit The Spectator.

În decembrie, șeful grupării paramilitare, Evgheni Prigozhin(“bucătarul” lui Putin) a descris Franța ca fiind un „sponsor al terorismului” în RCA, după ce un colet-capcană a rănit un oficial rus; Franța i-a acuzat pe ruși de atacuri „sub steag fals” în Africa pentru a stârni opoziția față de ei în rândul populației civile.

Fără îndoială, campania rusă de dezinformare împotriva Franței a fost eficientă, prezentându-se ca o forță eliberatoare care a venit în Africa pentru a o elibera de sub jugul imperialismului francez.

Emmanuel Macron va zbura săptămâna viitoare în Africa, unde va vizita Gabon, Angola și Republica Congo. Scopul principal al călătoriei este de a încerca să contracareze influența tot mai mare a Rusiei și, de asemenea, a Chinei în Africa.

În iulie anul trecut, Macron a vizitat Camerun, Benin și Guineea-Bissau, îndemnându-le să reziste la ofertele Rusiei, descrisă de președinte francez ca fiind „una dintre ultimele puteri imperiale coloniale”.

Dar va trebui să se confrunte și cu prezența SUA care, potrivit Le Monde, își exercită influența în încercarea de a opri expansiunea rusă și chineză în Africa. Ziarul a relatat că americanii l-au contactat pe Faustin-Archange Touadéra, președintele RCA, în decembrie, avertizându-l că vor exista consecințe dacă „își va menține alianța” cu Grupul Wagner.

SUA i-ar fi dat lui Touadéra termen până la sfârșitul acestui an pentru a rupe legăturile cu rușii, care se află în RCA din 2018 și au fost acuzați de comiterea de abuzuri privind drepturile omului.

Interesul lui Vladimir Putin pentru Africa nu se limitează la exploatarea resurselor continentului. În timp ce susținea juntele, Wagner a destabilizat populațiile acestora, fizic și ideologic.

Cu cât sunt mai mulți cei care se îndreaptă spre nord, spre coasta mediteraneană, cu atât mai bine în ceea ce-l privește pe președintele rus. El speră să submineze unitatea europeană, nu numai prin creșterea prețurilor la energie, ci și prin creșterea numărului de migranți.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
468 afisari

3 COMENTARII

  1. Decat sa te uiti in gura unui excroc mincinos ca tony Blair mai bine te uiti in …
    Rusia si China vor fi tot mai prezente peste tot in Africa, dar asta va face ca oamenii sa nu mai trebuiasca sa migreze, vor putea gasi de lucru acasa, sa munceasca sa-si dezvolte economia tarii.
    Tony Blair ar trebui sa zaca in inchisoare de mult, partas fiind la atatea crime si excrocherii.
    A-l cita pe Tony Blair este un act de inconstienta sau de tampenie cronica.

  2. Bai romanasilor, lasati-l pe pakaliciul de tony blair, si ala e numai un mancator de rahat de lux la el in Ukistan, insa faza tare pentru care chiar speram ca sunteti pregatiti, e ca de vinerea viitoare dulapul si maciukanezul maidanez o sa inchida toate vamile, si incepe macelul, asa ca aia e, cel care pana acum nu si-a facut toate bagajele de vacanta prelungita, nici nu mai are sens sa se streseze in plus, o sa ii ia sekuricii cu ochii cam prea albastrii cu arkanul direct de pe strada, asa cum face regimul nazist criminal al zdentei de zdrelinski din Kievul azovist-banderist !!Sa vedeti voi ce masacre o sa fie prin vamile micutie colonii esuate semi-bananiere, o sa transmita non-stop de acolo pana si propaganda nazista de la CNN 🙂 Scapa numai care poate, alternativa e de maxim 4 ore in tocatorul de carne de tun de la Bakhmut 🙂 Multa sanatate, bai cobailor vaxxinati in cap de 3-4 ori, pe voi o sa va ia astia primii ca din oala, ca stiu deja ca sunteti cei mai expendables 🙂

  3. Daca Franta si-a retras fortele militare din Africa ar fi de folos sa pazeasca frntierele UE, si orice nava care a ajuns in apele internationale sa fie intoarsa din drum. Toti imigrantii sa fie expulzati inapoi in tarile de origine fara nici un drept de apel.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger