AcasăPoliticaCum a spulberat America planurile Chinei în Golful Persic

Cum a spulberat America planurile Chinei în Golful Persic

Cine s-a îndoit vreodată de puterea diplomației americane a primit în aceste zile o adevărată lecție. Din două mișcări și câteva puncte-cheie apăsate, Casa Albă a spulberat toate planurile pe care China și le făcuse în legătură cu Golful Persic. Unchiul Sam a reușit nu doar să normalizeze relațiile dintre Israel și Arabia Saudită (sacrificând națiunea palestiniană, așa este!), dar le-a luat piuitul și iranienilor, reducându-i la tăcere într-un moment în care vocea Teheranului ar fi trebuit să conteze.

Astfel, în loc să avem în Golful Persic „botezul” noii alianțe Iran – Arabia Saudită, cu Xi Jinping mare naș, asistăm la „cununia” Israel – Arabia Saudită. Washingtonul nu lucrează niciodată la vedere, prin vizite de state oficiale și conferințe de presă pompoase, se știe! Iar acum, se și vede, asta-i clar!

MbS a bătut palma cu Israelul

Normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită se apropie cu fiecare zi scursă, este deja ceva știut și pentru care lumea diplomației începe să se pregătească.

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman (MbS) a vorbit zilele acestea cu televiziunea de știri americană Fox News despre acordul privind normalizarea relațiilor cu Israelul. Se vede treaba că CIA a avut grijă să pregătească îndeaproape momentul când Riadul și Tel Avivul se vor așeza la aceeași masă a prieteniei și vor poza, afișând un zâmbet larg, pentru posteritate.

„În fiecare zi ne apropiem de un acord cu Israelul”, a transmis MbS. Dar, ca să dea și o explicație pentru acuzele de „trădare” venite pe axa Moscova – Beijing (BRICS, că tot a intrat acolo Arabia Saudită), viitorul rege saudit a insistat – dacă Iranul primește o armă nucleară, „trebuie să cumpărăm și noi una”. Și, ce surpriză (sau nu!?), a doua zi după declarația lui MbS, „pe surse” dinspre tabăra israelită s-a scurs în presă informația că Tel Avivul va sprijini construcția unor reactoare nucleare (americano-israelite) la Riad.

Și acum, explicațiile acestui joc diplomatic extrem de intens și interesant, deopotrivă. Casa Albă a făcut din intermedierea unui acord între Arabia Saudită și Israel o prioritate înaintea viitoarei campanii prezidențiale din SUA, care țintește realegerea lui Joe Biden. Iranul este elementul-cheie al acestei ecuații.

De asemenea, și premierul israelian Benjamin Netanyahu are nevoie ca de aer de acest acord cu saudiții înaintea alegerilor din decembrie (2023).

Ca să bată palma cu israelienii, moștenitorul tronului saudit a pus doar trei condiții: o garanție de securitate din partea SUA în cazul unui atac dinspre Iran, accesul la tehnologia nucleară americană și accesul la achiziția de arme americane avansate din punct de vedere tehnologic. Despre o a patra condiție, ca Israelul să permită înființarea unui stat Palestina, încă se mai discută, negociază… probabil că pe termen nedefinit.

Interviu lui MbS la Fox News a fost de așa natură construit încât să inducă ideea unui iminent atac al Iranului asupra Arabiei Saudite. Astfel, cam toate întrebările s-au axat pe acest subiect, iar Bin Salman a comentat: „Este o mișcare proastă, dacă Iranul obține arma nucleară. Dar, dacă ei primesc una, trebuie să obținem și noi una”.

Deloc întâmplător, Fox News a difuzat interviul cu MbS în aceeași zi în care președintele Joe Biden s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu pentru a discuta/ finaliza acordul privind normalizarea relațiilor Israel – Arabia Saudită.

Erdogan, tot cu SUA, se știe!

Spulberarea planurilor sino-ruse cu privire la Orientul Mijlociu s-a pus la cale la New York, în marja Adunării Generale a ONU. Despre ce urmează a se întâmpla acolo și trădarea lui MbS, pesemne că s-a aflat și la Moscova, respectiv Beijing, dovadă replierea celor două tabere – la New York începuse „meciul”, dar Serghei Lavrov și Wang Yi erau la Moscova, probabil analizând „daunele” loviturii primite de la „partenerul” Mbs.

Acum se explică și de ce Xi Jinping n-a mai mers la New York, acolo unde liderii lumii s-au adunat în aceste zile.

În metropola americană a ajuns, în schimb, Recep Tayyip Erdogan, care s-a îmbrățișat cu Benjamin Netanyahu, spunându-i, în fața presei, că „Turcia vede pozitiv încercările de normalizare dintre Israel și Arabia Saudită”. „Sprijinul actual al Turciei pentru normalizare este doar o continuare și o reflectare a acestei politici generale. Normalizarea relațiilor ar putea deveni o pârghie politică pentru a împinge Israelul să acționeze mai inteligent în Orientul Mijlociu”.

Este același Erdogan ca, după ce l-a vizitat pe Vladimir Putin la Soci, a dat undă verde (și arme, logistică și garanții de securitate) Azerbaidjanului să intre în Nagorno-Karabah și a sprijinit o nouă (a câta, oare?) revoltă în Siria, în încercarea de a ridica la luptă o coaliție anti-Bashar al Assad. Ca o paranteză, Bashar al-Assad a ajuns în China săptămâna aceasta, la invitația (sau chemarea de urgență?!) lui Xi Jinping.

În final, să explicăm și cum le-au închis gura iranienilor strategii de la Washington. Print-un schimb de prizonieri (dorit de ambele tabere) și o eliberare a activelor iraniene înghețate în băncile occidentale (între 6 miliarde de dolari – varianta oficială – și 20 de miliarde, suma vehiculată în presă).

America și-a dat seama că, dacă vrea să lovească în planurile Chinei, trebuie să dea mai mult din coate, iar această manevră diplomatică a fost exact ce-i trebuia Casei Albe ca să reducă la tăcere Teheranul.

În plus de atât, e foarte posibil să fi deschis calea pentru acorduri mai largi, căci deja se vorbește de reluarea acordului nuclear iranian.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.178 afisari

7 COMENTARII

  1. Biden crede ca daca el n-a reusit sa obtina de la Sauditi petrol la pret scazut si marirea capacitatilor de exploatare, in schimb Israelul v-a reusi o alianta cu Sauditii. Da jocul politic este subtil si refuzurile nu se fac cu brutalitate ci cu amanari la Sf. Asteapta. „În fiecare zi ne apropiem de un acord cu Israelul”, dar acordul nu va fi semnat niciodata si asta o banuieste oricine a mai pus mana pe o carte si a mai citit si altceva decat coloanele domnului Nicholas.
    Daca America spera sa ramana in Bahrain prin alinata Israel – Saudi Arabia inseamna ca este intradevar intr-o situatie extrem de disperata, ultima sansa.
    Se apropie sfarsitul si inecatul se prinde cu mana si de un fir de pai.

  2. Vasele de razboi Americane n-au ce cauta in Golful Persic asa cum n-au ce cauta nici in Marea Neagra. Doctrina Monroe elaborata pela 1821, limiteaza interventionismul American la Emisfera Vestica atita vreme cit Puterile Emisferei Estice nu se amesteca agresiv in Emisfera Vestica. Doctrina Monroe a fost aplicata cu strictete in 1867 in Mexic (s-a soldat cu executia lui Maximilian I de Habsburg, Imparatul Mexicului aliat cu Napoleon III, Imparatul Frantei) si in 1962 cind URSS a trebuit sa-si retraga rachetele amplasate in Cuba. Asadar, Doctrina Monroe fuctioneaza si este cit se poate de actuala. Pe de alta parte Doctrina Washington se opune aliantelor permanente intre SUA si alte puteri. Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, O.T.A.N., care este cea mai mare amenintare pentru Pacea si Securitatea Lumii, contravine si Doctrinei Monroe si Doctrinei Washington si a fost in pericol sa fie desfiintata de Administratia Donald J. Trump.

  3. Un „articol” de propaganda stil CIA-america fara valoare adevarata in realitate,in afara de restabilirea relatiilor Israel cu Arabia Saudita,care nu este o noutate mondiala de 4 luni de zile. Stirea ca Arabia Saudita a trecut la plati pentru petrol in moneda chineza este trecuta sub tacere de redactia National. (o.LOVITURA dura data Americii bosorogului senil de Joe Biden)!.

  4. Bă Cezare, tu când ieși din casă, evident pe tastatura calculatorului, ai 2 alei: una, aia amerlocă, care ți-au pavat-o, luminat-o, frumos delimitată cu vopsea, ce mai, se vad „verzișorii” tot mai grași pe marginea ei și alta, mai amărâtă ca și țările în curs de dezvoltare, mai cu denivelări, mai beznoasă pe margine „gunoi” adică multa hârtie fara valoare alde ruble, yuani, rupii alea-alea … Tu în funcție de cine te suna și cât oferă apuci pe aleea corespunzătoare, alei ale căror capete se termin implacabil într-o CASSA.
    Altfel spus „să-ți fie rușine, Dinu Patriciu”!

  5. CEZARE ,TU CHIAR CREZI CEEA CE SCRII ????????????,,DACA CREZI CE SCRII ESTI PROST FACUT GRAMADA.
    AI AUZIT DE VORBA ROMANEASCA ” AMANA BOALA PANA SE COACE POAMA „,in traducere mai da-i DOAMNE zile pana la toamna ca daca se coace poama am bani sa-l ingrop !.
    PACE INTRE Israel si Palestinieni n-a facut decat Ceausescu cu adevarat !, Netaniahu ii casapeste pe palestinieni mereu si construieste in teritoriile palestiniene ,de aceea nu-i pace,
    iar Netaniahu baga mereu batul prin gard. Arabia Saudita se vrea Liderul Orientului Mijlociu ,isi disputa intaietatea cu Iranul .
    Azi Iranul si Arabia Saudita sunt in aceeasi barca BRICS ,iar America ia apa la greu .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger