AcasăPoliticaCum a ajuns ministrul Educației o țintă?

Cum a ajuns ministrul Educației o țintă?

sorin cimpeanuCum a ajuns ministrul Educației o țintă?

În ultima perioadă se poate observa o creștere în intensitate a atacurilor împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Într-o democrație este firesc ca fiecare membru al guvernului să aibă criticii săi, dar în cazul Cîmpeanu criticile par să fie doar urmări ale unor măsuri juste cerute de ministru.

Acesta este contestat în primul rând pentru încercarea de depolitizare a inspectoratelor școlare și a directoratelor instituțiilor de învățământ dar și pentru că a cerut verificarea tuturor doctoratelor din ultimii 30 de ani.

Depolitizarea instituțiilor de învățământ

Este de notorietate că fiecare director de școală, grădiniță sau liceu din România a fost numit în ultimii 30 de ani, pe considerente politice. Acum, ministerul Educației încearcă să depolitizeze sistemul printr-un concurs strict cu mai multe probe:

Proba de dosare – potrivit calendarului, în perioada 27-29 septembrie are loc evaluarea dosarelor de înscriere, iar pe 30 septembrie vor fi afișate listele candidaților admiși la evaluarea dosarelor.
Proba scrisă – 15 octombrie. Regulile din metodologie prevăd că proba scrisă va consta în rezolvarea de către candidați, în maximum 120 de minute, a unui test standardizat cu 50 de itemi, cu un singur răspuns corect, prin care se evaluează capacități și competențe relevante pentru activitatea de management educațional.
Proba de interviu – 15 noiembrie – 8 decembrie. Interviul are durata de 60 de minute pentru fiecare candidat. Se vor evalua: abilitățile de rezolvare a unor situații-problemă, prin raportare la contextul și specificul unității de învățământ pentru care candidează; Interviul este ținut de un reprezentant al mediului privat și încă doi reprezentanți, aleși prin vot secret, dintre profesorii titulari ai instituției respective.

Cercetarea doctoratelor

Doctoratul a ajuns să valoreze din ce în ce mai puțin în România din cauza numărului exagerat al plagiatelor. Au fost descoperiți șefi de instituții, șefi din MAI, parlamentari, miniștri și zeci de profesori universitari cu plagiate grosolane. Se impun măsuri urgente pentru a nu lăsa instituțiile de învățământ superior din România să-și piardă reputația.

Ministrul Educaţiei a solicitat universităţilor care, din 1990 şi până în prezent, au eliberat titluri de doctor să verifice tezele care au stat la baza acordării acestora, el anunţând că ministerul va acorda bani pentru această operaţiune. Cîmpeanu este singurul ministrul al Educației care începe o verificare temenică a tuturor doctoratelor din România.

Practic, prin cele două măsuri, ministrul Educației a deranjat atât clientela partidelor din fiecare localitate dar și pe cei care se știu cu doctorate plagiate. Motivele atacurilor împotriva lui Cîmpeanu nu trebuie căutate prea departe, ele sunt la vedere.

author avatar
Andreea Vlad
712 afisari

2 COMENTARII

  1. Cele mai mari mânării s-au făcut de cînd cu concursurile. Toată lumea știe cine este cel potrivit pt a conduce. Concursurile, așa cum sînt făcute, îi împiedică pe aceștia chiar să se înscrie.

  2. Daca ceea ce ati scris e real, un sincer BRAVO pentru domn ministru. Imi aduc aminte ca prin anii 90, secretara mea, ramanea dupa orele de serviciu (poate si in timpul) si batea intens la masina (calculatoarele erau doar in filme). Am intrebat-o ce lucreaza asa intens si mi-a spus ca intocmeste lucrari de licenta si DOCTORAT prin copierea unor lucrari deja existente, puse la dispozitie de solicitanti. Pentru cine ??? Ati spus deja in material. Atunci n-am dat importanta dar urmarile le vad azi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger