Pe măsură ce Statele Unite au decis să se implice tot mai mult în criza din Ucraina, pe care, cumva, au amplificat-o denunțând până la paroxism o invazie rusească, întrebarea care stă pe buzele tuturor este legată de câștigătorul acestui război. Rusia? America? Câtuși de puțin! De conflictul ruso-ucrainean nu beneficiază decât industria de armament din SUA, alimentată cu miliarde și miliarde de dolari de deciziile politice și cu impact global major luate la Casa Albă!
Două dintre cele mai mari companii producătoare de armament din lume, Lockheed Martin și Raytheon, deja le spun deschis investitorilor că tensiunile dintre țări sunt bune pentru afaceri. Și General Dynamics face același lucru, a început să se laude cu veniturile apărute de pe urma unor astfel de dispute.
Rețeta succesului: Casa Albă alimentează conflictul, Kievul cumpără arme
Contextul este unul favorabil industriei de armament. De fapt, rețeta succesului este una atât de simplă: Casa Albă bate toba războiului în Ucraina, iar Kievul comandă armament pe bancă rulantă. Printre altele, și rachetele Javelin, care sunt un joint-venture Raytheon-Lockheed Martin.
Între timp, politicienii democrați din Camera Reprezentanților încearcă să promoveze pe repede înainte un proiect de lege care ar spori semnificativ asistența militară americană acordată Ucrainei. Și mai multe arme pentru Kiev, și mai mulți bani pentru industria de armament!
Deja unii au început să se prindă de jocul Washingtonului și avertizează că retorica războiului s-ar putea întoarce împotriva SUA, la un moment dat, mai cu seamă că Moscova are un președinte atât de imprevizibil. „În timp ce livrăm armament avansat armatei ucraineene, trimitem și mulți consilieri militari la Kiev. Cineva trebuie să-i învețe pe soldații ucraineeni cum să folosească aceste sisteme de arme, nu?! Și cine s-o facă dacă nu Armata SUA!”, spune Cavan Kharrazian, unul dintre mulții militanți antirăzboi din America.
„Vom vedea unele beneficii”
Printre cei care discută deschis în aceste zile despre beneficiile războiului din Ucraina se numără și Greg Hayes, nimeni altul decât CEO-ul Raytheon, un colos al industriei americane de armament. În 25 ianuarie, cu ocazia unui teledon (strângere de fonduri), el a fost întrebat la CNBC (emisiunea „ Squawk on the Street”) dacă 8.000 de soldați americani în Ucraina pot opri peste 100.000 de ruși. Ce a răspuns Hayes: „Avem unele sisteme de arme defensive pe care le-am putea furniza Ucrainei și care ar putea fi de ajutor, cum ar fi sistemul de rachete Patriot sau sistemele radar. În concluzie, ca factor de descurajare, avem o apărare puternică. Speranța este că nu vom ajunge la un război fierbinte, dar dacă se va întâmpla asta, el va fi costisitor de ambele părți”.
CEO-ul Raytheon nu se ferește să folosească tensiunile ruso-ucraineene ca pe o oportunitate de publicitate pentru compania sa. Tot în ianuarie, la un teledon american (strângere de fonduri), el a inclus conflictul din Donbas printre factorii de care Raytheon va beneficia: „Trebuie doar să ne uităm la săptămâna trecută, când am văzut atacul cu drone din Emiratele Arabe Unite. Și, desigur, la tensiunile din Europa de Est, dar și la cele din Marea Chinei de Sud. Toate acestea pun presiune pe o parte din cheltuielile de apărare ale țărilor implicate. Așa că mă aștept pe deplin să vedem unele beneficii din ce se întâmplă”.
Raytheon nu este singura firmă din industria de armament care câștigă din războiul Donbasului. La aceeași strângere de fonduri din ianuarie, Jim Taiclet, CEO-ul Lockheed Martin, le-a spus investitorilor: „Dacă ne uităm la evoluția nivelului de amenințare și la abordarea pe care o adoptă unele țări, Coreea de Nord, dar și Iranul, prin intermediul unor «proxy-uri» ca Yemen, sau dacă privimn la ce fac azi Rusia și China, observăm că există o competiție reînnoită de înarmare a marilor puteri, care include tot ce ține de apărare națională și amenințările la adresa acesteia”. Iar această „competiție de înarmare” este de bun augur pentru afaceri, e convins șeful Lockheed Martin: „Și istoria Statelor Unite ne spune că noi, americanii, nu stăm și doar privim la ce se întâmplă când au loc astfel de evenimente”.
Pe fondul intensificării conflictului din Donbas, și General Dynamics anunță o creștere sporită pentru produsele companiei.
„De ceva timp, cererea est-europeană de vehicule de luptă a atins un nivel foarte ridicat. Dar, trebuie să vă spun că noi sperăm la o rezolvare pașnică a situației din Ucraina” – Phebe Novakovic, CEO General Dynamics.
Industria de armament „trage” cu 700 de lobbyiști pe minut
Industria de armament americană exercită o influență extraordinară la Washington. Are în soldă circa 700 de lobbyiști, potrivit datelor furnizate de Universitatea Brown (proiectul Cost of War). De asemenea, Lockheed Martin, General Dynamics și Raytheon sunt și finanțatorii influentului think tank „Center for Strategic and International Studies”, o ONG care insistă pe lângă Casa Albă ca SUA să ia măsuri imediate, inclusiv militare, împotriva Rusiei.
„Toată lumea din D.C. știe că firmele producătoare de armament înclină decisiv politica externă a SUA ducând-o spre militarism, însă, de obicei, lobbyul era cât mai discret. Aceste companii încasează câștigul din tensiunile ruso-ucraineene, America doar este intermediarul în afacerea asta”, spune Erik Sperling, director executiv al „Just Foreign Policy”, o organizație antirăzboi.