AcasăPoliticaCui folosește Băsescu?

Cui folosește Băsescu?

Mecanismul lui Băsescu e complet dereglat. Mecanismul ăla care-ți dă peste mână când pui prea puțină gheață în whisky. Mecanismul ăla care separă inteligența de slalomul printre idei sterpe. Mecanismul care desparte politica de miștocăreală.

Invitarea lui la tot felul de emisiuni televizate mi se pare că are un singur scop. Să ne arate că penibilul nu are frontiere. Ca autostrada lui Iohannis. Venea de nicăieri și ducea spre niciunde.

Respect, desigur. Când?

I-am auzit, de-a lungul timpului, toate prostiile pe care le poate zămisli mintea omului. Vrea în politică pentru că acolo se simte bine. Pentru că acolo mai are ceva de făcut. Pe noi nu ne-a întrebat dacă vrem. Vrea să facă politică pentru că, zice el, este încă în forță și nu și-a epuizat muniția. Nu renunță la politică pentru că nimeni nu îi cunoaște dedesubturile așa cum le știe el. A intrat în alegerile pentru primărie pentru că se simte util. Util cui? Vrea să fie Primar General pentru că a mai fost și știe cu ce se mănâncă asta. Și noi știm, am văzut cum e să retrocedezi 20 de imobile cu câteva ore înainte de a se muta la Cotroceni, pentru că iubirea de țară nu-i dădea pace.

A început cu a spune că PMP, partidul lui, a fost umilit de PNL și USR. Mai pe românește, nu i-a azvârlit nimeni vreo ciozvârtă. Apoi a schimbat formula, zicând că va obține majoritatea prin consiliile locale. Nu a spus și cu cine. A folosit o singură platformă politică, atacul. Atacul la orice. Niciun candidat nu este mai bun decât el. De aia îi și face ferfeniță de câte ori deschide gura. Sunt ba impostori, ba infractori, ba amatori sau se bagă în față ca să-i fure lui electoratul. Care electorat? Ăla de cel mai mult opt la sută, în cazul cel mai fericit?

Acum, a schimbat formula, după ce a văzut că șansele lui se duc spre coada clasamentului. Nu mai vrea așa de multe. Recunoaște că sorții lui de izbândă sunt foarte mici. Mici, mici ca un cub de gheață aproape topit pe colțul mesei. De ce s-a mai aventurat într-o campanie cu șanse iluzorii de succes? De ce a făcut atâtea manevre amăgitoare? Atâta scandal? Cum de ce? Pentru că vrea respect! Ca să vezi, la asta nu se aștepta nimeni. Și pentru asta atâtea fonfleuri și atât spectacol de tot …, de tot…, de toată jena? Cât efort anapoda. Era de ajuns să vină la Universitate, ara țara gura plină de respect. I-l dă imediat.

author avatar
Valentin Boeru
1.288 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger