AcasăPoliticaCu tupeu, fără număr în Guvern. Au fost angajați peste 1.200 de...

Cu tupeu, fără număr în Guvern. Au fost angajați peste 1.200 de bugetari într-un an

În timp ce tot mai mulți români sunt concediați sau rămân în șomaj din cauza stopării sau închiderii firmelor în condițiile pandemiei de coronavirus, la Guvern se fac angajări pe bandă rulantă.

De la începerea mandatului și până în prezent Executivul condus de Ludovic Orban a adus la Secretariatul General al Guvernului peste 1.200 de noi bugetari.

Bineînțeles, aceștia sunt plătiți din banii românilor contribuabili, iar lefurile sunt mult peste limita bunului simț.

Mai mult decât atât, mai multe categorii dintre angajații  statului se bucură acum de majorări de salariu.

Pleacă ai noștri, vin ai noștri…

În timpul Guvernului Dăncilă, unde, de asemenea, s-a umflat schema de personal, figurau pe statele de plată 3.143 de angajați.

În numai 10 luni după ce au venit liberalii la putere, la Guvern erau deja 4.394 de angajați, iar de atunci lucrurile s-au mai „umflat” puțin. Practic, în doar 10 luni, liberalii au umflat schema cu 1.251 de posturi.

Sporuri cumulate pentru angajații Guvernului

Săptămâna trecută, funcționarii publici și personalul contractual de la Parlament, Administrația Prezidențială și Secretariatul General al Guvernului au câștigat dreptul de a cumula sporul de 15% pentru ”complexitatea muncii” cu sporul de 15% pentru ”activitatea legislativă”, lucru interzis până acum prin legea salarizării unitare.

Asta înseamnă că bugetarii de la Guvern care nici nu au semnat bine fișa de angajare, că și beneficiază de majorări salariale.

Modificarea a fost adoptată de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

Care este rata șomajului în luna octombrie 2020

La polul opus, apar și previziuni sumbre cu privire la numărul șomerilor care ar putea apărea în perioada următoare.

Rata șomajului a crescut în luna octombrie cu 0,2 puncte procentuale față de luna anterioara și a atins 7,1%, nivel pe care România nu l-a mai înregistrat în aceasta luna din anul 2003 când a fost 7%.

Numărul total de șomeri a ajuns, în luna octombrie, la 653.939 de persoane, rata șomajului ajungand la 7,1% față de 4% înregistrată în aceeași lună a anului trecut.

author avatar
Eli Dan Davidescu