Reforma ONU și a Consiliului de Securitate este un subiect care reapare la apropierea fiecărei Adunări Generale.
Dar aceste apeluri sunt acum reluate de un aliat mai puțin probabil: Statele Unite, exasperate de utilizarea veto-ului de către Moscova în mijlocul războiului ucrainean.
Pentru a se asigura că Rusia nu blochează reuniunile Consiliului de Securitate, puterile occidentale s-au bazat pe o serie de reguli procedurale. Pentru a condamna Rusia, acestea s-au adresat Adunării Generale a ONU, unde fiecare dintre cele 193 de state membre are un vot.
Dar neputința ONU în acest conflict este notabilă, este suficient să ne întoarcem la seara zilei de 23 februarie 2022, când, în plină ședință a Consiliului de Securitate, Vladimir Putin a anunțat lumea că lansează o „operațiune militară specială” în Ucraina.
Într-un discurs recent, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a susținut „propuneri rezonabile de extindere și, prin urmare, de reformare a Consiliului de Securitate, care are în prezent cinci membri permanenți (SUA, Rusia, China, Marea Britanie și Franța) și 10 membri nepermanenți.
„Nu ar trebui să apărăm un status quo nesustenabil și învechit”, a susținut ea. „Mai degrabă, trebuie să fim flexibili și deschiși, de dragul unei mai mari credibilități și legitimități”.
Acest tip de discuții provoacă iritare la Moscova, amintind de vremea lui Bush Jr. când SUA nu au ezitat să ocolească Consiliul de Securitate pentru a invada Irakul.
Pentru Naledi Pandor, ministrul de externe al Africii de Sud – o țară care a căutat mult timp un loc în Consiliul de Securitate – “este ipocrit să criticăm conceptul de veto doar din cauza modului în care Rusia îl folosește în prezent”.
Linda Thomas-Greenfield a recunoscut că Statele Unite nu au fost întotdeauna primele care își respectă propriile principii, dar a subliniat că, din 2009, Washingtonul și-a folosit dreptul de veto doar de patru ori, față de 26 de ori pentru Rusia.
Cel mai puternic impuls pentru reformarea Consiliului de Securitate a fost dat la cea de-a 60-a aniversare a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, când Brazilia, Germania, India și Japonia au depus împreună o cerere pentru un loc permanent.
China s-a opus cu vehemență ca o altă putere din Asia de Est să ocupe un loc.
Ambițiile Japoniei au fost mult timp susținute de Washington. În timpul unei vizite în India, fostul președinte Barack Obama și-a exprimat sprijinul general pentru o candidatură a New Delhi.
Dar, după dorințe, foarte puține inițiative au fost lansate până acum pentru ca aceste candidaturi să aibă succes.
Richard Gowan, analist la International Crisis Group, un apel clar din partea lui Joe Biden pentru o revizuire a Consiliului “ar demara imediat eforturile de reformă”.
Majoritatea experților în diplomație se îndoiesc că reforma Consiliului de Securitate al ONU poate avea loc atâta timp cât Rusia și China își văd interesele amenințate.