AcasăPoliticaCu ochii pe Ucraina, America pierde Taiwanul. China, gata de anexare!

Cu ochii pe Ucraina, America pierde Taiwanul. China, gata de anexare!

Cu ochii pe Ucraina, acolo unde are uriașe interese financiare și geopolitice, America este pe punctul de a pierde Taiwanul. Presiunea exercitată de China asupra micuței insule a crescut în ultimele zile și asta în paralel cu impresia că Washingtonul și-a cam luat mâinile de pe Taipei. Cel puțin asta este senzația cu care am rămas după ultimul meci diplomatic dintre cele două superputeri militare – Casa Albă s-a grăbit să facă un pas în spate și a recunoscut, public, că nu are în plan să recunoască independența Taiwanului!

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a primit ingrata misiune de a admite faptul că SUA a dat asigurări Chinei, în privat, că nu sprijină ambițiile de independență ale autorităților de la Taipei.

„Nu susținem independența Taiwanului și a repetat asta în mod clar de câteva ori, atât în public, cât și în privat”, a spus Price, fost ofițer de „intelligence” în cadrul CIA.

Washingtonul a ales între Kiev și Taipei

Cei mai mulți analiști sunt de părere Washingtonul a avut de ales între Kiev și Taipei, iar Administrația Biden s-a decis să meargă mai departe pe mâna Ucrainei. Chiar și pentru forța militară a SUA ar fi fost un efort prea mare să susțină două fronturi, unul împotriva Rusiei, în Europa, și altul cu China, în Asia.

Să fie acesta primul semn de slăbiciune pe care îl arată America de la începutul războiului în Ucraina? Cumva, iată că scenariile strategilor de la Pentagon au dezumflat balonul optimismului în cadrul AUKUS, alianța ce trebuia să pună China la colț în regiunea indo-pacific.

O dovadă că toată forța SUA e concentrată pe înfrângerea Rusiei o dovedește și atenția pe care Joe Biden o acordă acestui subiect. Președintele Americii nici nu mai pomenește în discursurile sale de China! Ultima țintă a sa: grânele Ucrainei, pe care vrea să le scoată cât mai repede din țară! „În Ucraina sunt 20 de milioane de tone de grâne în depozite. Încercăm să vedem cum putem să le scoatem din țară”, a scăpat porumbelul Biden, o declarație care a șocat pe toată lumea; în plin război cu Rusia, ucrainenii sunt pe cale, iată, să-și piardă și siguranța alimentară!

Beijingul, test de stres înainte de anexare?

La începutul săptămânii, China a efectuat o serie de manevre militare care au luat prin surprindere comunitatea internațională. Concret, Beijingul a trimis mai multe avioane de vânătoare și nave de atac în apropierea țărmurilor Taiwanului!

Nu a fost vorba de niciun exercițiu militar, au precizat surse din cadrul Pentagonului. Din câte se pare, chinezii au vrut să verifice reacția autorităților de la Taipei, dar și a Casei Albe. În lumea „intelligence-ului”, se cheamă „test de stres” manevra pe care a făcut-o China.

Atât Washingtonul, cât și Taipeiul au preferat să evite escaladarea și nu au reacționat agresiv la provocarea lansată de Armata Poporului.

Rusia bruiază sateliții GPS

Pe undeva, dacă privim evenimentele din Ucraina, atitudinea Americii este una de înțeles. Războiul cu Rusia se prelungește și nu sunt semne că luptele s-ar potoli în viitorul apropiat.

Potrivit Times, Kremlinul a atacat sateliți de pe orbita Pământului care transmit și fac posibile semnalele GPS, inclusiv cele folosite pentru smartphone-urile convenționale. Șeful Comandamentului spațial al forțelor armate americane, generalul Jamie Dickinson, a declarat că Rusia crește acțiunile agresive pe orbita spațială, subminând activitatea sateliților. În context, el a arătat că rușii au reușit să perturbe funcționarea sateliților GPS, care transmis semnale pentru avioane, nave, mașini și telefonia mobilă.

Se pare că serviciile americane de informații au observat pierderi masive de semnal GPS în regiunea Chernihiv, acolo unde rușii au desfășurat echipamente de bruiaj de ultimă generație.

În plus, și autoritățile finlandeze au confirmat aceleași probleme. În martie, avioanele finlandeze care zburau în apropierea regiunii Kaliningrad și a frontierei de est a Finlandei au observat interferențe cu dispozitivele lor GPS.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.518 afisari

11 COMENTARII

  1. Taiwan , Formosa ( Insula Frumoasa cum o numeau portughezii ) , A FOST COLONIZATA DE OLANDEZI in secolul XVII . A urmat un val de EMIGRANTI HOKLO SI HAKKA din regiunile sudice ale Chinei ( Fujian si Guangdong ). Fortele dinastiei Ming , care pierdusera China continentala , S-AU REFUGIAT pe insula Formosa si I-AU INVINS PE OLANDEZI . In 1683 , fortele imperiului Qing au atacat insula si au cucerit-o , devenind pentru prima data parte a Chinei . Emigratia din China Continentala a continuat . In urma infrangerii Chinei de catre Japonia ( 1895-Primul Razboi Sino-Japonez ) , Taiwan A FOST CEDAT JAPONIEI care a stapanit insula pana in 1945 . SUA CEDEAZA TAIWANUL LUI CHIANG KAI- SHEK ( PARTIDUL NATIONALIST CHINEZ- KOUMINTANG ) care guverneaza pana in 1980 . A urmat o liberalizare a vietii politice si un boom economic . In Taiwan sunt 2,7 % care se declara chinezi , 31,4 % se considera deopotriva chinezi si taiwanezi si 63,3 % se considera DOAR TAIWANEZI ( majoritari ) .

  2. s-o creada ei, usa tocmai ce si-a schimbat pustile si cartusele. si punem pariu ca nu sunt singurele lucruri schimbate

  3. Mamaaaa, ce-mi vine sa plang, ca Taiwanul trece dintr-o mana in alta !!! Problema noastra e aici acasa. Lasati-i pe altii.

  4. Multi dobitoci le poarta de grija altora, iar câinele moare de drum lung și prostul de grija altora.
    SUA chiar dacă acționează în anumite zone nu scapă de sub control anumite interese gândiți vă la ce forță financiară și intelectuală au încât nivelul lor de progres este peste unele chinezării.
    Respect domnilor, nu mai bateți câmpii!

  5. Cine a scris chestia asta e total pe langa subiect.Taiwanul are aceeasi protectie ca si Japonia,USA si flota din Pacific.Ori invadezi Taiwanul ori ataci Tokyo/Washington tot aia se intampla.Dar nu se va intampla absolut nimic deoarece totul e la nivel de propaganda.cum se zice Fake News

  6. clar:
    rushii baga semnal fals la gps
    si taiwan se alipeshte de CONUS,
    continental u.s.a.

  7. Drogatii amerlicani nu au nici o sansa cu China ,China este departe de Tot occidentul ,occidentul este in fata Chinei cu drogatii , crimele ,pedofilii ,poponarii si transgender

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger