AcasăPoliticaCu o floare nu se face primăvară. Ce poate face racheta Patriot...

Cu o floare nu se face primăvară. Ce poate face racheta Patriot pentru Ucraina?

Sistemele  de rachete Patriot au fost mult timp râvnite de aliații SUA șiconsiderate un scut de apărare în Europa, Orientul Mijlociu și în Pacific.

Americanii au de gând să trimită o baterie Patriot în Ucraina, însă specialiștii  avertizează că eficiența sistemului este limitată și posibil ca acesta să nu fie o schimbare de situație în război.

Patriot este un sistem de rachete ghidate sol-aer din anii  1980 și care poate viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

Fiecare baterie Patriot are opt lansatoare montate pe un camion, care pot conține până la patru rachete interceptoare fiecare, un radar terestru, o stație de control și un generator.

Rachete Patriot sunt  operate sau cumpărate de Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuweit, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Qatar, România, Suedia, Polonia și Bahrain.

Actuala rachetă interceptoare pentru sistemul Patriot costă aproximativ 4 milioane de dolari, iar lansatoarele aproximativ 10 milioane de dolari fiecare, potribiv unui raport al Institutului Internațional de Studii Strategice(CSIS).

La acest preț, notază AP, nu este rentabilă folosirea lor pentru a doborî dronele iraniene mult mai mici și mult mai ieftine pe care Rusia le-a cumpărat și le-a folosit în Ucraina.

„Să tragi cu o rachetă de milioane de dolari într-o dronă de 50.000 de dolari este o propunere perdantă”, a declarat Mark Cancian, colonel în rezervă al Corpului de Marină al SUA și consilier senior la CSIS.

O baterie Patriot poate avea nevoie de până la 90 de soldați pentru a o opera și a o întreține, iar luni de zile SUA au fost reticente în a furniza Ucrainei acest sistem complex.

Existau temeri că desfășurarea Patriot ar putea provoca Kremlinul sau ar risca ca o rachetă lansată să ajungă să lovească în interiorul Rusiei, ceea ce ar putea duce la o escaladare și mai mare a conflictului.

Un obstacol cheie va fi antrenamentul. Trupele americane vor trebui să antreneze forțele ucrainene cu privire la modul de utilizare și întreținere a sistemului.

Un fost oficial militar american a declarat sub rezerva anonimatului că rachetele Patriot reprezintă un mesaj puternic de sprijin al administrației Biden pentru Ucraina, dar o baterie nu va schimba cursul războiului.

Potrivit Raytheon, producătorul Patriot, aceste rachete au fost implicate în 150 de interceptări din 2015.

Cu toate acestea, rata de succes a Patriot a fost pusă la îndoială în mod repetat. Un raport al Government Accountability Office din 1992 nu a găsit dovezi care să susțină afirmațiile potrivit cărora sistemul ar fi atins o rată de succes de 70% împotriva rachetelor Scud în Războiul din Golf.

În 2018, campania Arabiei Saudite în utilizarea Patriot împotriva rachetelor lansate de rebelii Houthi din Yemen a fost pusă sub semnul întrebării atunci când au apărut videoclipuri cu sisteme care au cedat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor