AcasăPoliticaCu gândul la un nou mandat în fruntea PNL, se agață de...

Cu gândul la un nou mandat în fruntea PNL, se agață de ”parteneriatul” cu Iohannis. Orban, apel la istorie: ”Am avut o colaborare extrem de bună şi aşa…” – VIDEO

Cu gândul la un nou mandat în fruntea PNL, se agață de ”parteneriatul” cu Iohannis. Orban, apel la istorie: ”Am avut o colaborare extrem de bună şi aşa...” - VIDEO (sursa foto: b1.ro)

După ce Parlamentul a respins moțiunea de cenzură prin care PSD-ul voia să facă plecat de la Palatul Victoria Guvernul Cîțu, liberalilor le rămâne și mai mult timp la dispoziție pentru a se concentra pe subiectul alegerilor din PNL, de la Congresul din toamnă.

Întrebat, miercuri, de presă ce relație are la momentul de față cu primul om în stat, Ludovic Orban, care aspiră la un nou mandat la șefia PNL-ului în cursa în care îl are ca principal contracandidat chiar pe prim-ministrul Florin Cîțu, a adus în discuție ”parteneriatul” cu Klaus Iohannis din decursul celor patru ani de când conduce partidul.

”În această perioadă am avut un parteneriat cu preşedintele României care a funcţionat aproape fără cusur. Toată lumea ştie acest lucru. Împreună, în acest parteneriat, am facut lucruri extrem de importante pentru România, atât pe plan intern, cât şi pe plan european și internațional”, a susținut Orban.

Liderul PNL: Practic, eu m-am retras şi l-am susţinut pe Klaus Iohannis

Mai mult, a făcut apel la istorie și a amintit un moment mai puțin cunoscut de opinia publică, datând din urmă cu nu mai mulți ani. Și anume că s-ar fi retras în favoarea actualului șef al statului, pe care l-a susținut, la acea vreme, în cursa electorală.

”Am o relaţie cu președintele Iohannis care poate fi evaluată de orice privitor (…) prin prisma cooperării pe care am avut-o nu numai în cei 4 ani. Puţină lume ştie, dar în 2014, după demisia domnului Antonescu din funcţia de preşedinte, (…) mi-am anunţat candidatura la președinția PNL şi evident aveam de departe prima şansă să ies președintele PNL. În acel moment, la delegaţia permanentă, domnul Iohannis a participat, (…) după ce îşi dăduse demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte, şi a cerut derogare pentru a candida la o funcţie.

L-am întrebat la acea delegaţie permanentă dacă doreşte să candideze la funcţia de preşedinte al PNL. Și după ce a răspuns că da, (…) eu mi-am retras candidatura și explicând că preşedintele care este ales de PNL trebuie să aibă principala calitate să fie un candidat la preşedinţie care să aibă şanse să câştige alegerile prezidențiale.

Noi aveam toate analizele socologice, studiile şi ştiam că domnul Klaus Iohannis era cel mai potrivit dintre noi să fie candidat la Preşedinţia României. Practic, eu m-am retras şi l-am susţinut pe Klaus Iohannis să fie preşedintele României şi l-am susţinut şi în procedura de desemnare ca și candidat la Preşedinţia României, când Crin Antonescu, după ce îşi dăduse demisia, a revenit şi a vrut să candideze și domnia sa”, a susținut actualul număr 1 în cadrul formațiunii liberale.

Accent pe latura comunicării

În încheierea acestei analize, Orban a ales să menționeze un aspect pe care l-a mai spus și în trecut. Și anume acela că ar fi permanent în comunicare cu primul om în stat.

”Relaţia mea cu preşedintele Iohannis este mult mai veche, încă de pe vremea când eram ministru al Transporturilor. (…) În toţi cei patru ani în care am colaborat după părerea mea am avut o colaborare extrem de bună şi aşa va fi colaborarea şi de acum înainte. (…) Sunt într-o comunicare permanentă cu președintele României”, a concluzionat Orban.

Iohannis: Mai degrabă cine va câștiga alegerile

Președintele s-a ferit să spună public pe cine susține în această cursă pentru șefia PNL.
Întrebat, marți, de presă – în contextul tot mai apropiatului Congres al PNL-ului, despre șefia PNL – dacă ”mai degrabă Florin Cîțu sau mai degrabă Ludovic Orban”, Klaus Iohannis a răspuns scurt: ”Mai degrabă cine va câștiga alegerile”.

Mai mult, întrebat cum crede că ar fi mai bine – ca președintele PNL să fie premier sau invers, premierul să fie și președintele Partidului Național Liberal – Klaus Iohannis a punctat: ”Eu cred că așa cum este acum este foarte bine, fiindcă așa a decis Coaliția prin vot și premierul nu se stabilește prin vot de partid, ci prin vot în Parlament, ceea ce s-a și întâmplat”.