AcasăPoliticaCriza umanitară din Gaza, o afacere pentru firmele americane?

Criza umanitară din Gaza, o afacere pentru firmele americane?

Statele Unite și Israelul sunt hotărâte să avanseze cu o inițiativă pentru a controla distribuirea ajutorului în Fâșia Gaza

Statele Unite și Israelul sunt hotărâte să avanseze cu o inițiativă pentru a controla  distribuirea ajutorului în Fâșia Gaza. Experții avertizează că punerea sa în aplicare ar înlătura Organizația Națiunilor Unite și ar lăsa una dintre cele mai mari crize umanitare de pe planetă în mâinile unor privați.

Președintele Trump a făcut apel la ”soluții creative” care să asigure pacea, să protejeze Israelul de Hamas și să ofere asistență vitală populației din Gaza, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru Financial Times.

Proiectul, care include contractori din Statele Unite, este promovat oficial de Fundația Umanitară Gaza, o entitate opacă cu finanțare necunoscută, relatează El Pais. Directorul executiv, Jake Wood, un fost pușcaș marin american, s-a implicat în programe umanitare în timpul dezastrelor naturale, dar mare parte din restul organizației rămâne un mister.

Rapoartele presei israeliene prevăd că firma UG Solutions, cu sediul în Carolina de Nord, va fi responsabilă de distribuirea ajutorului. Are experiență cu unele puncte de control din Gaza în timpul scurtului armistițiu care s-a încheiat în martie, dar nu și cu gestionarea mulțimilor. Ar intra în conflict cu planul mecanismului propus, care ar stabili patru puncte de distribuție în jumătatea sudică a enclavei.

Fiecare dintre aceste puncte ar urma să deservească 300 000 de persoane. Nu se știe ce protocoale interne ar urma să respecte agenții de securitate, plătiți de acest proiect condus de Washington și susținut de Israel, și nici ce ar face dacă ar pierde controlul asupra oamenilor înfometați.

„Este pur și simplu o modalitate de a înghesui palestinienii într-o suprafață  mai mică de pământ”, a avertizat un înalt oficial al Autorității Naționale Palestiniene, cu sediul la Ramallah (Cisiordania).

Multe familii din Gaza susțin că planul urmărește „militarizarea eforturilor umanitare și transformarea lor în instrumente de control și spionaj”.

Tamara Alrifai, director de comunicare al agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), afirmă că există deja un sistem umanitar – recunoscut la nivel internațional, care funcționează atunci când există voință politică – și denunță faptul că mecanismul pe care Statele Unite și Israelul intenționează să îl folosească „ar contraveni principiilor de independență și neutralitate”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
48 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger