AcasăPoliticaCriza din Ucraina. România ridică două tabere pentru refugiați. Află unde anume!...

Criza din Ucraina. România ridică două tabere pentru refugiați. Află unde anume! „Măsuri preventive” – VIDEO

Criza din Ucraina. România ridică două tabere pentru refugiați. Află unde anume! „Măsuri preventive” - VIDEO (sursa foto: obiectivdesuceava.ro)

Sunt în plin proces de instalare două tabere pentru refugiați, una la Sighet și cealaltă la Siret. Anunțul a venit, sâmbătă după-amiază, de la Palatul Victoria. „Aceste măsuri sunt preventive”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Pe măsură ce s-au aflat cifre recente cu privire la numărul persoanelor din Ucraina care au intrat la noi în țară, și anume a celor care au ales să își lase în urmă casele pentru a se adăposti din calea războiului, de la Palatul Victoria s-a anunțat ce s-a decis în privința ridicării unor tabere mobile pentru refugiați.

Cifrele oficiale

În primă fază, Dan Cărbunaru a anunțat, într-o declarație de presă, cifrele din dreptul fluxului de ucraineni care au intrat pe teritoriul României.

„Până la miezul nopţii, în România au intrat, în 24 de ore, 14.188 de cetăţeni ucraineni, dintre care 7.298 au părăsit teritoriul României. În total, de la declanşarea conflictului, agresiunii armate împotriva Ucrainei de către Rusia, în România se află în acest moment aproximativ 14.000 de cetăţeni ucrainieni, potrivit datelor existente la miezul nopții. Toți aceștia au dreptul legal de a rămâne fie pe teritoriul României pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene maxim 90 de zile”, a precizat Cărbunaru, amintind informația aflată încă de orele trecute, și anume că dintre aceștia, 54 de cetățeni ucraineni au formulat solicitare de azil – VEZI AICI.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului a menționat că persoanele care vin din Ucraina și, odată intrați la noi în țară, își așteaptă rudele și prietenii se vor putea adăposti în corturi, pentru a nu rămâne în frig. Deja sunt și vor mai fi instalate corturi încălzite, atât pentru voluntarii care asigură acțiunile de sprijin pentru oamenii care ajung în țară din Ucraina, dar și pentru jurnaliști.

Oficial al Guvernului: „Aceste măsuri sunt preventive”

Totodată, Dan Cărbunaru a făcut referire și la taberele pentru refugiați ce se vor ridica la Sighet și Siret.

„Sunt în derulare operaţiunile de ridicare a două tabere pentru refugiați, una la Sighet şi una la Siret. Aceste măsuri sunt preventive, deoarece până la acest moment procentul de ocupare a centrelor de cazare puse la dispoziție de către Inspectoratul General de Imigrări se află la 56,4 %, sunt 448 de persoane care ocupă astfel de centre de cazare”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Încă de orele trecute, într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne s-a transmis că „de la începerea conflictului din Ucraina, 54 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România”.

MAI-ul a precizat că „acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională”, iar „pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală”.