AcasăPoliticaCriza din Orientul Mijlociu. Forțele SUA s-au întins mai mult decât le...

Criza din Orientul Mijlociu. Forțele SUA s-au întins mai mult decât le este plapuma?

Atacul brutal al Hamas asupra Israelului a provocat cea mai gravă problemă la adresa strategiei Americii în Orientul Mijlociu de la războaiele civile care au zguduit lumea arabă începând cu 2011

Atacul brutal al Hamas asupra Israelului  a provocat ceea ce este, fără îndoială, cea mai gravă problemă la adresa strategiei Statelor Unite în Orientul Mijlociu de la revoltele și războaiele civile care au zguduit lumea arabă începând cu 2011.

Modul în care Joe Biden și administrația sa vor gestiona acțiunile Israelului, precum și reverberațiile geopolitice mai largi ale războiului, va avea consecințe profunde asupra stabilității regionale, precum și asupra capacității Washingtonului de a înfrunta și descuraja adversarii din Orientul Mijlociu și din alte părți.

Faptul că miza este mare o demonstrează fluxul rapid de forțe militare americane suplimentare în regiune în ultima lună. Aceste mișcări au fost menite  să descurajeze Iranul pentru a lansa atacuri asupra Israelului din Liban și Siria.

Dar, prin extinderea prezenței sale militare în Orientul Mijlociu, Washingtonul poate agrava tensiunile regionale,  crește riscul și costurile unei erori de calcul – și astfel, fără să vrea, provoacă chiar conflictul pe care încearcă cu disperare să-l evite.

În momentul în care forțele americane au terminat retragerea din Afganistan și au încheiat operațiunile de luptă din Irak în 2021, abordarea obișnuită a Statelor Unite în Orientul Mijlociu, care pune prioritate pe securitate, s-a dovedit atât costisitoare, în termeni de dolari și vieți pierdute, cât și devastatoare pentru regiune, contribuind la ani de război, insurgență și ruină economică.

Pe măsură ce prezența SUA crește din nou, implicarea militară aprofundată în Orientul Mijlociu ar putea dura dincolo de sfârșitul crizei actuale și ar putea contribui la o suprasolicitare care ar crea lacune periculoase pe termen lung, în special în Indo-Pacific.

În acest scenariu, o mare parte din eforturile depuse de administrația Biden pentru a contracara China ar fi anulate, notează Foreign Affairs. Dar liderul de la Casa Albă s-a angajat din nou într-o abordare puternic securizată, bazată pe desfășurări militare americane din ce în ce mai mari și pe normalizarea relațiilor dintre Israel și țările arabe ca bază pentru un nou bloc de securitate condus de SUA în Orientul Mijlociu.

Criza umanitară din ce în ce mai gravă din Gaza, valurile de antiamericanism care traversează lumea arabă și divergența reală dintre guvernele arabe și Washington în ceea ce privește continuarea campaniei de către Israel riscă să erodeze fundamentul cooperării de securitate americano-arabe – mai ales că prezența militară a Statelor Unite în regiune devine atât mai vizibilă, cât și mai controversată.

Cel puțin, statele arabe vor dori să desfășoare orice cooperare viitoare în domeniul securității într-un mod mai discret, iar Washingtonul ar putea să-și vadă libertatea de acțiune din ce în ce mai limitată de necesitatea de a proteja forțele americane care operează în țările partenere.

În cazuri mai extreme, regimurile partenere ar putea suspenda anumite activități, cum ar fi exercițiile comune, sau ar putea întrerupe anumite achiziții în domeniul apărării.

Deși niciun stat nu-și va rupe legăturile cu Statele Unite, conflictul răstoarnă, fără îndoială, mai multe dintre ipotezele administrației Biden cu privire la partenerii săi și complică relațiile pe care a ajuns să se bazeze în regiune pentru accesul militar și pentru protejarea intereselor economice americane.

Decenii de implicare militară americană au exacerbat rivalitățile regionale și au alimentat cursele înarmărilor, ca să nu mai vorbim de repercusiunile dezastruoase ale invaziei Irakului din 2003.

Mai mult decât atât, anii de asistență necondiționată din partea SUA în materie de securitate pentru partenerii din Orientul Mijlociu au încurajat adesea aceste regimuri să acționeze în moduri care au subminat grav stabilitatea regională și drepturile omului – inclusiv, de exemplu, sprijinul acordat de Arabia Saudită guvernului yemenit în lupta sa împotriva rebelilor houthi susținuți de Iran sau intervenția Emiratelor Arabe Unite în conflictul din Libia.

Cu cât Washingtonul desfășoară forțe și  transferă arme și echipamente în Orientul Mijlociu, cu atât mai mult riscă să fie suprasolicitat în așa fel încât Statele Unite să nu-și mai poată respecta angajamentele și să descurajeze adversarii din alte părți.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
682 afisari

2 COMENTARII

  1. Viktor Orban: One of the strengths of Americans is their ability to present what is really an American interest as a universal value. It seems like a small trick. But it has serious consequences intellectually, because if you frame foreign policy on the basis of values, hiding your interests, you deny yourself the opportunity for meaningful dialog. At the end of the day, one is not trying to align interests, one has to choose the values proclaimed by the other side. You can’t defend yourself against what you know are actually American interests, because then you have to argue against those values. That’s what happens day and night. We can’t have meaningful discussions on major foreign policy issues because no one is willing to commit to representing their own interests.

  2. Mai Jacota ORCE PLAPUMA SE RUPE ODATA SI ODATA !!!!!,AMERICANII DE 80 DE ANI S-AU TOT INTINS LA RESURSELE ALTORA ,AU RASTURNAT GUVERNE ,AU SARACIT POPOARE ,AU GENERAT CONFLICTE ,PANA CAND ?,PANA IN ZIUA IN CARE LUMEA S-A UMPLUT DE SCARBA ,DE URA IMPOTRIVA LOR !.
    EVOLUTIA BRICS ESTE UN EXEMPLU AL ACESTEI SCARBE DE TOT CE-I AMERICAN.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger