AcasăPoliticaCriptomonedele, finanțarea mortală a teroriștilor

Criptomonedele, finanțarea mortală a teroriștilor

Portofelele legate de aripa militară a Hamas au primit mai mult de 7,3 milioane de dolari în monede digitale

În timp ce avocații și procurorii răscolesc cenușa imperiului de criptomonede FTX al lui Sam Bankman-Fried, o altă judecată pentru monedele digitale este în curs de desfășurare.

Guvernele din întreaga lume își intensifică acțiunile de reprimare a surselor de finanțare a grupurilor teroriste după atacul sângeros al Hamas în Israel.

Cripto reprezintă o parte mică, dar mortală, din finanțarea globală a terorismului: cercetările efectuate de firma de analiză Elliptic în 2021 au estimat că portofelele legate de aripa militară a Hamas au primit mai mult de 7,3 milioane de dolari în monede digitale, inclusiv în Dogecoin, memecoin-ul cu tematică de câine preferat de Elon Musk.

Aceste sume nu sunt prea mari în comparație cu cele 100 de milioane de dolari pe care Iranul le trimite anual către Hamas și alte grupări teroriste palestiniene sau cu cele 360 de milioane de dolari din Qatar în ajutor pentru Gaza, sau cu cele aproximativ 300 de milioane de dolari pe care Hamas le obține prin impozitarea afacerilor și extorcare, estimate de Matthew Levitt de la Washington Institute.

Dar sumele mici pot face diferența într-o eră a atacurilor cu costuri și tehnologii reduse. O estimare a atacurilor de la 11 septembrie 2001, realizată de New York Times, a arătat că acestea au costat Al-Qaeda jumătate de milion de dolari, dar au costat SUA 3,3 trilioane de dolari.

Guvernele au dreptate să ia în serios criptomonedele – permit deplasarea unor sume mari de bani în întreaga lume cu un grad ridicat de anonimat (deși lasă o urmă a tranzacției) și fac parte dintr-o rețea mai largă de finanțare a terorismului, fiind adesea utilizate împreună cu rețelele de socializare, remitențele și cardurile preplătite.

Finanțarea tinde să se intensifice în perioadele de conflict, iar oprirea donațiilor în Bitcoin de către Hamas, anunțată în aprilie, s-ar putea să nu fie pentru totdeauna – agenția națională australiană de combatere a criminalității financiare a semnalat săptămâna aceasta apeluri pe Telegram pentru donații în criptograme pentru Hamas, potrivit unui raport AFR.

Rețeaua se lărgește, subliniază Bloomberg. După ce săptămâna trecută Israelul a luat cu asalt conturile criptografice legate de Hamas și a înghețat un cont bancar al Barclays  aparent legat de gruparea teroristă, miercuri, Trezoreria SUA a impus sancțiuni entităților și operatorilor financiari legați de Hamas.

Printre acestea se numără o firmă de transfer de bani și de criptomonede cu sediul în Gaza, denumită „Buy Cash”, precum și facilitatori care folosesc companii din Sudan pentru a spăla bani și a genera venituri. Anunțul Trezoreriei a evidențiat nu doar partea de strângere de fonduri a ecuației cripto, ci și utilizarea Buy Cash pentru a transfera fonduri pentru afiliați.

Senatorul american Elizabeth Warren construiește un sprijin bipartizan pentru o poziție mai dură față de criptomonede din partea administrației Biden; iar rivalul FTX, Binance, a declarat că va înceta să mai accepte noi utilizatori în Regatul Unit.

Companiilor cripto precum Coinbase Global  le va fi mai greu să obțină certitudinea juridică pe care o solicită, chiar dacă comercianții par mai entuziasmați de perspectiva unui fond tranzacționat la bursa Bitcoin.

Combaterea finanțării terorismului este extrem de complexă. A greși ar putea însemna obstrucționarea sau întârzierea unui ajutor umanitar autentic într-o criză în care numărul morților crește pe zi ce trece.

Și chiar și o interceptare reușită a fondurilor ar putea fi doar o victorie temporară. Deși tranzacțiile blockchain pot fi urmărite și, de obicei, organele de aplicare a legii le prind din urmă, strategiile de evitare a detectării au devenit din ce în ce mai sofisticate.

La un moment dat, Hamas a folosit instrumente pentru a genera o nouă adresă pentru fiecare tentativă de donare de criptomonede, pentru a-și masca identitatea.

Criptomonedele  nu sunt la fel de răspândite ca numerarul, dar se strecoară eficient. Urmărirea banilor terorismului va însemna în mod necesar mai multă urmărire a celor virtuali.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
191 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger