AcasăPoliticaCrack-Up-ul Americii. O națiune condusă de Marea Oligarhie

Crack-Up-ul Americii. O națiune condusă de Marea Oligarhie

Leacul pentru criza americană de astăzi este dezamorsarea relației dintre elitele birocratice și oligarhia Big Tech, mediată de baronii diversității din Partidul Democrat

Scott Fitzgerald a scris că „testul unei inteligențe este capacitatea de a păstra în minte două idei opuse în același timp, păstrând în același timp capacitatea de a funcționa”. Formula sa este pe bună dreptate celebră, dar merită menționat faptul că ea provine dintr-un eseu autobiografic intitulat „The Crack-Up”, care a detaliat dureros incapacitatea lui Fitzgerald de a trece propriul test.

Criza americană de astăzi provine din surse similare. Imaginați-vă un călător în timp care ar ajunge în America în ianuarie 2024: ar întâlni o țară care pare să fi luat-o razna.

Milioane de imigranți intră ilegal în SUA, în cele mai mari rate din istorie, dar guvernul de la Washington interzice statelor de frontieră să aplice legea federală.

Marile orașe, precum New York, Chicago și Los Angeles, sunt în mod obișnuit paralizate de demonstranți furioși ale căror cauze se schimbă de la o lună la alta (cauza din această lună este „intifada”).

Întrebări precum „Ar trebui medicii să opereze copiii pentru a le schimba sexul?” și „Este în regulă ca profesorii de la Harvard să plagieze în mod obișnuit lucrările altor autori?” sunt acum dezbătute serios de către instituții media de renume.

Toruși, după multe criterii obiective, America de astăzi nu ar putea fi într-o formă mai bună – o hiperputere care continuă să conducă lumea în materie de inovare, cu companii emblematice precum Google, Apple și Meta.

Ideea că două Americi atât de diferite există în același timp este greu de acceptat, din cauza războiului politic polarizant din această țară – chiar dacă ambele viziuni sunt solid ancorate în realitate. Cum au ajuns două Americi diametral opuse să locuiască în același spațiu în același timp? La această întrebare se poate răspunde printr-un singur cuvânt care lipsește, în general, din manualele de educație civică americane: „Oligarhie”.

Contrar puternicului mit democratic, americanii se află acum într-o oligarhie administrată zi de zi de birocrații instituționale, impunând un set de imperative bazate pe ideologie.

Puterea curge de sus în jos, de la un set de miliardari fantastic de influenți, la o clasă administrativă națională și la un nou strat de directori de fundații și ONG-uri, care, la rândul lor, angajează sute de mii de persoane care acordă granturi, organizatori, lucrători de caz și protestatari – servesc drept trupe de șoc ale Partidului Democrat.

Noul sistem american privează clasa muncitoare și clasa de mijloc de oportunitățile de a construi averi sau de a exercita un control semnificativ asupra vieții lor – o observație confirmată de o mulțime de dovezi statistice dure.

După 2008, bogații Americii au continuat să se îmbogățească nespus de mult, în timp ce clasa de mijloc a pierdut teren, împreună cu cei săraci. Speranța de viață a americanilor – poate cel mai elementar indicator de bază al modului în care se descurcă efectiv oamenii – cunoaște, de asemenea, un declin accentuat, în ciuda (sau din cauza) faptului că America a adoptat un controversat sistem de asistență medicală în urmă cu mai bine de un deceniu.

Nebunia totală

Totuși, ceea ce aceste statistici sumbre nu reușesc să surprindă este sentimentul de nebunie totală și dezorientantă care domină atât de multe sectoare ale vieții americane în aceste zile, de la universități la sălile de consiliu ale companiilor și la rețelele de socializare, unde oamenii par să se trezească susținând cauze pe care adesea nu reușesc să le explice.

Alegerea lui Donald Trump și ascensiunea ulterioară a teoriei conspirației Russiagate, care a fost promovată de elitele Trump-fobe ca fiind un fapt, au contribuit amândouă la transformarea nebuniei și a ilogicului în moneda de schimb a discursului politic cotidian, notează UnHerd.Odată ce s-a întâmplat acest lucru, nu a fost nevoie de prea mult pentru a înnebuni întreaga țară.

Blocările Covid au dus ulterior la crearea unui amplu aparat de cenzură cvasi-guvernamental pentru a controla „dezinformarea” sub pretextul sănătății publice.

O clasă politică sănătoasă și constructivă ar fi recunoscut pericolele reprezentate de oligarhia emergentă și ar fi lucrat pentru a construi punți de legătură între cele două Americi, pentru a ajuta la crearea bazelor unei societăți mai sănătoase. Nu s-a întâmplat așa.

Elitele americane nu au în mod evident nici temperamentul, nici limbajul și nici experiența necesare pentru a face față noii realități sociale și economice cu care se confruntă, ca să nu mai vorbim de diviziunile sociale uriașe generate de 50 de ani de economie de tip laissez-faire însoțită de creșterea tehnologiilor de supraveghere și cenzură.

Leacul pentru criza americană de astăzi este dezamorsarea relației dintre elitele birocratice și oligarhia Big Tech, mediată de baronii diversității din Partidul Democrat. Odată eliminate cauzele nebuniei țării, americanii ar putea fi capabili să își vadă clar propriile virtuți și slăbiciuni – și să înceapă să se comporte din nou ca niște adulți.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
608 afisari

2 COMENTARII

  1. Ăștia se scufundă, alții se ridică, lumea merge înainte. Pînă unde? Pînă când? Pînă la autodistrugerea totală, firesc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger