AcasăPoliticaCovid și nu numai. Cine minte?

Covid și nu numai. Cine minte?

„Nu te poți lupta cu prostia, cu ignoranța și cu conspirația, cu indolența, cu nesimțirea, cu iresponsabilitatea”, declara Cristian Oancea, recent numitul manager al Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, penelist local de vază. Se referea la pacienții infectați cu Covid-19. Proști, nesimțiți, iresponsabili carevasăzică. N-ar fi zis că bâlbâielile partidului din care face parte au creat această stare de neîncredere în rândul bolnavilor, căci de neîncredere este vorba. Vine Orban și spune că virusul e periculos, că îi omoară pe cei dragi nouă, că să purtăm mască și să ne protejăm și pe noi, și pe ceilalți. Apoi, Orban face un chef în biroul lui, fără măști, fără nimic. Greșesc, nu fără nimic, ci cu mult alcool. Cine minte?

Iohannis nu are nicio vină Poate prompterul

Minte omul de rând când spune că în majoritatea spitalelor din țară sunt condiții mizerabile? Care să fie diferența între condiții mizerabile și nu sunt condiții? Mint medicii când afirmă că în gestionarea epidemiei s-au făcut greșeli al căror efect îl simțim acum? Mințeau managerii de spitale aleși pe sprânceană când trâmbițau peste tot că se pot lupta cu epidemia fără probleme? Spun oficialii că toate secțiile ATI sunt pline ochi. Spun și  medicii că din peste 2.000 de paturi sunt ocupate puțin peste 200. Chiar toți au dreptate? Nu minte niciunul?

Corporația virusului

Poate că nici doctorul Oancea de la Timișoara nu minte în totalitate. Încurcă însă termenii. Nu e vorba de conspirație, cred eu, ci de corporație. Cu „C”. „Corporația virusului”. O instituție nerecunoscută în mod oficial, dar în care se calcă pe glezne politicieni, medici liberali, șpăgari politic și șpăgari mărunți, bișnițari de măști de protecție, epidemiologi specializați în salvări de la dezastre și salvări pe patru roți, „apendiciști” rurali, importatori de medicamente, răspândaci de ventilatoare ATI, culegători de falsuri zise „de protecție”, zvoneri profesioniști, afaceriști de care nici dracul nu a auzit, analiști de virus pentru emisiunile de seară ale televiziunilor, ziariști din presa anumită și cea nenumită.

Nelu Tătaru nu mai vrea restricții Și dacă minte

La sfârșitul listei, nebăgați în seamă, medicii fără de partid și pacienții nesimțiți. Nu pot spune toți adevărul. Cel puțin unul minte. Cine?

Dumnezeu să binecuvânteze România! Când?

La început a fost un cetățean care a spus că virusul e o bagatelă. Când a devenit o chestiune serioasă, ne-a îndemnat să ne spălăm pe mâini, că ne trece. Ne spălăm de vreo patru luni și nu ne-a trecut. Cetățeanului i se spune și președintele României, dar mie încă nu îmi este clar din ce cauză. Apoi a venit un alt cetățean, Orban, care ne sfătuia să avem încredere în Guvern, căci a luat cele mai bune măsuri pentru ca noi să nu pățim ceva. Măsurile au fost foarte bune, nu am cum să nu-l cred. Dar noi ne îmbolnăveam pe rupte, ca proștii. Și continuăm să o facem, ca și cum am avea în cap doar cum să-i dăm cu tifla. Vela își încheia ordonanțele cu „Dumnezeu să binecuvânteze România!” și era convins că așa se va întâmpla.

Arafat singurul consecvent Are același discurs indiferent de televiziunea unde apare

Apoi ne punea imnul țării la sirenele Poliției, să fugă boala de la primul vers. Covid-19 devenise o chestiune politică, deși toți negau. O ministresă a secerat Învățământul  de la glezne, spunând că așa e bine și așa trebuie. O alta trebăluia în spatele pensiilor și al alocațiilor, de teamă să nu ajungă la majorare. Sigur că are legătură cu virusul, căci e de ajuns un Covid la un car cu liberali. Finanțistul-șef al țării declara că suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește creșterea economică. Asta în condițiile în care economia românească stătea întinsă pe burtă, la pământ. Toate măsurile au fost bune, numai că cineva a mințit. Cine?

Stare de urgență cu relaxare pe vine

Amenzile nu au gonit virusul de pe străzi. Felcerii de la intrarea în supermarketuri, cei cu termometrele care arătau starea vremii, nu au reușit să-l țină la respect. Cetățeanul despre care spuneam că se crede președintele României vizita spitale goale, făcea poze lângă mașini de pompieri și declara că e păcat să nu respectăm regulile, pentru că am da cu piciorul la tot ceea ce înfăptuisem până atunci. Ce înfăptuisem până atunci? Măsurile luate de el au fost cele mai bune. Singura scuză ar fi că n-a spus-o el, ci prompterul. Acum, lumea e nervoasă. Nu mai vrea mască și nici protecție cu de-a sila. Orban e nervos că i se întoarce spatele. Se ceartă cu PSD pe „legea carantinei”. Arafat amenință cu puterea medicilor de a alege cine să trăiască sau nu. Oancea de la Timișoara ne spune că ne așteaptă cu lumânări la spital. Băieții de la Comunicare Strategică răscolesc în rezervele de morți. Economia duduie. Relaxarea e pe vine. Turismul mișcă. Dintr-un picior, ca o găină cu gâtul tăiat. Avem Covid la hectar cât pentru patru stări de urgență. Dacă e așa de bine, cineva minte. Cine?

author avatar
Valentin Boeru
2.149 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger