AcasăPoliticaCosturile ”reînarmării Europei”

Costurile ”reînarmării Europei”

Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai mare provocare în materie de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

Odată cu creșterea „amenințării ruse” și cu o schimbare geostrategică majoră a Statelor Unite, Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai mare provocare în materie de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un pachet de finanțare a apărării în valoare de 800 de miliarde de euro.

Țările europene și-au majorat semnificativ cheltuielile militare de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, însă revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a rearanjat jocul și a accentuat sentimentul de urgență.

Noul ocupant al Casei Albe amenință în mod regulat țările europene din NATO că nu le va mai apăra dacă nu își dublează cheltuielile militare, relatează AFP. Dacă această retragere ar fi confirmată, investițiile europene ar trebui să fie masive.

Factură în plus: 250 de miliarde de euro anual

Institutul Bruegel, un grup de reflecție de la Bruxelles, estimează că, dacă Europa dorește cu adevărat să împiedice Rusia să o atace, va trebui să cheltuiască anual 250 de miliarde de euro în plus și să mobilizeze încă 300 000 de militari.

Planul Comisiei se bazează pe două elemente centrale. Primul este de a oferi statelor membre o mai mare flexibilitate bugetară, astfel încât să poată cheltui mai mult pentru apărare: 650 de miliarde de euro ar putea fi mobilizate în acest fel în următorii patru ani.

Totuși,  atingerea  obiectivului depinde în primul rând de bunăvoința guvernelor naționale și de capacitatea lor de a cheltui mai mult. Deși această inițiativă oferă flexibilitate, nu înseamnă în sine bani suplimentari pe masă.

A doua parte constă în împrumuturi de 150 de miliarde de euro pentru a finanța în comun investițiile în industria de apărare în sectoarele considerate strategice, cum ar fi dronele, artileria și apărarea aeriană.

Principala variabilă aici este decizia pe care o vor lua statele membre,  deoarece cea mai mare parte a efortului financiar recomandat de Bruxelles este responsabilitatea guvernelor, explică Ian Lesser de la German Marshall Fund.

Insistența anumitor țări, printre care Franța, de a limita ajutorul pentru industriile europene, ar continua dependența de echipamentele americane, mai ales avioane de luptă.

Ursula von der Leyen urmează să prezinte propuneri concrete săptămâna viitoare, ca parte a planului său de „reînarmare a Europei”. „Pentru moment, avem schițele unei idei”, spune un diplomat european. „Așteptăm detaliile”.

Una dintre ideile susținute de mai multe state membre – dar respinsă, printre altele, de Olanda – este cea a unui împrumut european major, după modelul celor făcute în timpul pandemiei Covid.

În opinia lui Guntram Wolff, senior felow la Institutul Bruegel, „un împrumut comun pentru a reduce decalajul față de Statele Unite ar schimba fundamental situația”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
203 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger