AcasăPoliticaCoșmarul Americii a devenit realitate. Republica Islamică aruncă în aer Orientul Mijlociu

Coșmarul Americii a devenit realitate. Republica Islamică aruncă în aer Orientul Mijlociu

Un atac asupra Israelului lansat de pe teritoriul iranian reprezintă un scenariu-coșmar pe care Biden a încercat în zadar să îl evite încă de la începutul actualului conflict din Orientul Mijlociu

Pentru președintele Joe Biden, un atac asupra Israelului lansat de pe teritoriul iranian reprezintă un scenariu-coșmar pe care a încercat în zadar să îl evite încă de la începutul actualului conflict din Orientul Mijlociu.

 Represaliile, notează CNN, sporesc riscul unui conflict regional mai amplu și îl plasează pe Biden – din nou – în poziția delicată de a promite un sprijin neclintit pentru Israel, încercând în același timp să prevină explozia unei noi conflagrații în care să fie implicate Statele Unite și alte țări. I-ar fi spus lui Netanyahu că SUA nu vor sprijini un contraatac israelian asupra Iranului, potrivit unui oficial de rang înalt de la Casa Albă, citat de Axios.

Biden acționează în contextul politic tensionat al unui an electoral, ceea ce conferă o importanță deosebită deciziilor sale viitoare. Izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie, l-a afectat acasă, erodându-i sprijinul în rândul principalelor grupuri de alegători, deoarece a refuzat să ceară o încetare permanentă a focului în Gaza.

Israelul nu poate lupta în același timp cu Hamas, Hezbollah și Iran

În ciuda tensiunilor pe care le are în prezent cu Netanyahu din cauza războiului din Gaza, Biden a căutat în ultima săptămână să diminueze orice diferență între SUA și Israel în ceea ce privește apărarea împotriva Iranului.

Pe măsură ce planurile Iranului de a ataca Israelul deveneau tot mai clare, oficialii americani au apreciat din ce în ce mai mult că Teheranul nu urmărea un conflict direct cu Statele Unite. Aceasta este o schimbare față de perioada anterioară a conflictului, când milițiile susținute de Iran au atacat în mod regulat trupele americane din Orientul Mijlociu.

Dar Biden știe că Israelul nu poate lupta în același timp cu Hamas, Hezbollah și Iranul. Sau cel puțin nu poate în noul context geopolitic creat de ambiguitatea SUA în Gaza.

Influența malignă a Teheranului

Comunitatea internațională este în alertă. Josep Borell, șeful diplomației europene,  a condamnat „ferm atacul inacceptabil” lansat sâmbătă seara de Iran împotriva Israelului. „Constituie o escaladare fără precedent şi o ameninţare gravă la adresa securităţii regionale”.

Franţa „îşi reafirmă ataşamentul pentru securitatea Israelului şi îl asigură de solidaritatea sa”. „China îşi exprimă profunda preocupare privind agravarea actuală a situaţiei şi îndeamnă părţile vizate să dea dovadă de calm şi reţinere, pentru a evita o nouă escaladare a tensiunilor”, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe chinez. NATO “condamnă escaladarea Iranului”, Moscova a îndemnat „toate părțile implicate” la „reținere”.

Netanyahu își va asigura poporul că IDF și/sau Mossad-ul vor regla conturile cu Iranul, fără a băga frica în inima Republicii Islamice.

Nu se știe ce va urma. Ceea ce este posibil să facă Israelul ca răspuns va depinde de o evaluare completă a pagubelor și de notificările trimise administrației Biden.

Dar, în timp ce se vor face foarte multe declarații în și în zilele următoare, acestea nu ar trebui să ascundă un adevăr: Iranul continuă să fie marele destabilizator al Orientului Mijlociu.

Amenințarea este articulată cel mai beligerant la adresa Israelului, dar nimeni nu ar trebui să se îndoiască de faptul că influența malignă a Teheranului este resimțită mult dincolo de regiune. Analiștii de la UnHerd numesc Israelul „portarul Occidentului” la ușa unui club de noapte deosebit de dur, iar Iranul este cel mai problematic patron al grupului, ajutat de partenerii săi din Hamas și Hezbollah.

author avatar
Radu Jacotă Redactor