AcasăPoliticaControverse pe tema noilor buletine, după apariția cuvântului ”gen”. ”Sper că e...

Controverse pe tema noilor buletine, după apariția cuvântului ”gen”. ”Sper că e doar o gravă eroare”

(sursa foto: Facebook/Pavel Popescu)

După ce reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au ieșit în spațiul public cu o serie de remarci la vederea noului model de carte de identitate, a venit rândul unui lider PNL din tabăra lui Florin Cîțu, premierul – aspirant la șefia Partidului Național Liberal la Congresul din toamnă, să transmită un mesaj într-o notă apropiată.

Este vorba despre Pavel Popescu, liderul PNL Sector 4, care s-a oprit la rândul său asupra faptului că pe specimenul de carte de identitate nu apare termenul ”sex”, ci ”gen”.

(sursa foto: Facebook/Pavel Popescu)

”Eu cred și sper din suflet că trecerea cuvântului “GEN” în loc de “SEX” pe specimenul de CI făcut public e doar o gravă eroare din partea autorităților. Eroare pe care desigur, o vor repara”, a scris Pavel Popescu, pe pagina sa de Facebook, marți seară târziu.

AUR: De ce nu apare tricolorul? De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?

De altfel, și reprezentanții formațiunii conduse de către George Simion și Claudiu Târziu aduseseră în discuție acest aspect, între altele semnalate cu privire la noile cărți de identitate.

Sub ”umbrela” unor ”întrebări legitime cu privire la noile buletine”, cei de la AUR vor să afle răspunsurile la mai multe întrebări pe această temă.

După cum reiese dintr-o postare făcută marți, pe pagina de Facebook a Alianței, aceste întrebări sunt:

”- De ce nu apare tricolorul?
– De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?
– De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine?
– Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?”

Bode: Emiterea cărții electronice de identitate este rezultatul unei colaborări inter-instituționale

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a făcut la rândul său unele precizări, în contextul lansării Cărții Electronice de Identitate.

„Noua carte electronică de identitate va permite titularului autentificarea în Platforma informatică de asigurări de sănătate și va asigura suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice, pentru reducerea birocrației în relațiile cetățeanului cu autoritățile publice.

Emiterea cărții electronice de identitate este rezultatul unei colaborări inter-instituționale, fiind un moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituțional al serviciilor publice, cât și facilitățile de care cetățeanul român va putea beneficia odată cu deținerea noului document.”, a declarat Bode, citat pe site-ul Ministerului pe care îl conduce.

Totodată, în același comunicat postat pe site-ul MAI-ului pe 3 august, se mai menționează următoarele: ”Cartea Electronică de Identitate este o necesitate impusă de evoluția societății, a cerințelor de securitate globală și a statelor, precum și pentru un control cât mai eficient la trecerea frontierei de stat.”

author avatar
Andrei Coman